Chutné a vydatné nudle s nejrůznějšími omáčkami a přísadami si již dlouho oblíbili znalci nejen panasijské kuchyně. Různé variace tohoto pokrmu snadno najdete na jídelních lístcích restaurací i většiny donáškových služeb. Horká a lákavá pochoutka zabalená v kartonové krabici přijde vhod, když máte chuť na něco chutného nebo na rychlou svačinu na cestách. Nudle si však snadno připravíte i doma. Náš výběr obsahuje osvědčené recepty, takže si stačí vybrat svůj oblíbený.
Rýžové nudle s klobásou a sladkou paprikou
Rýžové nudle se tradičně vyrábějí z rýžové mouky, takže jsou vhodné i pro ty, kteří se vzdali lepku. Dalšína specialita těchto nudlí – nemusíte ji ani vařit. Stačí ji zalít velkým množstvím studené vody a nechat ji 3 dny odstát.–4 hodiny. Během této doby se rýžové nudle změní z průsvitných na bílé.
Rýžové nudle s klobásou a sladkou paprikou (foto uživatele, autor receptu)
25 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- rýžové nudle – 200 g
- sladká paprika (červená a žlutá) – 2 ks.
- telecí párky – 2 ks
- sójová omáčka – 70 ml
- rafinovaný rostlinný olej – 2 lžičky.
- sezamový olej – 1 lžička.
1. Uvařte nudle podle návodu na obalu. Vyklopte na síto, propláchněte studenou vodou. Přidejte trochu rostlinného oleje a promíchejte.
2. Nakrájejte papriky na tenké plátky a klobásy na tenké plátky.
3. V pánvi wok rozehřejte rostlinný olej a za stálého míchání na něm 5 minut smažte papriky. Přidejte klobásky, za stálého míchání smažte 2 až 3 minuty. Nakonec přidejte nudle a za stálého míchání smažte, 1 až 2 minuty.
4. Přilijte sójovou omáčku a sezamový olej, dobře promíchejte. Nudle naaranžujte na talíře a podávejte.
Užitečná rada
Pro výraznější chuť můžete část sójové omáčky nahradit omáčkou unagi nebo teriyaki.
Pohankové nudle s krůtím masem a houbami
Tento je velmi jednoduchý a chutný pokrm panasijského typu. V asijských zemích se nudle samozřejmě častěji podávají s kuřecím masem, ale stejně dobré jsou i krůtí. Pokud nemůžete koupit čerstvé shiitake, klidně je nahraďte žampiony, hřiby nebo liškami.
Pohankové nudle s krůtím masem a houbami (Můj magnet)
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- pohankové nudle soba – 400 g
- čerstvé shiitake – 400 g
- krůtí filé – 400 g
- kokosové mléko – 150 ml
- rostlinný olej – 5 polévkových lžic.
- zázvor – 40 g
- česnekový prášek
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
1. Z hub odstraňte tvrdé stopky a kloboučky nakrájejte na plátky. Oloupaný zázvor nastrouhejte na jemném struhadle. Krůtí filety osušte papírovými utěrkami a nakrájejte je na dlouhé proužky.
2. Ve woku rozehřejte rostlinný olej a na středním plameni smažte houby dozlatova, asi 2 minuty. Přidejte krůtí maso a za stálého míchání vařte další 3 minuty.
3. Do pánve wok přidejte zázvor, ochuťte česnekovým práškem, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Přilijte kokosové mléko a vařte 5 minut.
4. Dejte vařit 2,5 litru vody, osolte a vhoďte nudle. Vařte podle pokynů na obalu asi 4-5 minut. Vyjměte z cedníku a propláchněte studenou vodou.
5. Nudle přendejte do pánve wok, jemně promíchejte a vařte další 1 minutu. Uspořádejte na talíře a ihned podávejte.
Udon nudle s kuřecím masem a zeleninou
Udon se zeleninou a kuřecím masem sotva nejoblíbenější jídlo s nudlemi. Mimochodem, sezamový olej, který je použit v našem receptu, není vůbec obtížné připravit si sám. Podrobný návod naleznete zde zde.
Udon nudle s kuřecím masem a zeleninou (Gastronom Publishing House LLC)
30 min.
Čas navíc: 20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- kuřecí prsní řízky – 250 g
- nudle udon – 200 g
- cuketa – 200 g
- sladká paprika – 1 ks.
- mrkev – 1 ks
- chilli paprička – 1 ks.
- rostlinný olej – 4 polévkové lžíce.
- arašídy – 30 g
- sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
- zelená cibule – 4 stonky
- česnek – 4 stroužky
- čerstvý kořen zázvoru – 2 cm
- koriandr – 4 větvičky
- teriyaki omáčka – 1 polévková lžíce.
- sezamová semínka – 1 polévková lžíce.
- sezamový olej – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Papriku, cuketu a mrkev nakrájejte na nudličky. Zelenou cibuli nakrájejte na centimetrové kousky.–1,5 cm.
2. Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte je na tenká kolečka. Pokud jsou papričky velmi pálivé, přidejte do pokrmu maximálně 3.–4 kroužkyjinak by mohl být příliš ostrý.
3. Osušte kuřecí prsa papírovými utěrkami a nakrájejte je napříč vlákny na 3 cm dlouhé proužky. a tloušťka 1cm. Česnek nakrájejte. Oloupaný zázvor nastrouhejte na jemném struhadle.
4. Ve woku rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje. Na středně vysoké teplotě smažte kuřecí maso za častého míchání po dobu 5 minut.–7 minut. Přendejte na talíř. Do stejné pánve wok nalijte zbývající rostlinný olej, přidejte mrkev a sladkou papriku a za stálého míchání vařte 7 minut.
5. Do pánve wok vložte cuketu, polovinu zelené cibule, česnek a zázvor. Trochu je osolte, okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a promíchejte. Pokračujte ve vaření zeleniny na mírném ohni dalších 5 minut.
6. V širokém hrnci svařte 1,5 litru vody, osolte. Nudle uvařte podle návodu na obalu, asi 5 minut.–7 minut. Občas promíchejte. Nudle vyjměte na cedník, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
7. Vraťte opečené kuře do pánve wok, přidejte arašídy a chilli papričky, promíchejte a vařte další 1 hodinu.–2 minuty.
8. Nudle vložte do pánve wok, zalijte sezamovým olejem, sójovou omáčkou a teriyaki omáčkou. Jemně promíchejte a smažte na středním plameni po dobu 2 minut.–3 minuty. Přidejte zbývající zelenou cibulku, znovu promíchejte a stáhněte z ohně.
9. Sezamová semínka lehce opražte na suché pánvi, 30 sekund. Oddělte a nadrobno nasekejte lístky koriandru od stonků. Na talíře naaranžujte nudle udon s kuřecím masem a zeleninou. Každou porci posypte nasekaným koriandrem a opečenými sezamovými semínky. Podávejte.
Smažené nudle se zeleninou
Stir-fry je v asijských zemích velmi oblíbená technika vaření.. Přísady se rychle osmaží v horkém oleji za stálého míchání nebo třepání. V důsledku Maillardovy reakce zelenina získává zvláštní praženou chuť a přitom Wok je nejvhodnějším způsobem přípravy smažených pokrmů. Nejpohodlnější způsob přípravy stir-fry je ve woku, ale pokud ho nemáte, postačí vám velká pánev, kterou je však třeba nejprve velmi dobře rozehřát.
Smažené nudle se zeleninou ()
15 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- mražená zeleninová směs – 400 g
- pšeničné nudle – 150 g
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- zelená cibule – 3–4 peří
- česnek – 2 stroužky
- kořen zázvoru – 1 cm
K podávání:
- Sezam
- pálivá paprika
Na omáčku:
- teriyaki omáčka – 3 polévkové lžíce.
- sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
- rýžový ocet – 1 polévková lžíce.
- pálivá omáčka (chilli nebo sriracha) – 1 lžička.
1. Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Česnek a zázvor nakrájejte nadrobno a zelenou cibuli nakrájejte na pírka. V pánvi wok rozehřejte rostlinný olej a 1 minutu na něm smažte česnek, zázvor a polovinu zelené cibulky. 2. V pánvi Wok orestujte česnek a zázvor.у.
2. Přidejte zeleninu do pánve wok a vařte ji dalších 4-5 minut. V samostatné misce smíchejte teriyaki omáčku se sójovou omáčkou, přidejte ocet, pálivou omáčku, 2-3 lžíce vody a promíchejte.
3. Vzniklou omáčku vlijte do pánve wok, za stálého míchání vařte na prudkém ohni 2-3 minuty. Přidejte nudle a prohřejte je, 1 minutu.
4. Nudle podávejte posypané sezamovými semínky, zelenou cibulkou a kolečky feferonek.
Udon nudle s bílou rybou
Udon jsou japonské nudle z pšeničné mouky, jejichž recept byl převzat z japonské kuchyně. в Keithе kolem čtrnáctého století. Na rozdíl od rámůеNejčastěji se udon podává se silným masovým vývarem, ale běžné jsou i varianty s libovou bílou rybou, jako je treska, treska jednoskvrnná nebo treska pollock. Tyto nudle se nejčastěji podávají se silným masovým vývarem, ale běžné jsou i varianty s libovou bílou rybou, jako je treska, treska jednoskvrnná a treska polní. Místo arašídů můžete pokrm ozdobit směsí černých a bílých sezamových semínek a přidat jemně nasekané bylinky.
Udon nudle s bílou rybou (My Magnet)
30 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- filet z tresky – 400 g
- nudle udon – 300 g
- brokolice – 300 g
- teriyaki omáčka – 6 polévkových lžic.
- arašídy – 50 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Filety z tresky nakrájejte na malé kostičky a vložte je do mísy. Přidejte 3 lžíce teriyaki omáčky, sůl, pepř a promíchejte. Nechte 15 minut marinovat.
2. Brokolici nakrájejte na malé růžičky a po uvaření ji 5 minut povařte v osolené vodě. Vyhoďte ji do cedníku.
3. Připravte nudle udon podle návodu na obalu. Ve woku nebo na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Tresku smažte 5 minut dozlatova.
4. K rybě přidejte nudle a brokolici, zalijte 3 lžícemi teriyaki omáčky a ještě asi 2 minuty prohřívejte.
5. Nudle naaranžujte na talíře. Posypte nahrubo nasekanými arašídy a ihned podávejte.
Užitečná rada
Pokud máte rádi pálivé jídlo, můžete do něj přidat několik kapek omáčky sriracha nebo pasty kochujang.
Soba s krevetami a zeleninou
Soba jsou tradiční japonské nudle z pohankové mouky. Pravý výrobek je považován za poměrně drahý, proto se v našich supermarketech nejčastěji prodává soba vyrobená ze směsi pohankové a pšeničné mouky. Vaření takových nudlí je jednoduché, podrobný návod najdete vždy na obalu. Mimochodem, místo krevet můžete vzít mořské koktejly, ale nezapomeňte je předem rozmrazit a pak důkladně osušit papírovými utěrkami.
Soba s krevetami a zeleninou
25 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- oloupané krevety s ocásky – 300 g
- soba – 150 g
- sladkokyselá omáčka – 2 polévkové lžíce.
- sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
- arašídy – 2 polévkové lžíce.
- rostlinný olej
- bylinky (zelená cibule a koriandr)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Zelenou cibuli nakrájejte na 2-3 cm dlouhé kousky. Oddělte listy koriandru od stonků. Arašídy nasekejte nahrubo.
2 Uvařte soba podle návodu na obalu a sceďte je v cedníku. V případě potřeby je nakrájejte kuchyňskými nůžkami na zvládnutelné kousky.
3. Rozpalte pánev wok, přidejte 4 lžíce rostlinného oleje a osmažte zelenou cibulku, 30 sekund. Přidejte krevety, osolte, okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.
4. Za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Vložte soba do woku, přilijte sójovou omáčku a sladkokyselou omáčku, jemně promíchejte a 2 minuty prohřívejte.
5. Nudle naaranžujte na talíře, posypte arašídy a koriandrem. Podávejte.
Smažený lagman s jehněčím masem
Jak si doma chutně uvařit nudle? Doporučujeme vám ponořit se trochu do ujgurské kuchyně a vyzkoušet smažený lagman se skopovým masem – pokrm, který je v Kazachstánu a Kyrgyzstánu považován za tradiční. Zde můžete jusai nahradit zelenou cibulkou nebo beranem a místo jehněčího masa hovězím nebo telecím.
Smažený lagman s jehněčím masem
1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- jehněčí maso – 250 g
- nudle lagman – 200 g
- rostlinný olej – 100 ml
- sójová omáčka – 8 polévkových lžic. l.
- zelená sladká paprika – 1 ks.
- červená chilli paprička – 2 ks.
- zelená cibule nebo jusai – 80 g
- cibule – 80 g
- česnek – 5 stroužků
- kořen zázvoru – 20 g
- kukuřičný škrob – 1 lžička.
- Sezam
1 Jehněčí maso nakrájejte na proužky a vložte do mísy. Přidejte kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky. Přilijte 2 lžíce vody a 2 lžíce rostlinného oleje. Promíchejte a nechte 20 minut odstát.
2. Uvařte nudle laghman podle návodu na obalu, slijte je v cedníku. Zelenou cibulku nebo jusai nakrájejte nahrubo. Sladkou papriku nakrájejte na plátky. Nakrájejte chilli papričku (pokud chcete mít laghman ostřejší, neodstraňujte semínka). Kořen zázvoru nakrájejte nadrobno.
3. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a česnek nasekejte najemno. Ve velkém hrnci si připravte cibuli, která se bude hodit pro přípravu pokrmů, a …