Jaké odrůdy persimonu se prodávají v obchodech a jak se liší?

Které odrůdy persimmonů najdete v obchodech a jak se liší

Pozdní podzim a zima – čas světlých plodů. V obchodech je nyní například obzvláště hojně zastoupen druh persimonu. Pojďme zjistit, s jakými odrůdami se můžete setkat na cestě za vitamíny a jak je od sebe rozeznat – každou z nich podrobně popíšeme, uvedeme její přednosti (například které persimony neplevelí) a případné nevýhody.

Obsah:

  • Které odrůdy persimonu se nejčastěji vyskytují v obchodech
  • „Čokoládové“ persimony nebo persimony „korolek“
  • „Fíkové“ persimony nebo „sedmikrásky“.
  • „Rajče“ persimmon nebo „býčí srdce“.
  • Svíčkový persimmon
  • „Apple“ persimmon nebo „sharon“.
  • „Honey“ persimmon
  • Persimmon „Shish Burun“
  • Persimmon persimmon
  • Plochý persimmon
  • Jak vybrat persimony
  • Recepty s persimony

Které odrůdy persimonů jsou nejčastěji k dostání v obchodech?

„Čokoládové“ persimony nebo persimony „korolek“

Jedna z nejoblíbenějších odrůd, která je oblíbená v mnoha zemích. A v Rusku je na vrcholu vůbec. Odrůda je velmi úspěšná: tento persimmon neváže, což značně usnadňuje výběr – nevzniknou nepříjemná chuťová překvapení a nutnost dát ovoce do mrazáku. Zvenku je „korolek“ jasně oranžový, kulatého tvaru, středně velký. Hlavním rozlišovacím znakem tohoto persimonu je jeho hnědá a sladká dužina, kvůli které se mu v mnoha zemích přezdívá „čokoládový“. Kakaové tóny v chuti však nečekejte, ale snad většině lidí bude toto ovoce vyhovovat, protože je sladké, ale ne příliš mazlavé. Z toho vyplývá i poměrně nízký obsah kalorií – asi 50-60 kcal na 100 g. Na Západě se této odrůdě říká „hiakume“.

Čokoládové persimony nejsou vůbec trpké, a proto jsou tak oblíbené.
Čokoládové persimony nejsou vůbec trpké, proto jsou tak oblíbené.

„Fíkové“ nebo „heřmánkové“ persimony.

Ve Spojených státech a některých dalších zemích je tato odrůda známá také pod japonským názvem „fuyu“. Je jednou z prvních odrůd, které se objevily v obchodech. Poznáte ji podle charakteristického tvaru připomínajícího fík nebo dýni – persimmon je mírně zploštělý, s výraznými segmenty na vnější straně. Může mít lehce hnědou nebo oranžovou dužinu, barva slupky se pohybuje od světle načervenalého odstínu až po sytě oranžovou. Obvykle má velmi málo semen, chutná nepříliš sladce a není vůbec vláknitá. Je to také nízkokalorická odrůda. Lékaři však přesto doporučují se persimony nepřeceňovat, i když je v nich málo cukru. Jeden středně velký plod o hmotnosti 150-200 g je optimální norma pro většinu zdravých lidí.

Fíkové persimony snadno poznáte podle tvaru: jsou mírně zploštělé, jako dýně.
Fíkové persimony jsou snadno rozpoznatelné podle tvaru: jsou mírně zploštělé jako dýně.

„Tomato persimmon“ nebo „bull’s-heart persimmon“.

Velký a světlý – kolem takového je velmi těžké projít. Ale pozor: tato odrůda je bohužel trpká. Měli byste ji jíst, až když je velmi, velmi zralá, ale v této podobě se persimony obvykle nesklízejí, což ztěžuje přepravu. Zralé „býčí srdce“ je měkké a křehké. Doma je tedy lepší nechat plody několik dní při pokojové teplotě nebo je zmrazit – viskozita poté zmizí.

Persimmonová „svíčka“

Odrůda velmi podobná „býčímu srdci“ – rovněž jasně oranžová, mírně protáhlého tvaru. Jen „svíčka“ je o něco větší. Je třeba si uvědomit, že velké odrůdy persimonu jsou pletené, takže pokud se vám tato vlastnost ovoce kategoricky nelíbí, vezměte menší plody, kulaté nebo zploštělé. Je pravda, že „svíčka“ a „býčí srdce“ mají nespornou výhodu – nejsou v nich žádná semena. Proto na Východě, zejména v Japonsku, z takových odrůd vyrábějí sušené persimony – plody svážou do svazků a nechají na slunci. U nás si můžete koupit hotové sušené ovoce. Určitě ho vyzkoušejte.

Velké persimony s podlouhlým tvarem mohou být žilnaté.
Velké persimony podlouhlého tvaru mohou být žilnaté.

„Apple“ persimmon nebo „sharon“ persimmon.

Tato odrůda je vyšlechtěna v Izraeli a pěstuje se v mnoha zemích. Chuť je neobvyklá, připomíná současně persimon, jablko a kdouli. Zkrátka, měli byste ji jednou ochutnat, abyste zjistili, o co jde. Sharon má velmi málo tříslovin, látek, které jsou zodpovědné za viskozitu. Jedná se tedy o velmi jemný a chutný persimmon. A nemá v sobě jedinou kostičku. Je nádherný.

Odrůda Sharon je v podstatě kříženec japonského persimonu a jabloně.
Odrůda Sharon je v podstatě křížencem japonského persimonu a jabloně.

Persimmon „Honey“

Říká se mu také „mandarinka“ – díky své barvě, velikosti a tvaru mají tyto plody mnoho společného. Chuť tohoto persimonu však nemá s citrusy nic společného. Je prostě spíše medová, sladká, některým lidem dokonce připadá sladká. Takové ovoce se v prodeji hledá obtížně – pro supermarkety není nejvýhodnější variantou, protože „medový“ persimon je šťavnatý a měkký, takže se špatně skladuje a přepravuje. Patří mezi nejkaloričtější odrůdy.

Persimmon „shish burun“

Jedna z nejoblíbenějších odrůd se sladkou dužinou a květinovou a medovou příchutí. Měkký persimon, který lze podávat i velmi malým dětem. Tato odrůda se k nám dováží z Ázerbájdžánu. Doporučuje se kupovat „Shish Burun“ na vrcholu sezóny. V této době jsou zralé plody nejsladší a bez nepříjemné trpkosti.

Persimmon persimmon

Persimony mají světlou a poměrně hustou dužinu.
Persimony mají světlou a poměrně hustou dužinu.

Tato odrůda pochází z Číny. Mezi její zvláštnosti patří málo semen, hustá a sladká dužina. „Persimmon“ nemá sytě oranžovou barvu, ale spíše červenožlutou. To by vás však nemělo odradit: takovou barvu má zralý persimon, doma pravděpodobně dozrát nepotřebuje. Pokud však dáváte přednost plodům s měkkou dužinou, je lepší věnovat pozornost jiným odrůdám. Persimony je lepší hledat uprostřed sezóny nebo ke konci sezóny – tento persimon potřebuje ke zrání trochu více času.

Ploché persimony

Tento persimon se pozná podle mírně zploštělého tvaru. Často se používá do dezertů, protože má poměrně hustou, ale ne tvrdou dužinu. To znamená, že se ovoce při krájení na prkénku neroztáhne. Další výhodou je, že ploché persimony vydrží déle. Pokud se vám náhle zdá, že persimony nejsou zralé, můžete je zkusit nechat dozrát: dejte je do papírového sáčku na parapet nebo do vázy s banány.

Jak vybrat persimony

Po troše osobní osvěty se nyní můžete vydat do obchodu. Většina persimmons, které tam najdete, pochází z Uzbekistánu, Abcházie a Ázerbájdžánu. Velké řetězce obvykle uvádějí odrůdu na cenovkách, ale bohužel ne všechny a ne vždy. Místo toho tam může být slovo „výběrový“ a také země původu. Podle těchto parametrů je poměrně obtížné vybrat vhodné ovoce, proto se zaměřte na tvar a hmotnost. Kulaté nebo mírně zploštělé persimony sytě oranžové barvy s výraznými dílky nebudou trpké. Nebude však ani šťavnatý. Velké a podlouhlé, spíše načervenalé, budou pravděpodobně z každého sousta vytékat. Může však být žilnatý.

Obecně by však vzhled persimonu neměl být nijak znepokojivý. Hniloba, plíseň a promáčkliny jsou signálem, že se na takové plody nemá cenu ani dívat. Na dotek jsou zralé persimony pevné a hutné, ale ne tvrdé. Listy jsou vysušené a slupka pod nimi může být mírně hnědá. Barva ostatních plodů by měla být stejnoměrná a příjemná na pohled.

Plus několik receptů na persimony

  • Persimony s vanilkovou zmrzlinou. To musíte vyzkoušet, i když počasí venku zrovna nepřeje. O nezbytnou podzimní trpkost se v receptu stará rum, ale je ho velmi málo, doslova jedna lžička. Zmrzlina by měla být obyčejná smetanová, bez přísad. Kompozici doplní persimony, které pokrm naplní ovocnými tóny.
  • Pečené persimony. Skvělý recept na dezert nebo chutnou snídani (záleží na vašich očekáváních). Jako základ jsme vzali obyčejný neochucený jogurt. Pečení peršmic trvá poměrně dlouho, asi 40-60 minut. Počítejte tedy s časem, pokud je chcete podávat ráno, abyste stihli své blízké vzbudit.
  • Dýňovo-peršimonový posunovač. Téměř dokonalý podzimní recept: dvě sezónní suroviny najednou. Při jeho přípravě jde především o to, abyste se rozveselili. A jak se nepotěšit, když máte před sebou na prkénku zářivou dýni a voňavý persimmon? Koláč se doporučuje podávat společně se silným uvařeným černým čajem. Je dobré, když do něj přidáte sušené letní bylinky.
  • Bezé s citronovým krémem a grilovanými persimony. Zní to složitě a příprava trvá přes dvě hodiny. Ale jaká krása se z ní po všech manipulacích vyklube! Pusinky s permicemi se možná ve vaší rodině nestanou každodenním pokrmem, ale pokud je zkusíte připravit na svátek nebo hostinu, zaručujeme vám: každý, kdo je ochutnal, bude chtít znát recept.
  • Salát s prosciuttem, persimony a lanýžovým sýrem. Persimony se objevují nejen v dezertech, ale také v masových salátech. Ano, prosciutto se obvykle „bere“ s melounem, ale my jsme se rozhodli tuto báječnou gastronomickou dvojici výjimečně rozbít. Výsledek je neméně zábavný – salát, který klidně může skončit na vašem silvestrovském stole.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #pick persimmons #sezónní produkty #jak si vybrat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: