Rajčatový sorbet

Rajčatový sorbetRajčatový sorbet K receptu Obtížnost: snadno Porce: 4 Vaření: 2h 30 min.ObědGranitaDezertPředkrmZmrzlinaVegetariánství: striktněVegetariánstvíPŘÍSADY PRO 4 PORCEZačněte vařit 4 h před podáváním600 g velmi zralých rajčat4 snítky bazalky2 lžíce extra panenského olivového olejehnědý cukr demerarasůl Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovkaStisknutím tlačítka ponecháte obrazovku během vaření zapnutou.

Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.

Krok 1

Rajčata nařízněte do tvaru kříže, ponořte je na 30 sekund do vroucí vody, přelijte studenou vodou a oloupejte slupku. Dužinu nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a osušte. Rozmělněte je mixérem na pyré.
Do rajčatového protlaku přidejte olivový olej a cukr podle chuti (sorbet můžete udělat téměř sladký nebo vůbec), osolte a 5 minut šlehejte. Pyré přelijte do široké plastové nádoby s nízkými stěnami tak, aby vrstva pyré nepřesahovala 4-5 cm. Vložte na 4 hodiny do mrazničky a každou hodinu jemně prošlehejte vidličkou, aby se netvořily velké krystalky ledu.
Několik lístků bazalky ponechte na ozdobu, zbytek nasekejte nadrobno. Několik minut před podáváním vyjměte sorbet z mrazáku a nechte ho při pokojové teplotě. Poté pomocí naběračky na zmrzlinu vytvarujte kuličky a naberte je do kremrole. Posypte nasekanou bazalkou a ozdobte lístky.

Tip gastronomaNáš šéfkuchař měl skvělý nápad – podávat rajčatový sorbet nikoli v kremrolích, ale v malých rajčátkách. Odřízl jim „víčka“, ostrou lžičkou vyjmul semínka a přepážky a dovnitř vložil kuličku sorbetu. Tímto způsobem je velmi vhodné podávat sorbet ani ne tak jako dezert, ale jako přílohu k masu nebo zelenině.

TIP PRO DOMÁCÍ ŽENY

Říká se, že úplně první sorbet byl podáván Izákovi Abrahamovi – bylo to kozí mléko smíchané se sněhem. Ve starém Egyptě se nejváženějším hostům faraonů podávaly stříbrné poháry naplněné napůl sněhem a napůl ovocnou šťávou. V našem hluboce civilizovaném světě není nutné jezdit pro sorbet do hor, stačí lednička.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: Gastronome Books: O zelenině #rajčata #bazalka #dezerty #snacky #sorbet****]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: