Co dělat, když se jídlo přilepí na pánev: jeden lifehack problém nadobro vyřeší

Příčin tohoto problému může být několik.

se naučil, co dělat, když se všechno lepí na pánev / koláž , foto: depositphotos.com, screenshot

Problém, kdy se jídlo lepí na nepřilnavé pánve a nejen na ně, může být v kuchyni opravdovou výzvou.

Pojďme se společně dozvědět, jak zabránit tomu, aby se jídlo na pánev přilepilo, a jak pečovat o různé typy nádobí.

Proč se jídlo lepí na pánev – příčiny

Pokud máte nepřilnavou pánev, může být příčin tohoto problému několik:

  • opotřebení povrchu (na povrchu se mohou objevit škrábance nebo oděrky);
  • nesprávná teplota (příliš vysoká nebo příliš nízká teplota vaření může vést k přichycení);
  • nedostatečné množství oleje (některé potraviny vyžadují při smažení více oleje).

Je důležité určit přesnou příčinu problému, aby bylo možné přijmout vhodná opatření.

Vše se lepí na pánev – co dělat

Nejprve zkontrolujte stav povlaku. Pokud je poškozený, je možná na čase výrobek vyměnit. Pokud s ním není nic v nepořádku, mělo by pomoci řádné a důkladné čištění. Nezapomeňte používat jemné čisticí prostředky a houbičky. Vyhněte se abrazivním materiálům, které by mohly poškrábat povlak.

Saze lze vyčistit následujícím způsobem: na povrch nasypte několik lžic jedlé sody a zalijte octem, vzniklý roztok nechte 20 minut působit a opláchněte.

Odborníci také doporučují sledovat teplotu při vaření. Mějte na paměti, že nepřilnavé povlaky nejlépe „snášejí“ střední nebo středně vysokou teplotu. Nikdy pánev nepřehřívejte, protože by mohlo dojít k poškození povlaku.

Vždy také použijte dostatečné množství oleje a rovnoměrně jej rozetřete po povrchu.

Co dělat, aby se jídlo nepřichytilo na litinovou pánev – tipy

Litinové pánve jsou známé svou dlouhotrvající „službou“ a kvalitním vařením, vyžadují však zvláštní péči:

před prvním použitím je nutné pánev „okořenit“: naneste tenkou vrstvu oleje a zahřívejte pánev v troubě při 180 °C po dobu jedné hodiny;

  • Při vaření nezapomeňte použít správné množství oleje;
  • vyhněte se agresivním čisticím prostředkům;
  • myjte měkkou houbou a horkou vodou.

Z takové pánve lze snadno odstranit saze jedním jednoduchým trikem: nasypte do pánve po jedné lžíci soli a hořčice, zalijte ji vařící vodou, počkejte 5 minut a opláchněte kartáčkem.

Mějte na paměti: Pokud se na pánev lepí jídlo, je důležité si uvědomit, že každý výrobek vyžaduje jiný přístup a péči. Znáte-li hlavní příčiny přichycení a použijete-li jednoduché tipy, můžete se této nepříjemnosti vyhnout a užít si vaření chutných jídel bez problémů.

Připomeneme, že dříve psal, zda je možné smažit na poškrábané pánvi.

Mohlo by vás zajímat také zpravodajství:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: