Co je čistá strava: škody a výhody, pro koho je vhodná. Recenze odborníka na výživu

Co je to čistá dieta: škodlivost a přínosy, pro koho je vhodná. Recenze odborníka na výživu

Jak zapomenout na počítání
Počítání kalorií a získat štíhlejší tělo a zdravější postavu? Přejděte na čisté stravování! To je to, co
říká bývalá učitelka na základních školách, nyní odbornice na výživu.
nutriční terapeutka a autorka bestsellerů Tosca Renaud.

Obsah článku:

  • Sedm
    Sedm základních principů čisté stravy
  • Potraviny,
    které byste měli ze svého jídelníčku vyřadit
  • Klady
    „Čistá strava.“
  • Frakční
    Výživa. Pro koho je vhodná a pro koho je kontraindikována
  • Shrnutí
    shrnout

Tvrdí se, že kniha
Eat-Clean Diet pomohla mnoha lidem zhubnout a změnit jejich život.
a změnit život mnoha lidem. Odbornice na výživu Larisa Artemenko rozumí úskalím diety a rozebírá hlavní zásady Eat-Clean Diet.
Záludnosti diety a probírá hlavní zásady a kontraindikace.

Sedm základních principů
„Čistá dieta“: co můžete a nemůžete jíst

1.
Držte se dělené stravy, jezte šestkrát denně.
v malých porcích.

2.
Kontrola hlasitosti porcí.

3.
Snídejte denně do hodiny po probuzení.

4.
Ke každému jídlu přidejte komplexní sacharidy a libové sacharidy.
bílkoviny.

5.
Do jídla přidávejte pouze zdravé tuky.

6.
Vlákninu a vitamíny získáte z čerstvých bobulí, zeleniny a jiných plodů.
ovoce.

7.
Během dne vypijte 2 až 3 litry vody.

Potraviny, které
by se měly vyhýbat

Seznam nezdravých potravin zahrnuje všechny potraviny rychlého občerstvení.
Seznam nezdravých potravin zahrnuje všechna rychlá občerstvení


Rafinované sacharidy, zejména bílá mouka a cukr.


Sycené nápoje a ovocné a bobulové šťávy


Umělá sladidla


Alkohol


Výrobky s chemickými přísadami, jako jsou potravinářská barviva a dusitan sodný.
barviva a dusitan sodný


Konzervační látky a výrobky z nich obsahující


Umělé výrobkyNapříklad tavené sýry.


Nasycené tuky a transmastné kyseliny.


Vysoce kalorické potraviny bez výživové hodnoty.

Klady čisté stravy

Pokud podrobně rozeberete
Hlavní zásady diety, pak téměř všechny nejsou v rozporu se zásadami čistého stravování.
správné výživné stravy. Otázka vyvstává pouze s ohledem na takovouto
principu, jako je například frakcionované krmení. Pro začátek se podívejme na klady.

Spotřeba čistých
2 až 3 litry vody.
Centra žízně a hladu se nacházejí v mozku blízko sebe.
od sebe. Pokud nepijeme dostatek vody, signály se postupně zastavují.
Naše tělo je nedokáže rozlišit. Proto si myslíme, že máme hlad místo žízně.
pití. To vede k přibývání na váze, protože množství jídla, které sníme
se zvyšuje.

Snídejte do hodiny po probuzení. Umožňuje tělu dobře se probudit, dodává energii na první polovinu dne a udržuje rychlost metabolismu. Skvělou možností snídaně je např. sázené vejce, k němuž můžete přidat červenou rybu, porci čerstvé zeleniny a bylinky.

Snídaně by měla být povinným jídlem
Snídaně by měla být povinným jídlem

Zdravé tuky v
Strava.
Mluvíme o nenasycených tucích, které jsou pro tělo velmi užitečné a
a podílejí se na mnoha metabolických procesech. Rovněž potlačují tvorbu
stresových hormonů, posilují imunitu, zlepšují paměť, podílejí se na přenosu kyslíku a mnoho dalšího.
Podílejí se na transportu kyslíku a na mnoha dalších. Zdravé tuky lze získat
lze získat například ze skvělé svačiny
„řecký salát s avokádem“.

Bílkoviny a komplex
sacharidy.
Bílkoviny jsou to stavební kameny
pro naše těla. Bílkoviny slouží k budování svalů, bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu svalové hmoty.
zdravý růst vlasů, nehtů a kůže. Množství bílkovin, které člověk potřebuje na den, se rovná
hrst dvou dlaní a můžete je získat z masa, drůbeže, ryb, luštěnin,
ořechů, semen. Komplexní sacharidy mají nízký glykemický index a ne
nezpůsobují prudký nárůst inzulínu v krvi. Zde je příklad jídla, které kombinuje živočišné bílkoviny,
rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy
kuřecí polévka z quinoy s bylinkami.

Vláknina a vitamíny. Vláknina zpomaluje proces pohybu potravy trávicím traktem a má pozitivní vliv na střeva. Je také potravou pro náš mikrobiom a podporuje růst prospěšné mikroflóry. Vitamíny získáváme nejen ze zeleniny a plodů, ale i z dalších potravin. Potraviny, které obsahují vitaminy, však obsahují látky (živiny), které napomáhají jejich nejefektivnějšímu vstřebávání.

V zelenině a zelenině se nachází hodně vlákniny
Spousta vlákniny v zelenině a zelených rostlinách

Kontrola porcí.
Tato stránka
Tento přístup je rozumný a racionální. Umožňuje vám nepřejídat se a cítit se
čilý a plný energie po celý den. Jak bylo zmíněno výše, když jsme
jsme se zabývali bílkovinami, výpočet množství jídla k uspokojení hladu a bezpečného
pro vaši postavu, lze provést rukou. Bílkoviny porovnáváme s dlaní, zeleninu s pěstí, tuky s dlaní.
palcem, sacharidy hrstí.

Níže je uveden podrobný pohled
vezměme v úvahu jeden ze základních principů čisté stravy: dělené jídlo.
Nemohu ji označit za mínus, ale těžko ji přiřadit ke kladům.

Dělené stravování. Pro
pro koho je vhodné a pro koho je kontraindikováno

Autor knihy „Čistý
Tosca Renaud hovoří o zdravotních přínosech konzumace šesti jídel denně:


nasycení v průběhu dne;


zmenšený objem žaludku, protože porce jídla mají malý objem.
objem;


hubnutí.

Pojďme zjistit, zda je to pravda.
je to pravda.

Sytost v průběhu dne. Skutečně,
člověk by jednoduše neměl čas být hladový, kdyby jedl šestkrát denně. Ale
je evolučně dáno, že lidé jedí, když mají hlad. Je to fyziologické
a je to jedna ze zásad zdravého stravování.

Snížení objemu
žaludku.
Pokud je žaludek nafouklý, zmenšením porcí se zmenší na původní velikost.
stejné velikosti, ale nezmenší se na svou přirozenou velikost.

Hubnutí. Toto tvrzení je nejvíce
kontroverzní. Pokud totiž nesnížíte denní příjem kalorií, ale jen jejich množství.
rozložit, nebude to fungovat. A také inzulínové výkyvy, protože časté
jídla tento proces zastaví a může způsobit zpomalení metabolismu.
A inzulínovou rezistenci.

K úbytku hmotnosti při dělené stravě může dojít, když se sníží kalorický obsah denní stravy.
Ke snížení hmotnosti při dělené stravě může dojít při snížení denního kalorického příjmu

Inzulín je produkován
buňkami slinivky břišní při konzumaci jídla. Jakmile se dostane do krevního oběhu,
zastaví odbourávání tuků. Čím více člověk jí, tím větší je produkce inzulínu.
tím více inzulínu se produkuje. A protože je inzulín v krevním oběhu neustále.
A k úbytku hmotnosti nedochází.

Kromě toho časté
jídlo zabírá spoustu času, který je v našem světě nesmírně cenným zdrojem.

Jak ukazuje
oficiální studie, přibývání na váze je v dlouhodobém horizontu ovlivněno
častější konzumace jídla; naproti tomu nesvačení a konzumace jídla v 5-6hodinových intervalech pomáhá přibývání na váze předcházet.
Odstup 5-6 hodin pomáhá předcházet přibývání na váze.

Dělené stravování je přísně
kontraindikována:


lidem s inzulínovou rezistencí, u nichž byla diagnostikována cukrovka;


u pacientů s estrogen-dependentními onemocněními;


ženám, které jsou ovládány mužskými hormony.

Vhodné pro:


profesionální sportovci;


lidé s poruchami nadledvin;


pacientů s exacerbací gastroenterologických onemocnění;


těhotné ženy ve druhém a třetím trimestru,
kojící ženy;


dětí během jejich aktivního růstu.

Frakční strava je vhodná pro sportovce
Frakční diety jsou vhodné pro sportovce

Shrnutí

Principy, na kterých jsou založeny
Eat-Clean Diet, nejsou ve většině případů v rozporu s pravidly zdravého stravování.
Pravidla zdravé výživy. Proto je lze použít jako základ pro přizpůsobení vašeho jídelníčku těmto doporučením.
Stravování v souladu s těmito doporučeními. Co se týče dělené stravy.
není vhodné pro každého, ale pouze ze zdravotních důvodů a pro určité skupiny lidí.
lidí. A nezapomeňte, že při přechodu na nový typ stravy byste měli
poradit s odborníkem, protože dieta je v překladu z řečtiny
je způsob života, ne rychlý způsob, jak zhubnout.
hubnutí.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dieting**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: