Do mrazáku často posíláme věci, které nemůžeme hned sníst, ale je škoda je vyhodit. Tohle skvěle funguje u některých druhů zeleniny, jako je brokolice nebo mrkev. A dokonce i nakrájenou cibuli lze zmrazit a použít později. Některá zelenina však takové zpracování nesnáší. Prozradíme vám, která zelenina by se nikdy neměla skladovat v mrazničce.
Obsah článku:
- Celer
- Okurka
- Brambory
- Zelený pepř
- Všechny druhy listové zeleniny
- Ředkvičky
- Rajčata
- Tuřín
Celer
Mrazení způsobuje, že celer zvadne a změkne a má nepříjemnou chuť. Zkuste celer nakládat na tyčinky nebo plátky a používat ho jako svačinu nebo doplněk sendvičů a salátů. V této podobě bude mnohem prospěšnější.
Okurka
Mrazení je pro okurky zhoubné. Jsou po něm měkké a chuťově nepříjemné. Pokud vás zajímá, jak okurky uchovat, pak je nasolte nebo zavařte. Pokud však opravdu chcete okurky zmrazit, zkuste to s okurkami. Tak si zachovají čerstvost lépe než syrové.
Brambory
Vyvarujte se zmrazování nevařených brambor. Při zmrazení brambor se voda odděluje od škrobu a po opětovném ohřátí jsou brambory vodnaté.
Nejlepší možností, jak prodloužit životnost brambor, je skladovat je ve sklepních podmínkách. Brambory skladujte na dobře větraném, chladném a tmavém místě při teplotě 7-10 °C.
To však neplatí pro vařené brambory.– lze zmrazit a znovu ohřát. Navíc budou brambory tímto způsobem ještě zdravější, protože po vychladnutí se v nich vytvoří více užitečného rezistentního škrobu.
Zelená paprika
Mrazení nejenže způsobuje, že zelená paprika je vodnatá a měkká, ale může také způsobit, že získá hořkou chuť. Zelenou papriku využijete tak, že ji přidáte do domácí konzervované salsy a ostrých omáček. Lze je již zmrazit a poté rozmrazit na pánvi, aniž by ztratily chuť.
Všechny druhy listové zeleniny
Pokud dáte čerstvou, křehkou zeleninu do mrazáku, listy budou vodnaté, zvadlé a vláknité. Po zmrazení také ztratí chuť. Lepší je dát je do spodní zásuvky skladu ovoce a zeleniny.
Ředkvičky
Po zmrazení ztrácejí ředkvičky svou křupavou strukturu a měknou. Zkuste ředkvičky nakládat raději samostatně nebo s jinou kořenovou zeleninou. Nakládané ředkvičky se výborně jedí jako příloha k sendvičům nebo jednoduše nakrájené v salátu.
Rajčata
Rajčata můžete zmrazit, pokud se je chystáte použít k přípravě pokrmu, u kterého nezáleží na struktuře.
Rajčata – jsou poměrně choulostivé zeleniny, které nesnášejí zmrazení. Jejich struktura se stává sypkou a připomíná kaši, takže z nich nelze připravit nic jiného než koktejly, rajčatovou omáčku, šakšuku nebo nákypy. Pokud něco takového děláte často, můžete rajčata zmrazit, ale v takovém případě je po vyjmutí z mrazáku ihned uvařte bez rozmrazování.
Tuřín
Tuřín po zmražení udělá s řepou zhruba totéž, co s bramborami. – Bude ochablý a vodnatý. Řepu je nejlepší skladovat v chladničce, nebo pokud je zmražená, vařená.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelenina #mrazení #mraznička**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích