Ke složitosti receptu: snadno Porce: 3 Vaření: 2h 30 min.VařícíRakouská kuchyněObědDezertKompotyNápojeOmáčka/dresinkVegetariánství: striktněVegetariánstvíPříspěvekPŘÍSADY PRO 3 PORCEZačněte vařit 1 den před podáváním1,2 kg sladkých jablek1,2 kg dýně5 šálků cukrušťáva ze 4 citronů2 šálky bílého vinného octa4 šálky jablečného vína, jablečného moštu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy1/2 lžičky mletého hřebíčku Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrájejte na plátky silné jako malíček. Z dýně odstraňte semínka, dýni nakrájejte na velké kostky.
Jablka a dýni zalijte octem a nechte 5-7 hodin stát za častého míchání zdola nahoru. Poté ocet slijte v cedníku.
V hrnci smíchejte citronovou šťávu s jablečnou šťávou, cukrem a hřebíčkem, přiveďte k varu a vařte, dokud hřebíček nevyplave na povrch. Ihned přidáme naložená jablka a dýni, přivedeme k varu.
Kompot nalijte do sterilizovaných sklenic, vařte v mikrovlnné troubě při plném výkonu 4 min. Sklopíme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Kompot je hotový po 24 hodinách.
Tip gastronomaPokud máte rádi med, můžete jím cukr v receptu zcela nahradit – mějte však na paměti, že medu je v přípravcích vždy potřeba asi o čtvrtinu objemu více než cukru. Nejlepší kombinací s dýní je květový nebo akátový med.
TIP PRO DOMÁCÍ ŽENY
Podle našich měřítek to vůbec není kompot. Je to spíš dezert. Pít se totiž dá jen tehdy, když ho naředíte vodou, velmi studenou a nejlépe sycenou oxidem uhličitým. Ale pokud jste mlsní, pijte ho rovnou, bude vám chutnat.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: Gastronome Books: O vaření #dýně #jablka #víno #zavařeniny #cider #citron #pivovarnictví #dezerty #kompot #rakouská kuchyně***]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích