Maso na stole pro hlavní svátek roku – je poctou tradici, zvykem z dětství, výživným, srozumitelným jídlem a jednoduše chutným, krásným pokrmem. Obvykle se masové pochoutky a uzeniny nakrájejí na náhodné tenké plátky a rozloží se do kruhu na velký talíř. Tak tomu bývalo dříve, tentokrát navrhujeme poskládat talíř s plátky masa trochu jinak: módně a stylově. Jsme si jisti, že se tato možnost bude mnoha lidem líbit ještě více.
O čem vám povíme v článku:Jak servírovat uzeniny v efektním stylu Charcuterie BoardCo potřebujete k sestavení uzenin na slavnostní tabuli ve stylu Charcuterie BoardPosloupnost sestavení desky s uzeninami5 receptů, které vám pomohou servírovat silvestrovské charcuterie tím nejlepším způsobemMarinované sýry na charcuteriePikantní kešu oříšky na charcuterieCibulová marmeláda s balzamikovým octem na charcuteriePepř pečená v olivovém oleji na charcuterieKoule z krvavých klobás, pistácií a jablek na charcuterie.
Je známo, že tabule Charcuterie byla letos na Googlu hodně vyhledávána. Jde o to, že nyní, a to i na Instagramu, získává na popularitě druh servírování občerstvení. Masové pochoutky se krásně rozloží na prkénko, přidá se k nim zelenina, ovoce a omáčky. Tohle je prkénko Charcuterie – lahůdkové prkénko, módní odpověď na tradiční sýrový talíř. Samotné slovo „charcuterie„ pochází z Francie a znamená „řeznictví“. Na tabuli však může být i pták. – kuřecí, kachní, husí, k nim džemy a bobuloviny, stejně jako krekry/chlebové tyčinky, sýry. To vše promění banální masovou mísu v dokonalý pokrm pro domácí raut.
Jak servírovat uzeniny v efektním stylu Charcuterie board
Jak vyrobit prkénko na charcuterie – volně přeloženo „deska na klobásy“. – nezáleží jen na výrobcích, ale také na samotné desce, protože velikost, barva a struktura desky určuje schopnost udělat rozložení působivější, sadu jídel širší a celou věc dohromady. – gastronomické umělecké dílo. Nejlepší je použít prkénko z masivního dřeva, optimální je pořídit si samostatné prkénko na servírování masa, samostatné prkénko na krájení, samostatné – pro sýr a samostatný – pro ryby. Pokud máte k dispozici pouze jedno servírovací prkénko, vyložte ho pečicím papírem a položte na něj plátky. Tímto způsobem se tuk a šťávy z různých druhů potravin nevsáknou do dřeva, ale zůstanou na papíře.
Kromě samotného prkénka budete potřebovat další servírovací náčiní. Malé kastrůlky a lžičky na džemy, úhledné vidličky na položení plátku masa na chléb nebo na servírovací talíř, miniaturní talířky na nakládané okurky, olivy, kapary, kyselé okurky, okurky, cherry rajčátka. Pro tyto trendy misky na servírování masa si vyberte nádobí s nejjednodušším designem. – Neměla by odvádět pozornost od jídla a samotné tabule. Nezapomeňte na nože, zejména na sýr, pokud je třeba ho nakrájet.
Na vánoční tabuli s klobásou můžete plátky a další ingredience rozložit do tvaru vánočního stromečku a doplnit je brusinkami, které dodají pokrmu zvláštní zimní charakter.
TIP: Při sestavování tabule s klobásami se držte jednoduchosti, ale berte ohled na chutě hostů. Každý zná oblíbené lahůdky. – syrové a uzené klobásy, šunka, šunka. Pokud jsou vaši hosté nevyzpytatelní, zavádějte nové výrobky opatrně: představte novou chuť. – je ušlechtilá věc, ale vyhněte se předraženým a exotickým lahůdkám a sýrům. Většinu tabule by měly zabírat potraviny, které má většina lidí ráda. Nakonec je nejdůležitější, aby byli hosté spokojeni.
Masové kousky a jejich přílohy vůbec nemusí být umístěny na jednom prkénku, pokud není k dispozici plocha slušné velikosti. Přísady můžete rozložit na několik prken, přidat pialy a misky. Pokrm by měl být krásný, lákavý a snadno se konzumuje.
Masové kousky a další výrobky pro slavnostní tabuli, sestavené do tvaru vánočního stromku
Co potřebujete k sestavení prkénka na sváteční stůl ve stylu Charcuterie board.
Klobásy a lahůdky. Zahraniční kuchaři doporučují na prkénko dát prosciutto nebo podobnou s/šunku, salám, vařenou šunku, chorizo, s/uzeninu v bílé plísni, bresaolu, speck atd.
Různé sýry. Můžete použít pouze smetanové sýry cottage a solené sýry nebo zvolit směs sýrů brie/camembert, modrého, uzeného a tvrdého sýra, jako je parmezán.
Ořechy. Vybírejte mandle, vlašské ořechy, kešu, pistácie a lískové ořechy, můžete zvolit i kandované ořechy.
Solené a nakládané přísady. Olivy, olivy, nakládané okurky, koktejlová cibule, okurky, feferonky, cherry rajčátka. Milujeme zelené olivy plněné česnekem nebo sýrem feta, ráda zařazuji také olivovou tapenádu a bruschettu.
Ovoce. Dobré je granátové jablko, hroznové víno, hrušky.
Sušené ovoce. Na slavnostní stůl se hodí meruňky, datle, sušené švestky.
Chléb. Vybírejte strouhanku, která není příliš tuhá, nebo krekry, které nejsou příliš křehké, aby na prkénku zůstávalo méně drobků. Nezapomeňte přidat malé plátky čerstvého chleba.
Džem. V kombinaci s masem a sýrem zní lépe třešňový, rybízový a brusinkový džem a pomerančová marmeláda.
Med a koření. Zvolte dijonskou nebo bavorskou hořčici, vzpomeňte si na všestranný humus a lásku mnoha lidí k balzamikovému octu.
Pikantní bylinky. Čerstvý rozmarýn a tymián zdobí kusy masa na prkénku a navíc nádherně voní.
Pokud se u silvestrovského stolu sejdou gurmáni, není od věci přidat k charcuterie kousky hořké čokolády nebo nějaké oříšky v hořké čokoládě.
Pokud se chcete omezit na jedno víno k masovému talíři, je nejlepším řešením růžové víno s jasným charakterem, například na bázi cabernet sauvignon a merlot. Pokud vám univerzální víno nevyhovuje, vybírejte vína podle složení masového talíře na slavnostní tabuli.
Základní skladba masových příborů a jejich společníků pro silvestrovskou tabuli
Pořadí sestavování tabule s klobásami
- Šéfkuchaři doporučují nejprve vyložit sýr. Nesnažte se ho ani ostatní složky pokrmu pokládat symetricky. Je zvykem pokládat lichý počet kusů každého výrobku, např. 5 kusů.–7 druhů sýra.
- Pak přijdou na řadu plátky masa. Před položením na hrací plochu plátky přeložte, např. na polovinu, vějířovitě nebo jako balíček karet. V případě tenkých mas, např. šunky, skládejte do lehké a vzdušné stuhy.
- Prázdná místa na tabuli vyplňte slanými a sladkými potravinami. Vytvořte barevné akcenty, umístěte vedle sebe ingredience, které se k sobě hodí. Například vedle salámu položte hořčici, okurky, ořechy a ostrovní sýry. Čerstvé ovoce, džemy a kandované ořechy kombinujte s brie/camembertem nebo kozím sýrem a šunkou.
- Zbývající „prázdná místa“ vyplňte chlebem. Vyhledejte na řeznickém prkénku prázdné místo a vyplňte ho krekry a strouhankou.
- Zbývající prostor se hodí na drobné oříšky, ovoce nebo bobuloviny.
Demokratická verze prkénka Charcuterie z plátků masa, sýra a hroznů ve tvaru vánočního stromku na slavnostní stůl.
5 receptů, které vám pomohou servírovat charcuterie tím nejlepším způsobem na Silvestra.
Marinovaná brynza na masovou mísu
Marinování brynzy ve 2–3 dny před Silvestrem ji přidejte do uzenin. Dobrý nápad i pro malý raut.
Marinovaný sýr na slavnostní stůl
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- Nízkoslaná brynza – 200 g
- extra panenský olivový olej – 150 ml
- bílý vinný ocet – 1 polévková lžíce.
- dijonská hořčice se zrnky – 1,5 polévkové lžíce.
- tymián – 3–5 větviček
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, pokud je to nutné
- Sýr nakrájejte na kostky o velikosti 3×3 cm.
- Všechny zbývající ingredience smíchejte ve sklenici se vzduchotěsným víčkem. Silně s ní zatřepejte.
- Do směsi vložte sýr a snítky tymiánu a jemně promíchejte.
- Marinujte 1 hodinu při pokojové teplotě nebo až 24 hodin v lednici.
Pikantní kešu oříšky na masové kousky
Je tak dobré křupat ořechy! A když do nich přidáte trochu česneku, zázvoru a sójové omáčky, mohou se stát součástí silvestrovské svačiny.
Pikantní kešu oříšky na sváteční stůl
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- kešu nebo směs nepražených ořechů (kešu, vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy) – 500 g
- česnek – 2–3 hřebíčky
- čerstvý kořen zázvoru – 3 cm
- sójová omáčka – 4 polévkové lžíce.
- paprika – 1 špetka
- tmavý cukr – 1 polévková lžíce.
- rostlinný olej
- čerstvě mletý černý pepř
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 8 minut.–10 minut.
- Česnek a zázvor nastrouhejte na jemném struhadle.
- Smíchejte sójovou omáčku, zázvor, česnek, papriku, cukr a černý pepř. Přidejte několik lžic oleje, abyste vytvořili pastu. Ořechy smíchejte se vzniklou směsí a důkladně promíchejte.
- Ořechy rozprostřete na papír v rovnoměrné vrstvě a vraťte do trouby. Pečte dozlatova a dopečte dalších 6 minut.–8 minut, několikrát promíchejte. Před podáváním nechte vychladnout a setřeste přebytečné koření.
Cibulová marmeláda s balzamikovým octem k uzeninám
Cibulové marmelády udělejte více najednou. Vždyť ji můžete podávat nejen k masovým kouskům na silvestrovském stole, ale také k bujenině, drůbežím závitkům, paštikám. Je přímo ideální k namazání na toasty.
Cibulová marmeláda na sváteční stůl od @alikamalika
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- bílá sladká cibule – 500 g
- balzamikový ocet – 150 ml
- jablečný ocet – 200–220 ml.
- hnědý cukr – 500 g
- med – 2–3 polévkové lžíce.
- mořská sůl – 30 g
- kmín – 0,5 lžičky.
- hřebíček – 1–2 pupeny
- skořice – 1 tyčinka
- rostlinný olej
- Nakrájejte cibuli na půlkolečka. V hluboké pánvi se silným dnem rozehřejte rostlinný olej a cibuli osmažte do měkka, 5 minut po uvaření.–7 minut.
- Přilijte všechen ocet, přidejte cukr, med, koření a nové koření. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte pod pokličkou 35 minut.–45 minut za stálého míchání, dokud se většina tekutiny nevyvaří.
- Přendejte do sklenice, nechte vychladnout, odstraňte skořici a použijte.
Papriky pečené v olivovém oleji k masovým kouskům
Tato zeleninová příloha k uzeninám je jednoduchá na přípravu, ale chutná stejně dobře jako složitější ingredience, jako je cibulová marmeláda.
Papriky pečené v olivovém oleji na sváteční stůl
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- červená sladká paprika – 2 ks.
- žlutá sladká paprika – 2 ks
- česnek – 1–2 hřebíčky
- zelená bazalka – 4–5 listů
- extra panenský olivový olej – 70 ml
- balzamikový ocet
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Papriky vložte do zapékací misky a ze všech stran je pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.–45 minut.
- Papriky přendejte do sáčku. Zavažte a nechte v sáčku vzduch. Po 20-30 Papriky zbavte slupky a semen, odstraňte přebytečnou tekutinu a přendejte je do mísy.
- Do hrnce nalijte olivový olej a prolisujte česnek. Přidejte nasekané lístky bazalky a postavte na mírný oheň, aby se olej zahřál a nasál chutě. Odstavte z ohně, aniž byste ho přivedli k varu.
- Olej přelijte do mísy s paprikami, přidejte ocet, sůl a pepř. Nechte mírně vychladnout a poté jemně …..