Jak vařit kukuřici na klasu, jak si ji vybrat a jak ji jíst

Jak vařit kukuřici na klasu, jak ji vybírat a jak ji jíst

Kukuřice jíme hodně, aniž bychom si jí vůbec všimli. Faktem je, že většina konzervovaných a balených potravin (všechny ty kečupy, chipsy a další nezdravé, ale tolik oblíbené potraviny) obsahuje sladidlo. A v 90 % případů je to kukuřičný sirup. Ale ten nejzdravější druh kukuřice – čerstvá kukuřice na klasu – se na našem stole objevuje jen koncem léta a začátkem podzimu. Nenechme si tuto chvíli ujít!

Jak vařit kukuřici, jak si ji vybrat a jak ji jíst

Celá kukuřičná zrna nejsou pro naše tělo nejjednodušším produktem. A abychom z kukuřice získali co nejvíce a měli co nejméně komplikací (a aby nám chutnala!), je třeba vědět, jak ji správně uvařit.

Jak vybrat mladé kukuřičné klasy

Nejdůležitější je nejprve vědět, jak rozlišit mladou kukuřici od nemladé. Mladé kukuřici se ne nadarmo říká mléčná. Má plná, pevná, ale jemná zrna, která mají téměř bílou až světle žlutou barvu. Při zmáčknutí prstem se kroutí, ale při zmáčknutí nehtem se trhají a vytéká z nich šťáva – bílá jako mléko.

U mladé kukuřice jsou zrna křehká, téměř bílá až světle žlutá.
Mladá kukuřice má jemná zrna, téměř bílé až světle žluté barvy.

Taková kukuřice se nejčastěji prodává syrová, v „zámotku“ z listů – a tedy na kusy, protože zámotek může vážit více než samotný klas. V takovém případě má smysl při výběru kukuřice každý kokon otevřít a zkontrolovat zralost zrn. Sezóna mladé kukuřice je velmi krátká, spěchejte na trhy a do obchodů!

Jak dlouho vařit mladé kukuřičné klasy

Nyní k vaření. Možná vás to překvapí, ale správně vybraná mladá kukuřice na klasu se uvaří velmi rychle. Tady je návod, jak to udělat správně.

Mladou kukuřici uvaříte tak, že ji nakrájíte na 2-3 kusy. A při vaření nikdy nesolte!
Mladou kukuřici lze vařit tak, že ji nakrájíte na 2-3 kousky. A při vaření nikdy nesolte!

  1. Odřízněte spodní část kukuřičného klasu, to je asi 3 cm, a prořízněte přímo listy.
  2. Důkladně oloupejte kukuřici od listů a nitkovitých vláken (těm se mimochodem říká „stigmata“, vaří se z nich čaj pro léčebné účely).
  3. Oloupané klasy vložte do hrnce (pokud se vám nevejdou na délku, můžete je rozříznout na 2-3 díly), zalijte studenou vodou a postavte na silný oheň.
  4. Nesolte!!! Osolená voda činí kukuřici tužší.
  5. Po uvaření vařte 7-8 minut.

A je to, můžete jíst!

Jak dlouho vařit zralý kukuřičný klas?

Zralá kukuřice vypadá úplně jinak než mléčná: zrna jsou někdy hladká, jindy trochu zvrásněná – ale rozhodně z nich nestříká šťáva a nekroutí se pod prsty. A barva je mnohem tmavší, od žluté po tmavě žlutou. Takovou kukuřici lze před vařením na několik hodin namočit do vody pokojové teploty – pak se uvaří rychleji a její chuť bude příjemnější. Doba vaření závisí na stupni zralosti a pohybuje se od 20 minut do více než hodiny. Během vaření ji ještě není nutné solit.

Jak jinak vařit mladou kukuřici na klasu

Mladou kukuřici na klasu lze vařit na páře – vyjde tak chutnější než ve vodě, ale proces trvá téměř třikrát déle, asi 18-20 minut.

Mladou kukuřici lze grilovat přímo na listech - vyjde z ní velmi křehká a kouřem vonící kukuřice.
Mladou kukuřici lze grilovat přímo v listech – získáte velmi jemnou a kouřovou chuť.

Pokud chcete kukuřici opékat na dřevěném uhlí nebo na grilu – před opékáním ji neloupejte z vnějších listů, což vám umožní položit klas vedle kebabu, který opékáte na roštu na poměrně silných uhlících, nebo ho dokonce jen položit na uhlí, pokud je zakouřené. V zrnkách je hodně šťávy, takže v přírodním kokonu se kukuřice nejen opéká, ale také dusí – výsledek je stejně měkký jako při vaření, jen s kouřovou příchutí.

Oloupaný klas se také opéká na uhlících – ale blíže k jejich vyhasnutí (a je lepší kukuřici předtím alespoň krátce povařit, 3-4 minuty).

Jak ochutit kukuřičný klas

První, co vás napadne, je máslo a sůl, už to je velmi chutné. Ale proč se omezovat, když můžete experimentovat s různými oleji a kořením. Nápad spočívá v tom, že máslo uvedete do pokojové teploty, smícháte s přísadami, pak ho položíte na kus fólie, zabalíte jako klobásu a dáte do lednice. Takové máslo je lepší uchovávat v lednici, abyste si mohli vždy v pravou chvíli odkrojit pár plátků a položit je na horký kukuřičný klas. Poměr másla a přísad je vždy přibližně 10:1.

Kukuřice s obyčejným máslem a solí je tak lahodná, ale nebojte se vzít i jiné oleje a přidat do nich koření a bylinky. Bude to také skvělé!
Kukuřice s obyčejným máslem a solí – taková mňamka, ale nebojte se vzít i jiné oleje a přidat do nich koření a bylinky. Bude to také skvělé!

Vyzkoušejte následující přídavky másla:

+ Abchazská adžika (červená nebo zelená);

+ česnek + mletý černý pepř z mlýna;

+ česnek + čerstvá petržel;

+ česnek + limetková kůra + chilli;

+ limetková kůra + koriandr;

+ hořčičná semínka.

Jak používat kukuřičný klas

Kromě sladkého okusování klasu, které časem omrzí, se můžete vyzbrojit nožem, postavit klas do svislé polohy a opatrně odříznout zrnka. Ještě teplá jádra můžete přidat na klas:

  • saláty (jednoduché zelené, bramborové, okurkové, masové, rýžové);
  • náplň do tacos nebo burritos spolu s masem nebo místo něj, s nasekanými bylinkami, nakrájenými rajčaty a chutnými omáčkami;
  • zeleninové nebo houbové pyré;
  • zeleninový nákyp.

Kukuřice může být ozdobou a dodá každému pokrmu šťávu. Ale zeleninové saláty s kukuřicí vypadají prostě královsky!
Kukuřice může být ozdobou a dodat každému pokrmu srdečnost. Ale zeleninové saláty s kukuřicí vypadají prostě královsky!

Z nakrájených zrn můžete připravit skvělou rychlou přílohu tak, že polovinu zrn rozmělníte mixérem na pyré, zalijete olivovým olejem a trochou vroucí vody a zbývající zrna vmícháte vcelku až úplně nakonec.

Lifehack. Konzumace zrn z klasu bude mnohem pohodlnější, pokud klas nejprve rozkrojíte napříč na 4 části – je šance se neušpinit a dodržet všechna pravidla etikety.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #sezónní zelenina #kukuřice**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: