Sezóna hrušek: jak sbírat, skladovat, vařit

Sezóna hrušek: jak sbírat, skladovat, vařit

V říjnu si ještě můžeme dovolit sestavovat domácí jídelníček podle sezónnosti. Hrušky jednoznačně vedou v nákupním seznamu a jsou jedním ze symbolů podzimní úrody. V kulinářství jsou oblíbené nejen pro dezerty a voňavé marmelády, ale také pro možnost jejich využití v dietní, zdravé stravě. Je to jednoduché: hrušky jsou zdravé, výživné a nízkokalorické. Můžete s nimi naplno zapnout fantazii a péct, plnit, smažit. Od 11. do 17. října 2023 se v síti prodejen „Magnet“ uskuteční „Festival hrušek“, což znamená, že vás čeká velký výběr, rozmanitost odrůd a příjemné ceny. Přijďte, vybírejte, vařte! Mezitím vám povíme o výhodách těchto plodů a jejich užitečnosti v kuchyni.

O čem vám budeme vyprávět v článku:

  • Odrůdy: co od každé z nich očekávat?
  • Něco o výhodách
  • Jak vybrat a uložit?
  • Co vytvořit v kuchyni?

Odrůdy: co od každé z nich očekávat?

Někdy vám z rozmanitosti v obchodě přechází zrak. Pojďme se na jednotlivé odrůdy krátce podívat, abychom vám usnadnili výběr:

„Williams a Packhams. Hrušky těchto odrůd mají zelenou barvu, jsou poměrně velké a objemné, s nerovnoměrně výrazným, drsným povrchem. Dužina zralých plodů je sladká, šťavnatá a křehká. V období konzumní zralosti má plod na řezu světle krémovou barvu a hladkou strukturu. Chuť je sladká.

„Santa Maria“: Plody tohoto druhu jsou snadno rozpoznatelné podle tvaru: mají kosočtvercový tvar. Hlavní barva těchto hrušek je žlutozelená, ale lze je rozlišit i podle růžového nádechu. Odrůda se vyznačuje šťavnatou a chutnou dužinou.

„Konference“. Tvar hrušek této odrůdy je protáhlý, slupka je matná, hustá, zelenožlutá. Na řezu je vidět jemně zrnitá dužina nažloutlé, krémové nebo narůžovělé barvy, „Conference“ se vyznačuje jemnou dezertní chutí.

Čínská odrůda „Ya“. křupavá, pevná, kulatá – tak lze popsat tento druh hrušek. Mají jemnou slupku žluté barvy v malých skvrnách. Tato odrůda má výraznou hruškovou chuť, šťavnatost a trochu trpkosti v dochuti.

Něco o výhodách

V první řadě je třeba si uvědomit, že jedna hruška (s nízkým obsahem kalorií) je dodavatelem 20 % denní hodnoty vlákniny. Tato vláknina je nezbytná pro dobrou funkci trávicího systému a také pro příznivé prostředí pro prospěšné bakterie. Porovnáte-li hrušky s jablky, zjistíte zajímavou skutečnost: co se týče sladkosti, nejsou první jmenované horší než druhé, ale obsahují méně glukózy a více fruktózy. Hrušky tedy potřebují ke svému trávení méně inzulinu. To lze vysvětlit tím, že dužina hrušek obsahuje sorbitol, přírodní sladidlo. Pravidelné zařazování hrušek do jídelníčku je skvělým řešením pro ty, kteří chtějí snížit příjem bílého cukru. Věda objevila v hruškách další složku – arbutin, látku s antibakteriálními účinky.

Jak vybírat a skladovat?

Zralost hrušek lze těžko posoudit podle vzhledu. Faktem je, že dozrávají od jádřince ke slupce, tedy zevnitř ven. Jedná se o jedno z mála druhů ovoce, které nedozrává na stromě při prodeji – sklízí se dříve, ale dozrává i po sklizni. Také u tvrdých sudů je to ošidné: pevná struktura nemusí znamenat nezralost, ale může být znakem odrůd, které uvnitř skrývají zralou a šťavnatou dužinu.

Zralost hrušek nelze vždy určit podle vzhledu: hrušky dozrávají zevnitř ven.
Hrušky nejsou vždy zralé zvenčí dovnitř: dozrávají zevnitř ven.

Po zakoupení uložte hrušky do chladničky, aby na sebe tolik nenarážely. Existuje známá pracovní metoda: pokud ovoce potřebuje dozrát, zabalte je do papírového sáčku spolu s banánem nebo jablkem a nechte je na parapetu.

Co vytvořit v kuchyni?

Charlotka z hrušek je hitem sezony, vyberte si pro ni husté sladké ovoce. Takové hrušky se hodí i na jakékoli otevřené koláče. V náplni se hrušky dobře kombinují s mandlemi, sýry, čokoládou a pudinkem. A pokud oloupané hrušky povaříte v oslazeném víně s kořením, získáte dezert na úrovni restaurace. A nezapomeňte na použití hrušek v neslazených pokrmech: jejich plátky dodají rafinovanost zeleným salátům, masu a dokonce i rybám. Několik nápadů je připraveno:

Šťavnaté, křupavé hrušky jsou dobré nejen samy o sobě, ale také v různých receptech.
Šťavnaté, křupavé hrušky jsou dobré nejen samy o sobě, ale také v různých receptech.

  • Zapečené hrušky s ořechy a ovesnými vločkami
  • Dezert z hrušek a hroznů na víně
  • Teplý salát s pečenou hruškou, červenou řepou a červenou cibulí
  • Salát s lososem, hruškami a brusinkami

Reklama. JSC „Tander“.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Reklama. Erid: 2VtzqxZX3rb #MyMagnet #pears**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: