Avokádo je skvělou potravinou pro zdravou výživu. Toto ovoce má však jednu nevýhodu. Je poměrně drahé a rychle se kazí. Existuje způsob, který vám umožní skladovat exotické ovoce po dobu několika měsíců.
Plody avokáda jsou bohaté na vitamíny a minerály, zdravé tuky a vlákninu, takže jsou vhodnou potravinou pro jakýkoli jídelníček, a zmrazení pomůže uchovat plody déle.
Odborníci nedoporučují mrazit avokádo vcelku. Pecka plodu totiž obsahuje jedovaté látky. Při rozmrazování se mohou dostat do dužiny a ovlivnit nejen chuť výrobku, ale také poškodit organismus.
Avokádo lze zmrazit oloupané v půlkách, plátcích nebo jako pyré. Způsob je lepší zvolit na základě pokrmů, ve kterých plánujete produkt později použít. Pokud nemáte jasno, můžete si připravit tři druhy zavařenin, uvádí internetová publikace The Mirror.
Nejjednodušší je zmrazení půlek avokáda. Musíte ho podélně rozříznout na dvě části, odstranit pecku, odstranit slupku a povrch půlek potřít citronovou šťávou. Ta ji ochrání před oxidací a ztmavnutím. Každou polovinu zabalte do potravinářské fólie a polotovary vložte do sáčku na zmrazení. Poté je odešlete do mrazničky.
Pokud chcete avokádo zmrazit v plátcích, je třeba plody nakrájet, postříkat citronovou šťávou, položit na prkénko zabalené do potravinové fólie a vložit na 30-40 minut do mrazničky. Po dokončení můžete zmrazené plátky avokáda vložit do vzduchotěsné nádoby nebo mrazicího sáčku.
Chcete-li ovoce uchovat jako pyré, oloupejte avokádo, nakrájejte ho na kousky, přidejte 1 lžíci citronové nebo limetkové šťávy na každý středně velký plod a rozmělněte vidličkou nebo mixérem. Pyré lze přenést do sáčku, urovnat a zmrazit jako tenký plát. Lze jej také umístit do formiček na led.
Je třeba mít na paměti, že zmrazení ovlivňuje původní strukturu avokáda. Stává se méně hedvábným a chuť ovoce je méně výrazná a stává se hořkou. Takový produkt je nejlepší používat nikoliv do samostatných pokrmů, ale do složených jídel – koktejlů, polévek, zmrzlin, pěn a omáček, kde se avokádo mísí s dalšími ingrediencemi.
Nedávno „Gastronome“ napsal, že vědci vyprávěli o pěti neobvyklých vlastnostech avokáda.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #avocado**]. ?