Objemová strava: základní principy, výhody a nevýhody

Objemová dieta: základní principy, výhody a nevýhody

Co byste ještě dnes snědli, abyste zítra zhubli? Takto se k objemové dietě staví její příznivci po celém světě – doslova jíst a hubnout. Požádali jsme odbornici na výživu a výživovou poradkyni Larisu Artemenko, aby nám přiblížila základní principy takové diety a rozebrala její klady a zápory.

Obsah článku:

  • Co je to objemová strava
  • Výhody a nevýhody objemové diety
  • Pro koho je objemová dieta kontraindikována

Co je objemová dieta

Objemová dieta byla poprvé podrobně popsána v roce 2000 v knize profesorky Barbary Rolls „The Volumetric Diet Plan“ a od té doby byla několikrát upravena. Podstata diety spočívá v tom, že všechny potraviny jsou rozděleny do čtyř kategorií hustoty a přednost mají nízkokalorické potraviny. Můžete je jíst v libovolném množství.

Výrobky s velmi nízkou hustotou

Obsahují malý počet kalorií na gram.

Při objemové dietě se doporučují potraviny s nízkou hustotou, protože mají nízký obsah kalorií.
Při objemové dietě se doporučují potraviny s nízkou hustotou kvůli nízkému počtu kalorií.

Tyto potraviny lze jíst ve velkém množství, aby tělo zasytily, aniž by se do stravy přidalo mnoho kalorií. Patří mezi ně polévky a saláty.

Potraviny s nízkou hustotou

Tyto vydatné potraviny obsahují nízký počet kalorií na gram. Patří mezi ně ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Tato skupina potravin tvoří většinu objemové stravy a měla by se jíst ve velkém množství.

Potraviny se střední hustotou

Obsahují střední množství kalorií na gram. Tyto potraviny lze konzumovat v mírném množství. Patří mezi ně ořechy, semínka a avokádo.

Potraviny s vysokou hustotou

Obsahují vysoký počet kalorií na gram.

Sýry patří mezi potraviny s vysokou hustotou a obsahují vysoký počet kalorií.
Sýr je potravina s vysokou hustotou a obsahuje velké množství kalorií

Tyto potraviny je třeba konzumovat v minimálním množství nebo se jim zcela vyhnout. Patří mezi ně máslo, sýry a rostlinné oleje.

Barbara Rolls tvrdí, že lidé, kteří dodržují její dietu:

  • zhubnou;
  • při konzumaci malého množství kalorií se bude cítit sytější;
  • zlepší se jejich zdravotní stav.

Kromě toho je dieta označována za zcela bezpečnou a lze ji dodržovat poměrně dlouhou dobu, aniž by došlo k poškození zdraví. Je tomu skutečně tak?

Klady a zápory objemové diety

Studie z roku 2019, které se zúčastnilo 3 877 dobrovolníků, zjistila, že nízkokalorické potraviny bohaté na vodu a vlákninu podporují hubnutí. Pozitivních výsledků dosáhli jak lidé s nadváhou, tak diabetici. Navzdory pozitivnímu výzkumu stojí za to zvážit klady i zápory objemové diety.

Klady:

  1. Nevyřazuje hlavní skupiny potravin a zároveň omezuje některé potraviny.
  2. Bohatá na vitaminy a minerální látky. nevýhodou objemové diety je, že nízkokalorické ovoce a zelenina mimo sezónu jsou poměrně drahé.
  3. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, protože je založena na velkém množství potravin s nízkým glykemickým indexem.
  4. Snadno se dodržuje, protože v obchodech je dostatek produktů, aby byla strava pestrá.
  5. Úbytek hmotnosti je dlouhodobý. Mění se postupně, což podporuje spíše udržení než náhlé skoky.

Nevýhody:

  1. Poměrně drahé produkty. Zelenina, bobuloviny, nízkokalorické ovoce mimo sezónu nejsou levné. Nákup kvalitního masa je drahý bez ohledu na roční období.
  2. Dieta doporučuje co nejvíce snížit příjem tuků a vyhýbat se potravinám, jako je máslo, ořechy a rostlinné oleje. Tuky jsou však zdrojem plnohodnotné energie, napomáhají trávení a vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích. Proto je snížení jejich konzumace zatíženo zhoršeným průtokem žluči a nedostatkem vitaminů A, D, E a K.
  3. Konzumace nízkokalorických potravin, na které se klade důraz při objemové dietě, neposkytuje stálou hladinu energie. Proto po krátké době po jídle pociťujete opět hlad.
  4. Časově náročné. Musíte sledovat příjem potravy, počítat kalorický obsah stravy, vyhledávat recepty a připravovat jídla. Před zahájením jakékoli diety se nezapomeňte poradit se svým lékařem.

Pro koho je objemová dieta kontraindikována

Před zahájením nové diety se poraďte s odborníkem, zejména pokud máte chronické onemocnění.

Objemová dieta není vhodná pro osoby s onemocněním ledvin, gastrointestinálními poruchami, cukrovkou a inzulinovou rezistencí, celiakií a pro těhotné a kojící ženy.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #diet**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: