Chutné, křupavé a neškodné: jak připravit hranolky v troubě

Chutné, křupavé a neškodné: Jak připravit hranolky v troubě

Křupavé hranolky s křupavou kůrkou a jemným masem jsou velkým potěšením. Takové brambory milují děti a někteří teenageři jsou ochotni jíst jen je. Je v takovém případě možné připravit hranolky tak, aby se z nich stalo zdravé jídlo? Ano, můžete! Stačí je uvařit v troubě!

Rychlý recept na křupavé hranolky v trouběHranolky v troubě bez olejeRychlý recept na křupavé hranolky v trouběO čem se v článku dozvíte:Jak vybrat odrůdu brambor pro křupavé hranolkyJak připravit brambory na hranolky v trouběJak péct hranolky v trouběJak dlouho péct hranolky v trouběJak podávat hranolky, Hranolky v troubě a malé trikyReceptyRychlý recept na křupavé hranolky v trouběMražené hranolky v troubě, se sýrovou omáčkouHranolky na plechu, s kuřecími křidélkyHranolky v troubě bez použití oleje

O tom, jak připravit hranolky tradičním způsobem, máme na našich webových stránkách vynikající článek od Andreje Bugajského – vše je tam napsáno velmi podrobně: jak o výběru brambor, tak o jejich přípravě a postupu smažení. Tradiční recept má však několik problémů: smažení vyžaduje velké množství oleje a určitou zručnost při práci s vařícím olejem. No a z hlediska zdravé výživy není smažení příliš dobré a zdravé. Pojďme se naučit, jak správně péct brambory v troubě, aby byly co nejpodobnější hranolkům.

Jak vybrat odrůdu brambor pro křupavé hranolky

Pro křupavé domácí hranolky potřebujete odrůdu brambor, která se při tepelné úpravě nerozpadá a obsahuje velmi málo škrobu. Takové odrůdy používáme na smažení a (konkrétně v tomto případě) na pečení. Supermarkety dnes často na obalech píší, k čemu je daná odrůda vhodná, proto věnujte pozornost označení. Pokud není nic napsáno nebo kupujete brambory na váhu, vybírejte brambory s hladkou a světlou slupkou a žlutou barvou dužiny.

Další pohodlnou možností (i když dražší) je koupit si mražené brambory již oloupané a nakrájené na plátky. Vynaložením většího množství peněz ušetříte spoustu času při vaření a nebudete se muset s ničím trápit. Mražené hranolky jsou vždy vyrobeny ze správného druhu.

Jak připravit brambory na pečení v troubě

Pokud jste si koupili mražené brambory, není potřeba žádná příprava. Hlavní je, abyste je před pečením nerozmrazovali.

Pokud máte běžné brambory, musíte se rozhodnout, zda je budete vařit se slupkou nebo bez ní. Pokud jste si koupili některou z odrůd s tenkou slupkou, nemusíte je loupat (mají spoustu vitaminů, je škoda je vyhodit). Protože brambory nakrájené tak, jak se na hranolky, tedy na tyčinky, předpokládá, budou se slupkou vypadat divně, můžete zvolit blízkou příbuznou hranolků – brambory na selský způsob. Liší se jen tvarem řezu (a trochu jinou velikostí), a tak jde o stejně oblíbený pokrm rychlého občerstvení. Tyto brambory je třeba omýt kartáčkem, důkladně osušit a nakrájet na trojúhelníkové plátky o délce asi 2,5 cm.

Již nakrájené brambory smícháme s připravenou omáčkou na bázi oleje. Díky tomu budou brambory na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
Smíchejte již nakrájené brambory s připravenou omáčkou na bázi oleje. Díky tomu budou brambory na povrchu křupavé a uvnitř měkké.

Pro tradiční krájení oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka o velikosti zhruba 2x2x8 cm. Aby byly brambory na povrchu křupavé a uvnitř měkké i později, můžete nakrájené brambory osušit papírovými utěrkami. Tvorbě kůrky během pečení můžete pomoci použitím malého množství oleje – brambory musíte s olejem promíchat rukama, aby se každý bramborový blok během míchání obalil olejem.

Do oleje můžete přidat malé množství koření. Nejčastěji se používá česnek a sladká mletá paprika. Někdy můžete přidat také směs sušených provensálských nebo italských bylinek nebo směs zeleninového koření, například Vegetu. Pokud brambory dochucujete olejem, můžete je osolit. Brambory však nechcete solit jen tak, bez oleje: pustí šťávu a my chceme, aby šťáva zůstala uvnitř pro větší měkkost.

Jak péct hranolky v troubě

V době, kdy se brambory nakrájejí na plátky a okoření, musí být trouba plně vyhřátá. Svou troubu znáte nejlépe, ale většinou trvá úplné zahřátí alespoň 10-15 minut, někdy i 20 minut. Proto byste měli začít zapnutím trouby a poté brambory umýt, oloupat a nakrájet.

Protože chceme mít křupavou kůrčičku, je ideálním režimem pečení konvekce (neboli „foukání“ nebo „ventilátor“). Pro mražené brambory zvolte teplotu 190 °C a pro čerstvé brambory 180 °C. Pokud vaše trouba tento režim nemá, zapněte ji jako obvykle v režimu „shora dolů“, ale nastavte teplotu o 20 °C vyšší, tedy 200, resp. 210 °C.

Mražené brambory potřebují vyšší teplotu než čerstvé brambory - 190 °C.
Mražené brambory potřebují vyšší teplotu než čerstvé brambory – 190 °C.

Vyberte si mělký plech a vyložte ho pergamenem (pečicím papírem). Pokud máte hodně lidí a pečete více než 800 g brambor, vezměte si dva plechy nebo pečte ve dvou sériích. Jen je nedávejte do několika vrstev! Brambory by vytekly a nezískali byste rovnoměrnou kůrku. Výsledek bude i tak chutný, ale nebude chutnat jako rychlé jídlo, jak je inzerováno.

Plech umístěte do horní třetiny trouby: vyhřátý „strop“ pomůže vytvořit křupavou kůrku. Pokud však máte gril, nezapínejte ho, jinak budou brambory z jedné strany přepečené, a my potřebujeme rovnoměrné propečení.

Jak dlouho péct hranolky v troubě

Hranolky nakrájené na takovéto tyčinky, jak je uvedeno výše, se v troubě pečou celkem 20-25 minut. Pokud máte mražené brambory – ještě méně, 15-18 minut. Důležité: v polovině pečení je třeba bramborové tyčinky rychle obrátit. Použijte širokou plochou špachtli, která dokáže zvednout a otočit poměrně velké množství brambor najednou. Čím méně během obracení vychladnou, tím lépe.

Jak podávat hranolky upečené v troubě

Pokud jste brambory nesolili (tj. nepřidávali jste sůl do oleje nebo nepoužívali slané zeleninové koření), pak je po vytažení z trouby nejprve osolte, dokud jsou ještě velmi horké. Nejlepší je použít středně mletou mořskou sůl – částečky soli pak budou spolu s bramborovou kůrkou navíc křupat na zubech a je to velmi chutné!

Hranolky je nejlepší solit od základu, jakmile je vyndáte z trouby. Zvolte střední sůl.

Hranolky se tradičně podávají s kečupem nebo „růžovou omáčkou“, která se vyrábí ze směsi majonézy a kečupu. Můžete však sobě i své rodině dodat trochu zdraví tím, že si místo kečupu vezmete přírodní rajčatovou omáčku s různými přísadami (bazalka, česnek, olivy, olivový olej). Nebo si připravte sýrovou omáčku tak, že v horké smetaně rozpustíte svůj oblíbený sýr. Nebo si připravte zelenou omáčku tak, že v mixéru rozšleháte velký svazek bylinek s olivovým olejem a citronovou šťávou (bylinky je třeba předem nasekat se solí a například česnekem a teprve poté je poslat do mixéru). Pro zvláštní příležitosti můžete všechny tyto omáčky položit na stůl – nechte své oblíbené hosty a rodinu, ať si vyberou každou podle své chuti.

Chipsy v troubě a malé triky

Existuje několik způsobů, jak udělat hranolky z trouby ještě chutnější.

Po nakrájení brambory ochuťte olejem, položte je na plech a přes sítko je posypte směsí škrobu a oblíbeného koření (kari, paprika, chmel) – křupavá kůrka bude jistější.

Smíchejte trochu škrobu se solí a krupicí nebo kukuřičnou krupicí (polentou) nejjemnějšího zrna. Do této směsi namočte bramborové tyčinky – získáte tak ještě působivější kůrku, která bude sice trochu hrubší, ale o to křupavější.

Do oleje přidejte trochu mleté kurkumy, aby se brambory obalily – hranolky pak nebudou ani zlatavé, ale zlatavé!

Recepty

Rychlý recept na křupavé hranolky v troubě

Nejjednodušší a nejrychlejší verzí hranolek je připravit je z hotových mražených tyčinek v troubě. Dvěma hlavními podmínkami úspěchu je, aby brambory nebyly před přípravou rozmrazené a aby byla trouba dobře vyhřátá.

Křupavé hranolky v troubě, připravené rychlým způsobem
Křupavé hranolky v troubě připravené rychlým způsobem

Na přípravu 4 porcí potřebujete:

  • mražené hranolky – 700 g
  • rostlinný olej – 40 g
  • mouka – 40 g
  • mletá sladká paprika – 1 lžička (4 g)
  • středně velká mořská sůl
  1. Předehřejte troubu na 190 °C s konvekcí nebo 210 °C v režimu horní-dolní. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Smíchejte mouku s paprikou a připravte si cedník.
  3. Vyndejte sáček s hranolky z mrazáku, položte ho na plech, pokapejte olejem a rychle promíchejte rukama. Brambory urovnejte víceméně do jedné vrstvy.
  4. Brambory posypte směsí mouky a papriky přes sítko a plechem trochu zatřeste, aby se tyčinky rovnoměrněji obalily.
  5. Plech vložte do horní třetiny trouby a pečte asi 8 minut. Tyčinky otočte a vraťte do trouby na dalších 7-8 minut. Brambory by měly být zvenku hnědé a křupavé, uvnitř by měly zůstat měkké. Brambory osolte a podávejte.

Užitečná rada

Mražené brambory předem nesolte: zabráníte tím tomu, aby byly v troubě dostatečně křupavé.

Mražené hranolky v troubě se sýrovou omáčkou

Co může být chutnějšího než křupavé smažené plátky hranolek? Jedině hranolky se sýrovou omáčkou! Stihnete ji připravit, zatímco se vám v troubě pečou brambory, nakrájíte si i salát a máte skvělou večeři, žádné hamburgery nejsou potřeba!

Mražené hranolky v troubě se sýrovou omáčkou
Mražené hranolky v troubě se sýrovou omáčkou

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • mražené hranolky – 700 g
  • rostlinný olej – 40 g
  • středně velká mořská sůl

Na omáčku:

  • mléko – 300 ml
  • mozzarella – 100 g
  • parmazán – 50-70 g
  • česnek – 2 stroužky (10 g)
  • máslo – 3 lžíce (45 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  1. Předehřejte troubu na 190 °C s konvekcí nebo 210 °C v režimu horní-dolní. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Vyndejte sáček s hranolky z mrazáku, položte je na plech, pokapejte olejem a rychle promíchejte rukama. Brambory urovnejte víceméně do jedné vrstvy.
  3. Plech vložte do horní třetiny trouby a pečte asi 8 minut. Tyčinky otočte a vraťte do trouby na dalších 7-8 minut. Brambory by měly být zvenku hnědé a křupavé, uvnitř by měly zůstat měkké.
  4. Zatímco se brambory pečou, připravte omáčku: oba druhy sýra nastrouhejte na hrubém struhadle a česnek na nejjemnějším struhadle. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte česnek a trochu soli. Za stálého míchání vařte 30-40 sekund.
  5. Přilijte mléko, přiveďte k varu, stáhněte z ohně a vsypte sýr: nejprve tvrdý sýr, pak mozzarellu. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku dochuťte pepřem a v případě potřeby ještě solí.
  6. Uvařené brambory osolte a podávejte s omáčkou.

Pro hostitelku

Tuto sýrovou omáčku lze připravit z jednoho druhu sýra, taveného sýra, pro…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: