Kdy začíná sezóna lišek? Na jaké biologicky účinné látky jsou tyto houby bohaté? Jak ovlivňují paměť? V jakých situacích je lepší si houby odepřít? Odpovídáme na hlavní otázky týkající se lišek. Lišky zaujmou vzhledem i výraznou chutí. Další příjemná vlastnost – téměř nikdy nejsou červivé. Najít lišky v lesích středního pásma Ruska lze nalézt od konce července do poloviny října. Ve stejné době se objevují i v supermarketech. Na začátku sezóny si ujasněme, k čemu jsou tyto červené houby užitečné a zda mohou škodit.
O čem si povíme v článku:Složení a obsah kaloriíUžitečné vlastnosti lišekPřínos lišek pro organismus ženPřínos lišek pro organismus mužůČím jsou lišky ještě užitečné? Možná škodlivost lišek pro lidský organismusVýběr a skladování lišekNápady na recepty s liškami
Lišky poprvé popsal švédský botanik Carl Linnaeus v polovině 18. století. Rostou v jehličnatých a smíšených lesích na severní polokouli. V Evropě jsou lišky po hříbcích druhou nejoblíbenější houbou. Oblíbené jsou zejména v Polsku a Chorvatsku. V Rusku tvoří lišky asi 20 % všech sbíraných hub.
Složení a kalorie
Ve 100 g lišek je jen 19 kcal (Shutterstock/FOTODOM)
Lišky patří mezi nízkokalorické produkty. Ve 100 g:
- kcal – 19;
- bílkoviny – 2 g;
- tuky – 1 g;
- sacharidy – 1 g.
Houby vděčí za svou barvu přírodnímu barvivu karotenoidům. V lidském těle se karotenoidy přeměňují na vitamin A, který je důležitý pro zrak a zdraví pokožky.
V březnu 2023 věnoval autoritativní časopis Molecules liškám velký článek a rozebral jejich prospěšné vlastnosti. Popsal také biologicky aktivní složky hub. Všechny tyto látky jsou schopny ovlivňovat zdraví:
● esenciální aminokyseliny (threonin a lysin);
● „hormon proti úzkosti“ serotonin;
● polynenasycené mastné kyseliny;
● vitamíny D a vitamíny skupiny B;
● minerály – zinek, měď, železo, selen;
● flavonoidy – rutin, kvercetin a myricetin;
● organické kyseliny – kyselina jablečná, kyselina citronová, kyselina fumarová.
Užitečné vlastnosti lišek
S jakými problémy pomáhají houby bojovat?
● vysoký krevní tlak;
● diabetes mellitus;
● zánětlivé procesy.
Jedna studie prokázala potenciál lišek ovlivnit paměť u Alzheimerovy choroby. Možná, že vědci mohou tuto vlastnost využít k vytvoření léků na bázi houbových polysacharidů.
Přínos lišek pro ženy
Studie zaznamenaly schopnost hub ničit nádorové buňky děložního čípku a prsu. Je však důležité si uvědomit, že navzdory užitečným vlastnostem potraviny nenahrazují léčbu. Při jakémkoli onemocnění je nutné vyhledat lékařskou pomoc a dodržovat doporučení lékaře.
Přínosy lišek pro muže
Vitamin D a zinek jsou potřebné pro tvorbu testosteronu. Tyto látky jsou v houbách obsaženy a mohou napomáhat syntéze pohlavního hormonu.
Na co jsou lišky ještě dobré?
Lišky pomáhají normalizovat střevní mikrobiotu (Shutterstock/FOTODOM)
Vezměme si jejich složky:
● Bioflavonoidy
Mají antioxidační účinky, podporují imunitní systém, bojují proti předčasnému stárnutí a buněčným mutacím.
● Vláknina
Zlepšují trávení a normalizují střevní mikroflóru. Mohou být užitečné, pokud máte sklon k zácpě.
Vitamin D
Napomáhá vstřebávání vápníku a udržuje pevnost kostí. Tento vitamin je také důležitý v boji proti autoimunitním onemocněním. Pomáhá také udržovat paměť.
● Serotonin
Může zlepšit náladu, snížit úzkost a zabránit vzniku deprese.
● Polynenasycené mastné kyseliny
Bojují proti vysoké hladině cholesterolu a zlepšují zdraví cév.
Nepostradatelné aminokyseliny
Nezbytné pro tvorbu enzymů, hormonů, bílkovin zubní skloviny, kolagenu v kůži, šlachách a vazech.
Možná škodlivost lišek pro lidský organismus
Houby jsou kontraindikovány v případě alergické nesnášenlivosti.
Nutriční vláknina lišek může nejen prospívat, ale i škodit. Špatně je snášejí lidé s citlivým střevem, mohou vyvolat zvýšenou tvorbu plynů a řídkou stolici.
Výběr a skladování lišek
Do lesa na houby se můžete vydat jen tehdy, pokud je dobře znáte. Určovat je podle obrázku na internetu je špatný nápad. Kromě užitečné lišky obecné hrozí riziko, že narazíte na nepravé druhy.
V obchodě byste měli věnovat pozornost čerstvosti hub. Měly by být rovnoměrně zbarvené, bez tmavých skvrn, nahnilých nebo příliš suchých míst.
V chladničce lze syrové lišky skladovat až 3 dny. Dobře pohlcují pachy, proto je nejlépe uložit je do uzavřené nádoby.
Ze způsobů přípravy: je možné sušení a mražení. Před sušením se houby neomývají vodou, ale pouze se z jejich povrchu odstraní nečistoty. Před zmrazením se omyjí vodou a zbylá vlhkost se odstraní ubrousky.
Nápady na recepty z lišek
Žampiony se smaženými bramborami
Houby se smaženými bramborami (Shutterstock/FOTODOM)
Ingredience na 2 porce:
Lišky – 400 g
● Cibule – 1 kus
Brambory – 400 g
Kalorický obsah pokrmu – 420 kcal na 100 g
Způsob přípravy:
Houby důkladně očistěte od zbytků, opláchněte vodou. Všechny přísady nakrájejte. Houby osolíme a společně s cibulí smažíme asi 20 minut. Brambory smažte odděleně od lišek, ke konci vaření osolte. Při podávání houby a brambory spojte.
Lišky dušené v zakysané smetaně
Lišky dušené v zakysané smetaně (Shutterstock/FOTODOM)
Ingredience na 2 porce:
Lišky – 500 g
● Cibule – 1 ks
Zakysaná smetana – 200 ml
Kalorický obsah pokrmu – 160 kcal na 100 g
Způsob přípravy:
Houby omyjte vodou, nakrájejte. Nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, vložíme houby, osolíme a dusíme 20 minut. Přidáme zakysanou smetanu a dusíme dalších 10 minut.
S přidáním lišek lze připravit i složitější a neobvyklejší pokrmy. Krémová polévka s lesními houbami, salát s hruškami, těstoviny se slaninou, muffiny s vlašskými ořechy, treska ve smetanové omáčce nebo kebab s mořskými plody. Různé pokrmy s liškami mohou tělu prospět díky antioxidantům, vitaminům a minerálním látkám.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #lichen chanterelles #benefit and harm (prospěšnost a škodlivost)**]. ?