Elegantní kanapky na špejlích jsou na slavnostní tabuli obvykle první, které se předkládají a které se také první jedí. Jejich příprava je velmi snadná – stačí sestavit připravené ingredience jako součástky stavebnice. Aby se však z každého kanapky na špejli stalo plnohodnotné občerstvení, je třeba znát jednoduchá pravidla a osvědčené recepty.
O čem je článek:Co jsou to kanapky na špejliZ čeho můžete připravit předkrmTajemství a pravidla přípravy pohoštění na rautuKolik kanapek na špejli je třeba připravit na svátek15 receptů na předkrm pro slavnostní tabuli.
Co jsou kanapky na špejli
Kaanape na špejli – mini sendvič na 1-2 sousta (Shutterstock/FOTODOM)
Kanapky na špejliе – malé občerstvení nebo, jednoduše řečeno, mikro–sendvič s jedním dvěma sousty. Пzapůjčit tyto předkrmy jsou obvykle v bufetech nebo před hlavní večeří spolu s aperitivem. Kanapky by se měly snadno jíst bez příborů, proto je třeba obvykle nepoužívají žádné tekuté omáčky, padající nebo klouzající přísady – všeе smontované a vybavené, atraktivní vzhled je nutností. Pro větší pohodlí se kanapky často upevňují pomocí špejlí.
Z čeho můžete připravit předkrm
Variant přípravy klasických kanapek je mnoho, ale lze je podmíněně rozdělit na 2 typy. Základem prvního druhu kanapek na špejlích je chléb, opečený nebo sušený, na který se rozloží ostatní ingredience. U druhého se jako spodní vrstva používá zelenina/ovoce/jahody, například plátky okurky, plátek vařeného bramboru, kolečko mrkve, červená řepa, jablko nebo jahody.
Pokud si kanapky na špejlích rozeberete podrobněji, uvidíte následující obrázek (zdola nahoru):
- Základem je malý plátek chleba, bábovka, sušenka nebo měkký toast. Mini–crostini a minis–bruschetta jsou klasickým příkladem kanapek. Moderní kanapky se připravují také s krekry nebo mini kanapkami.–palačinky.
- Chuťově výrazná tučná „pasta“ – máslo, smetanový sýr nebo majonéza. Tato vrstva dodává kanapkám vlhkost a zároveň vytváří tzv.еJedná se o „bariéru“, která zabrání rozmočení chleba od zeleninové šťávy. Je to také jakési „lepidlo“, které drží ingredience v nejspodnější vrstvě pohromadě.
- Plátky nebo kousky masa či drůbeže, mořské plody, zelenina, ovoce jsou hlavními složkami kanapek, a čím luxusnější jsou, tím lépe. Steak, syrová šunka, losos, krevety, lesní houby jsou skvělou volbou. Tato skupina ingrediencí nastavujeеt příchuť a určuje cenu kanapek.
- Vrcholem kanapek na špejlích je něco malého, ale velmi chutného, například červený kaviár nebo čerstvé lesní plody, okurky, kapary atd.
Tajemství a pravidla pro přípravu pohoštění v bufetu
V jednom kanapé se doporučuje kombinovat výrobky různých barev a chutí (Shutterstock/FOTODOM)
1. Jednoduchost a osvědčené kombinace chutí. Někdy stačí nakrájet pečené nebo restované maso na středně velké kostky, přidat kapku křenu a zašpejlovat ho s cherry rajčátkem. Nebo si vezměte dokonalou dvojici ingrediencí: sýr + hroznové víno, sýr + hruška, mozzarellové kuličky + cherry rajče – nemusíte ani nic vymýšlet.
2. Připravte si všechny ingredience na kanapky předem – den předem nebo několik hodin před oslavou. Sestavení kanapek na špejle by mělo být několik minut před příchodem hostů, ne dříve. Jinak bude mít zelenina čas zvadnout a ovoce – pustit šťávu a ztratit svůj atraktivní vzhled.
3. Snažte se kombinovat různé barvy, textury a chutě v jednom kanapé. Jasně zelená (petržel, bazalka, koriandr) nebo červená (chilli papričky nebo mletá paprika) ozdobí každý slavnostní stůl stejně jako speciální dekorace.
4. Pokud máte omezený rozpočet, připravte vegetariánské kanapky. Nemusíte kupovat drahé produkty: vše může být chutné, pokud jsou suroviny kvalitní. Pokud jste si například v obchodě nebo na trhu koupili dobrý mladý sýr, připravte z něj všechny kanapky s použitím různého pečiva a zeleniny, včetně konzervované.
5. K servírování kanapek na slavnostní stůl použijte krásné špízy. Můžete si je koupit, protože na tržištích a ve specializovaných obchodech je k dostání mnoho různých druhů. Nebo můžete použít dřevěné špejle na mini kebab, které nařežete na správnou délku a nahoře ozdobíte například pestrobarevným korálkem.
Kolik kanapek na špejlích připravit na večírek?
Pro hosty jsou kanapky téměř zábavou, občerstvením nebo dokonce mini.–Prezentace vašich kulinářských dovedností. Pro toto servírování stačí tři až pět kanapek na osobu.
Pokud celou slavnostní tabuli uspořádáte ve formátu rautu, pak jsou kanapky na špejlích jedním z hlavních pokrmů. V takovém případě doporučujeme pro každého hosta servírovat 5-6 kanapek v první hodině oslavy a 3-4 kanapky v druhé hodině.
15 receptů na předkrmy na večírek
Kanapky se šunkou
Lahodné ošetřuje na špízu s bramborovými kuličkami, šunkou, sýrem a olivami je snadno připravitelná a finančně nenáročná svačina. Všimněte si, že všechny ingredience by měly být přibližně stejně velké – pokrm tak bude na slavnostní tabuli vypadat harmoničtěji. V případě potřeby ozdobte pokrm zelení.
Kanapky se šunkou
40 minut
Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:
- tvrdý sýr – 300 g
- vařené brambory – 2 ks.
- šunka – 200 g
- olivy bez semínek – 150 g (1 plechovka)
- vejce – 1 ks
- vlašské ořechy – 50 g
- strouhanka – 30 g
- kopr – 2 snítky
- rostlinný olej – 10 ml
- sůl – 5 g
- čerstvě mletý černý pepř – 5 g
1. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte je do mísy. Odděleně nastrouhejte 100 g tvrdého sýra. Vlašské ořechy osušte na pánvi a poté je mixérem nasekejte na drobky. Kopr nasekejte najemno.
2. Smíchejte brambory, sýr a kopr. Do směsi rozšlehejte vejce, osolte a opepřete a důkladně promíchejte. V samostatné míse smíchejte ořechy se strouhankou a zbylým sýrem na strouhanku.
3. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte naolejovaným pergamenem. Z bramborové směsi vyválejte malé kuličky a obalte je ve strouhance. Rozložte je na plech a pečte asi 20 minut.
4. Nakrájejte šunku a zbývající sýr na stejné 2 cm kostky. Olivy lehce osušte.
5. Sestavte kanapky. Nejprve napíchněte na špejli bramborovou kuličku, poté šunku, sýr a olivu. Kanapky naaranžujte na talíř a ozdobte libovolnými bylinkami.
Užitečná rada
Olivy bez semínek pro toto kanapé můžete vzít s náplní. Například plněné sladkou paprikou nebo citronem.
Předkrm s klobásou a sýrem
Jídlo s klobásou na špejli se bude líbit dospělým i dětem. Jedná se o velmi jednoduchou svačinu, kterou lze připravit z jakéhokoli druhu tvrdého nebo polotvrdého sýra bez děr, stejně jako ze salámu, šunky nebo jiné uzeniny podle chuti. Kanapky vypadají na slavnostní tabuli velmi elegantně. se slaninou a karbonádou.
Předkrm s klobásou a sýrem ()
20 minut
Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:
- tenká pita – 1-2 pláty
- tvaroh – 100 g
- plátky salámu – 80 g
- plátky sýra – 80 g
- česnek – 2 stroužky
- kopr – 3 větvičky
- petržel – 3 větvičky
- olivy
1 Nakrájejte lavaš na 1,5-2 cm silné proužky. Kopr nasekejte, stroužky česneku prolisujte přes lis. Tvaroh smíchejte s koprem a česnekem. Míchejte, dokud směs nebude homogenní.
2. Proužky pity potřete sýrem cottage. Plátky salámu rozkrojte na polovinu. Z plátků sýra vykrájejte kolečka přesně stejné velikosti jako salám. Rozkrojte je napůl.
3. Podél pity střídavě rozložte salám a sýr. Zaoblené části salámu a sýra by měly vyčnívat přes okraje. Proužky pity nesmí být příliš dlouhé, jinak by se špatně skládaly. Stačí, když se do ní vejdou vždy 2 plátky sýra a salámu.
4. Na jeden okraj položte olivu/olivovník a srolujte proužek do trubičky. Přidejte snítku petrželky a srolujte až do konce. Rolku napříč propíchněte špejlí.
5. Rolky naaranžujte na talíř. Ozdobte podle chuti a podávejte.
Kanapky s grilovanými krevetami a ananasem na špejlích
Tyto kanapky – je pravděpodobně nejžádanějším předkrmem na slavnostní tabuli. Je ideální volbou pro raut, zejména pokud jsou všechny ingredience připraveny předem. Upozorňujeme, že k sestavení předkrmy by se měly připravit v okamžiku, kdy mořské plody i kousky ananasu zcela vychladnou. V případě potřeby lze část krevet nahradit hřebenatkami nebo velkými mušlemi.
Kanapky s krevetami a grilovaným ananasem na špejlích ()
20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- velké loupané krevety – 12 ks.
- čerstvý ananas – 3 kolečka (200 g)
- limetka – 1 ks
- máslo – 50 g
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Nastrouhejte 1 lžičku kůry z limetky na jemném struhadle a vymačkejte šťávu. Krevety vložte do mísy, pokapejte limetkovou šťávou, dochuťte kůrou a pepřem, promíchejte a nechte 10 minut při pokojové teplotě.
2. V grilovací pánvi rozpusťte máslo, vložte ananas. Grilujte na vysokém žáru 2 minuty z každé strany, poté přendejte na talíř. Každý kroužek nakrájejte na 4 díly.
3. Na stejnou pánev vložte krevety a opékejte je 1 minutu z každé strany. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout. Krevety a ananas navlékněte na špejle, naaranžujte na talíř a posypte trochou mořské soli. Podávejte.
Užitečná rada
Před vařením krevet je vhodné je vyjmout. dark střevní žíly provedením dorzálního řezu.
Předkrm „Sleď na kabátě“
Tento Zajímavý způsob podávání oblíbeného svátečního občerstvení. Aby byla řepa obzvlášť šťavnatá a sladce chutná, zkuste ji uvařit metodou suvid.
Apetýr „Sleď na kabátě“
30 minut
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- filé ze sledě – 300 g
- středně velké vařené brambory – 2 ks.
- vařená mrkev – 2 ks.
- vařená červená řepa – 1 ks.
- chléb borodino – 4 plátky
- pažitka – 1 malý svazek
1. Červenou řepu, mrkev a brambory nakrájejte na malé plátky, sledě na středně velké kousky.
2. Každý plátek pečeného chleba rozkrojte na 4 kusy. Pažitku nakrájejte nadrobno.
3 Na čtvrtinu chleba položte po plátku červené řepy, brambor, mrkve a sledě. Zajistěte je špejlí.
4. Kanapky posypte nasekanou pažitkou a podávejte.
Kanapky z lesního ovoce s citronovým piškotem
Оvelmi lehkéoe a šetrnéoe pokrmdokonale se hodíjejí se sklenkou šampaňského nebo martini. Na slavnostní tabuli můžete také připravit ovocné kanapky na špejlích, jejichž recept najdete na webu zde.
Bobulové kanapky s citronovým piškotem (My Magnet)
55 minut
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- středně velké jahody – 20 bobulí
- borůvky – 200 g
- lístky máty
Na sušenky:
- mouka – 200 g
- cukr – 150 g
- vejce – 2 ks
- kvásek nebo kefír – 80 ml
- citron – 1 ks.
- máslo – 50 g
- vanilkový cukr – 1 lžička.
- kvásek – 1 lžička.
- sůl – 1 špetka
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Obdélníkovou mísu o rozměrech 22 x 15 cm vymažte olejem. Nastrouhejte 1 lžíci citronové kůry na jemném struhadle a vymačkejte 1 lžíci šťávy.
2. Ve velké míse smíchejte mouku s kůrou, práškem do pečiva a solí. Do jiné mísy dejte máslo pokojové teploty, přidejte obyčejný a vanilkový cukr a šlehejte 5 minut. Přidejte vejce, vlijte kefír, citronovou šťávu a znovu prošlehejte. Přisypeme moučnou směs a rychle promícháme.
3. Těsto vlijte do formy na…