Čas nemá nad konzervovanými tresčími játry žádnou moc. Dřívější pochoutka je dnes jen oblíbeným rybím výrobkem z kategorie „musí být vždycky doma“. Bez ohledu na změnu statusu je však třeba tresčí játra vybírat s rozmyslem.
1. Chcete-li se ujistit, že máte před sebou skutečně správná tresčí játra, podívejte se na výrobní označení vyražené na víčku. Sortimentní značka konzervovaných „přírodních tresčích jater“ je 010. Tato čísla hledejte na začátku druhé řady.
2. Při nákupu věnujte pozornost především výrobkům nejvyšší kvality. Nejčastěji se pro konzervy 1. jakosti používají mražená játra. To znamená, že výrobek bude méně chutný a křehký.
3. Pečlivě čtěte složení konzerv a dávejte přednost těm, na kterých je uvedeno „vyrobeno z čerstvých jater“, nebo ještě lépe „vyrobeno na moři z čerstvých jater“. Ideální je, pokud pochází z Barentsova moře a výrobní závod je z Murmanska.
4. V prodeji jsou játra „murmanského typu“. Podle GOST jsou tato játra „jemně mletá“ a vypadají spíše jako rybí pěna než obvyklá tresčí játra v kusech. Chuť je však touto originální úpravou téměř neovlivněna.
5. Po otevření konzervy je dobré, když asi 85 % sklenice zabírají kousky jater a jen 15 % náplň. Říká se, že kvalitní játra by neměla žbluňkat, pokud se sklenicí zatřese. Zkuste si to ověřit v praxi!
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ryby #konzervy #konzervy #konzervy #konzervy #konzervované ryby #jak si vybrat**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích