Co Rus nemá rád… sádlo? Tento tučný produkt můžeme jíst ráno i večer, v létě i v zimě, v dobrém i zlém. Prozradíme vám, zda je sádlo užitečné, jak může našemu tělu škodit, zda po něm tloustneme, jak ho správně vybírat, skladovat a používat.
O čem se v článku dozvíte:Jak užitečné je sádlo? Kalorická hodnota sádla na 100 gramů Přínos sádla pro zdraví mužů Přínos a škodlivost sádla pro ženský organismus Škodlivost a kontraindikaceJak správně vybrat a skladovat sádloSmažené sádlo a vepřové placičky Sádlo v medu
Jak je sádlo užitečné?
Výrobek s pochybnou pověstí, na který se málokdo dívá jako na zdravou potravinu, a někdy se dokonce staví na roveň chipsům, rychlému občerstvení, sladkostem. A jen tak mimochodem, zadarmo.
Sádlo, a v potravinách častěji používané vepřové, je ztužený živočišný tuk. Skládá se z 90 % z různých tuků: nasycených a nenasycených mastných kyselin, včetně polynenasycených omega-3, 6 a 9, olejové, linolenové, linolové a dalších. Tyto kyseliny mají mnoho zdraví prospěšných účinků, například pomáhají snižovat celkový cholesterol v krvi, včetně „špatného“ cholesterolu, posilují cévy a srdce. Další výhodou je, že pomáhají dodávat tělu vitaminy A, D, E, K rozpustné v tucích: pro jejich asimilaci ze střeva je nutné lipidové prostředí.
Přínos sádla pro organismus potvrzují i výzkumy z posledních let. Bylo zjištěno, že při přiměřené konzumaci jeho příznivci méně často trpí poruchami srdečního rytmu, jejich nervový a kardiovaskulární systém je zdravější a riziko mrtvice je nižší než u těch, kteří tento výrobek ze svého jídelníčku vyloučili. Cenné lipidy udržují integritu myelinových pochev nervových buněk, takže při jejich nedostatku hrozí zhoršení přenosu nervových vzruchů.
Cholesterol ve složení výrobku – vůbec není nepřítel, jak je často prezentováno. Přeměňuje se na hormony, ovlivňuje hladinu cukru v krvi a podílí se na syntéze surfaktantu – filmu, který vystýlá plíce a činí je pružnými, takže mohou propouštět kyslík a zajišťovat proces dýchání. Při nízkém příjmu tuků se množství surfaktantu snižuje a plíce se stávají zranitelnými a nechráněnými před bakteriálními infekcemi. Další orgán, lidský mozek, je tvořen ze 60 % lipidy!
Když už mluvíme o tom, čím je sádlo pro tělo užitečné, nemůžeme nepřipomenout jeho roli „pomalého paliva“. Jestliže se sacharidová potrava často přirovnává k papíru nebo podpalovači, který se vhodí do ohně – tedy k něčemu, co rychle vzplane a téměř okamžitě shoří, pak tuky jsou uhlím. Trvá dlouho, než se „rozhoří“, ale také poskytují energii po dlouhou dobu. Pro naše předky byla přítomnost živočišných tuků v potravě, zejména v mrazivém počasí, otázkou přežití: jejich energie zahřívala a dodávala sílu.
Kalorický obsah sádla ve 100 g
Ve druhé polovině dvacátého století se ve vyspělých zemích začalo objevovat stále více lidí s nadváhou. Role „nepřátel lidstva“ byla přisouzena tukům, zejména těm živočišného původu. Tyto sloučeniny začaly být z výrobků „vyháněny“: po desetiletí se věřilo, že zdravá potravina je potravina bez tuku. A sádlo, kvintesence tuků a kalorií, bylo v komunitě zdravých a zdravých lidí prohlášeno za personu non grata.
Postupně se zjistilo, že obvinění nejsou zcela na místě. Dnes je jasné, že hlavním důvodem, proč se celé národy dusí pod tíhou nadbytečných kilogramů, jsou rychlé sacharidy. Můžete jíst netučné jogurty a sýry, jak chcete, ale pokud je zapíjíte limonádami, které jsou plné cukru, můžete si o štíhlé postavě nechat jen zdát.
Nicméně sádlo, stejně jako každý tuk, má poměrně vysoký obsah kalorií: pohybuje se v rozmezí 780 až 820 kcal na 100g. To znamená, že jeden velmi malý kousek pokryje třetinu denní energetické normy průměrného člověka. Proto může patřit k základním produktům v jídelníčku lovců, polárníků apod., tj. v případech, kdy tělo potřebuje kolosální množství paliva pro vytápění a pohyb.
Ostatním lidem stačí sníst 15–25 g, zatímco sport a těžká fyzická práce mohou tuto porci zdvojnásobit.
Sádlo – elixír zdraví
Přínosy sádla pro zdraví mužů
Testosteron je mužský hormon, o kterém se často uvažuje v souvislosti se sexuálním aspektem. Ve skutečnosti ovlivňuje mnoho nuancí zdraví silnějšího pohlaví, včetně regulace metabolismu, schopnosti snášet fyzickou námahu, odolávat stresu a depresím. „Továrna“ na jeho výrobu se nachází ve varlatech a surovinou pro výrobu je cholesterol. Proto jsou výrobky, které ho obsahují, pro mužský organismus „mast haves“.
To znamená, že takový pokrm, jako je sádlo, může v jídelníčku zaujmout důstojné místo: obsah cholesterolu v něm není nadměrný – je o více než polovinu nižší než v másle (95 mg/100 g oproti 215 mg/100 g), ale optimální. 2–K udržení mužské síly stačí 3 malé kousky denně. Zároveň je důležité hlídat celkový obsah tuku: je důležité, aby maximálně 30 % denních kalorií tvořil tuk a 2/3 rostlinné lipidy.
Přínosy a škodlivost sádla pro zdraví žen
Cholesterol je nezbytný pro tvorbu nejen mužských, ale i ženských pohlavních hormonů – estrogenů, proto by něžné pohlaví mělo sledovat i přítomnost jeho správných zdrojů ve stravě. Lipidy potřebuje kůže k udržení mladistvosti a kupodivu i k ochraně cév před aterosklerózou. V jedné studii dobrovolníci s původně vysokou hladinou cholesterolu jedli 4x týdně kousek sádla. Po 1,5 měsíci se u účastníků výrazně snížil obsah špatných tuků, přičemž efekt byl výraznější u žen.
BGU sádla je 1-4 % bílkovin, 96-99 % tuků a 0 % sacharidů, což umožňuje jeho zařazení do nízkosacharidových dietních programů na snížení hmotnosti. Existuje například ketogenní dieta: jídelníček jejích vyznavačů obsahuje 70 % tuků, 30 % bílkovin a sacharidy v něm téměř zcela chybí. Při tomto dietním režimu se energie tvoří právě z tuků, v krvi se dosahuje vysoké hladiny ketonů – látek vznikajících v lidských játrech z volných mastných kyselin. Tento stav organismu se nazývá ketóza a díky němu se snižuje hladina intoxikace, klesá aktivita zánětlivých procesů, zlepšuje se složení mikrobioty – zvyšuje se koncentrace prospěšných bakterií, které chrání před nemocemi a prodlužují mládí.
Sádlo tedy může pomoci na cestě ke štíhlé postavě, ale neměli byste zapomínat, kolik je v něm kalorií, a přistupovat k výrobku jako k užitečnému doplňku, který by se měl užívat v gramech, ne v šatech. Pokud se jím necháte unést, stane se z léku jed a nastanou problémy nejen s váhou, ale i s cévami.
Škodlivost a kontraindikace
Přípravek se nevyplatí užívat při nadměrné hladině cholesterolu. Pokud je vysoký, je lepší dát přednost omega-3 mastným kyselinám, které se nacházejí v rostlinných olejích, rybách – pomáhají snižovat jeho hladinu. Pokud je zjištěna ateroskleróza, diagnostikováno kardiovaskulární onemocnění, po infarktu a mrtvici, doporučuje se zaměřit se na jiné zdroje lipidů. Vzhledem k choleretickému účinku patří do seznamu kontraindikací záněty a kameny ve žlučníku, také tento seznam zahrnuje zánětlivé procesy v dolní části střeva – kolitidu.
Sádlo by se mělo „užívat“ v terapeutických dávkách
Jak správně vybrat a skladovat sádlo
Čerstvý kus sádla se od ležícího liší především barvou: mělo by být bílo-růžové, lehce připomínající perleť – a žádný nažloutlý nádech! Nejjemnější konzistenci mají plátky o tloušťce menší než 5 %.–6 cm, větší kusy se získávají ze „starších“ zvířat, která mají tužší maso a vykrmený tuk než mladá zvířata.
Pokud si nejste jisti kvalitou nebo pokud máte před sebou kančí sádlo, je lepší vybírat kusy bez masových žilek. Neprochází totiž tepelnou úpravou, což znamená, že bakterie nebo paraziti obsažení v žilkách, jako jsou například smrtelně nebezpečné trichinely, budou ohrožovat vaše zdraví.
Nejčastěji se nám do rukou dostanou solené kousky – takový výrobek se dobře skladuje, na rozdíl od čerstvého, který se může zkazit za den či dva. Ukládáme ho do lednice ve vzduchotěsném obalu, který zabraňuje jeho oxidaci.
Smažené sádlo a špízy
Lepší je jíst tepelně nezpracované, čerstvé nebo solené sádlo, ale většina lidí dává přednost uzenému, vařenému, dušenému nebo smaženému sádlu. Sádlo nakrájené na malé kousky jako nádivka do klobás se nazývá německým slovem spik (spieg), vyškvařené sádlo je špek, používá se jako tuk na vaření a malé smažené kousky sádla se nazývají škvarky. Ty jsou často po chuti i těm, kteří tento výrobek ve všech ostatních variantách nesnášejí.
Křupavé kousky se objevují v restauračních pokrmech, zejména ve středoevropské a východoevropské kuchyni, a v domácích míchaných vejcích. Pokud si krekry dopřejete jen občas, nebude to na škodu. Ale stabilní záliba hrozí spoustou problémů. Faktem je, že při smažení se obsah kalorií zvyšuje až na 880.–900 kcal, dochází ke zničení prospěšných látek a navíc se zvyšuje obsah potenciálních karcinogenů, které zvyšují riziko nebezpečných mutací v buňkách střevní sliznice. Proto je důležité, aby i ti nejzarytější fanoušci dodržovali střídmost.
Sádlo v medu
Salo v medu
Složení
- 1 kg soleného sádla vcelku
- 4 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 200 g medu
- 4 bobkové listy
- 20 hrášků nového koření
- po 1 lžičce sušeného oregana a bazalky
Recept krok za krokem
Krok 1.
Dejte vařit 2 litry vody, vsypte sůl, cukr a koření, vařte pod pokličkou 5 minut.
Krok 2.
Odstavte z ohně, přidejte med, ponechte 1-2 lžičky, míchejte, dokud se nerozpustí, přikryjte a nechte 5 minut louhovat. Poté do marinády vložte sádlo. Opět přikryjeme a necháme 2 hodiny zcela vychladnout.
Krok 3.
Vyjměte sádlo, osušte papírovými utěrkami, potřete ho zbývajícím medem, zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do lednice. Podáváme s vodkou nebo gorilkou a kyselými okurkami.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zdraví #salo #zdravotní pomůcky a benefity**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích