Která část kuřete je nejchutnější?

Která část kuřete je nejchutnější?

Která část kuřete je nejchutnější? To je velmi provokativní otázka! Zaprvé, kolik je lidí, tolik je i názorů. Za druhé, každá část kuřete může být uvařena chutně i nechutně. Za třetí, různé části kuřete jsou vhodné pro různé druhy pokrmů. Pokud však pochopíte základní principy vaření různých částí, můžete se zavděčit všem.

O čem se v článku dozvíte:

  • Prsa
  • Stehna
  • Nohy
  • Křídla
  • Tlapy, hlavy atd.

V rodině nebo ve společnosti, kde má každý jiné preference, je nejjednodušší vařit kuře vcelku – je od přírody určeno jak pro ty, kteří rádi okusují kosti, tak pro znalce bílého filé. A každý se pak může sám rozhodnout, která část kuřete je chutnější. Stále to však není řešení pro všechny případy. Zkusme si zaspekulovat, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých „částí“ kuřete. A v jakém případě je možné tu či onu část označit za nejchutnější část kuřete.

Prsa

Kuřecí prsa jsou považována za dietní produkt, mají nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin.
Kuřecí prsa jsou považována za dietní potravinu, mají nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin

Nejvíce nepracuje část kuřete – tedy svalovina, která se prakticky nehýbe. Pozitivní stránkou nepohyblivosti je měkkost masa. Mínusem je nedostatek výrazné chuti. Další plus – možnost rychlé přípravy prsního řízku. Mínus – možnost nenapravitelného zkažení tohoto kusu jeho přesušením. Plus – nedostatek tuku (pro ty, kteří hubnou), je to také mínus pro ty, kteří mají rádi maso s tukem. Mínus – nevhodné pro dlouhé vaření pokrmů (většina polévek, pilafů apod.).

Co je chutné uvařit?

– pečení v „obálce“ s citronem a olivami

– plnit a grilovat

– vaříme v husté omáčce s houbami

Stehna

Zřejmá výhoda – chuťově nejbohatší část kuřete, i když ho připravujete ze svíčkové, bez kůže a kostí (a ještě více s kůží a na kosti). Další plus – stehna není snadné přesušit, jen se musíte hodně snažit. Podle toho je vhodné pro dlouhé vaření pokrmů. Mínusy – poměrně hodně tuku pro hubenější; vaří se mnohem déle než prsa.

Co je chutné uvařit?

– Pečeme s hrozny

– pečeně s feferonkami a medem

– vařte s bílými fazolemi

Nožičky

Kuřecí stehna jsou velmi oblíbená a lze je vařit, péct, dusit, smažit a grilovat.
Kuřecí stehna jsou velmi oblíbená a lze je vařit, péct, dusit, smažit na pánvi a grilovat.

Většinu hmotnosti stehen (kýty) přebírají kosti – to je ovšem mínus. A v podobě řízků se tato část kuřete téměř nikdy neuchytí. Další nevýhodou je, že maso na stehně je poměrně tuhé a není v něm mnoho tuku, to znamená, že se musí velmi kvalifikovaně vařit, aby nezůstalo přesušené a zároveň měkké. Klady: velmi bohatá chuť a (pro milovníky) velmi vhodné k ohryzávání od kosti. Dalším plusem je, že je levná.

Co chutného se dá uvařit?

– pečení s bramborami

– vaření s jablky a pomeranči

– v chlebu

Křídla

Plus a mínus zároveň pro milovníky různých věcí: pevné kosti a hodně tuku v kůži. Kategorickým plusem je vynikající výběr materiálu pro vaření vývaru! Při potřebném zahuštění vývar z křídel v zálivu dokonale ztuhne. Další plus – křídla se hodí ke grilování a smažení, což využívá mnoho pivních restaurací a podniků rychlého občerstvení.

Co chutného se dá připravit?

– pečení s medem a hořčicí

– klasická grilovací křidélka

– plnit a smažit

Tlapky, hlavy a další věci

Kuřecí nožičky jsou skvělé na vývar
Kuřecí stehýnka jsou skvělá na vývar

K dispozici jsou nejen výše uvedené kuřecí kousky, ale i další „náhradní díly“ (bez vnitřností). Pro přípravu vývaru jsou ideální jak stehna, tak hlavy (nebo zvlášť hřebínky) a krky. Díky nim je velmi aromatický a bohatý. A samotná vařená stehna, krky a hlavy budou velmi chutnat těm, kteří rádi okusují kosti. V čínské kuchyni se vařená stehna marinují a smaží se sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem a chilli. A v ruské tradici se vařené hřebenatky používají k přípravě náplní do koláčů. A téměř každá rodina má alespoň jednoho milovníka kuřecích hus! Mimochodem, je z nich skvělý rychlý pilaf.

Co je dobré připravit?

– vyrobte si čínský kuřecí vývar

– cholent

– Kubánský boršč

Chcete-li tedy odpovědět na otázku, která část kuřete je chutnější, musíte vzít v úvahu mnoho faktorů. Počínaje tím, jaký pokrm se z té či oné části připravuje, a konče zručností kuchaře. Pokud se všechny hvězdy sešly, pak si můžete být jisti, že nejchutnější část kuřete – jakákoli. Hlavní je, aby bylo správně uvařené.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #kuře**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: