Marmeláda: výhody a škody pro lidské tělo

Marmeláda: přínosy a škodlivost pro lidský organismus

Marmeláda – mnohým známá od dětství, pochoutka s chutí svátku. Každý zná tento želé výrobek jako dezert a myslí si, že kromě chvilkové radosti a kilokalorií navíc tělu nic nedá. Ale je tomu skutečně tak? Pojďme to zjistit.

O čem si povíme v článku:Co je to marmeláda a kdo ji vymyslelZ čeho se marmelády skutečně skládajíKalorický obsah a složení marmeládyPřínosy marmeládyKterá marmeláda je nejužitečnějšíKterá marmeláda může škodit a komuMůžete jíst marmeládu při hubnutí?

Co je marmeláda a kdo ji vymyslel

Marmeláda je sladké želé. Tento název této pochoutce dali Portugalci. Přesněji řečeno ji nazývali marmelo, což v portugalštině znamená „kdoule“, protože původně se marmeláda vyráběla z tohoto ovoce, které vypadá jako hruška i jablko. První typ kdoulového dezertu se stal v Evropě oblíbeným zejména v 16. století.

Ačkoli ovocné želé existovalo již dlouho před rozšířením této sladkosti, ve starověkém Řecku se vyrábělo pro léčebné účely. Řekové například vysledovali zákonitost, že želé z granátového jablka má příznivý vliv na trávicí trakt a želé z hroznů příznivě působí na imunitní systém.

V Rusku se marmeláda objevila na počátku 19. století jako pochoutka. Na konci století se stala dostupnější a rozšířila se po celé zemi. Lidé jí přezdívali „sladký studený koláč“, protože měla podobnou konzistenci jako tradiční ruský pokrm. Již tehdy se sladké želé používalo nejen jako samostatný pokrm, ale také jako náplň do koláčů, dortů a sladkostí.

Z čeho se marmeláda vlastně vyrábí

Přírodní marmeládu lze vyrobit z jakéhokoli želírovacího produktu s přídavkem cukru a vody.
Přírodní marmeládu lze vyrobit z jakéhokoli želírovacího produktu s přídavkem cukru a vody (Shutterstock/FOTODOM)

Z několika málo ingrediencí. Přírodní marmeláda se vyrábí z želírovacího prostředku (agar-agar, pektin, želatina), cukru a vody. Neobsahuje aromata, barviva ani potravinářské přídatné látky. Chuť přírodního výrobku tvoří přidané ovoce a bobuloviny. Někdy marmeláda obsahuje koření a další koření. Například skořici, hřebíček, zázvor.

Z čeho se vyrábějí marmelády prodávané v obchodě? Z výše popsaných výrobků. Obvykle se do nich ale přidává směs vosku a tuku (včelí vosk a rostlinný tuk), která výrobku dodává lesk a zabraňuje lepení. Dále melasu, kyselinu, aromata, stabilizátory, barviva.

Kalorie a složení marmelády

Marmeláda obsahuje výše uvedené složky a užitečné látky: železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, organické látky, kyselinu askorbovou a nikotinovou, vitaminy skupiny B.

Kalorická hodnota marmelády na 100 g výrobku se liší v závislosti na použitém želírovacím prostředku.

Na pektin: 293 kcal, 77 g sacharidů, 0,4 g bílkovin.

Želatina: 300 kcal, 6 g bílkovin, 0,2 g tuku, 70 g sacharidů.

Na agar-agaru: 329 kcal, 2 g bílkovin, 4 g tuku, 75 g sacharidů.

Výhody marmelády

Kvalitní přírodní marmeláda je považována za jednu z nejzdravějších dostupných sladkostí.
Kvalitní přírodní marmeláda je považována za jednu z nejzdravějších sladkostí

Přírodní produkt normalizuje trávicí procesy, zlepšuje činnost trávicího traktu a střevní peristaltiku, podporuje mozkovou činnost. Sladká marmeláda posiluje imunitu dospělých i dětí. A muži poznamenávají, že po jeho užívání jsou energičtější a vytrvalejší. Faktem je, že do marmelády se často přidávají citrusové plody, a ta se tak stává zdrojem vitaminu C.

Marmeláda s agar-agarem pomáhá v boji proti zácpě a doplňuje nedostatek jódu.

Mnoho žen upozorňuje, že marmeláda s želatinou má pozitivní vliv na stav pokožky, protože obnovuje zásoby kolagenu.

Marmeláda s pektinem odstraňuje z těla toxiny, takže je výborným pomocníkem v boji proti kocovině, normalizuje činnost slinivky a jater.

Která marmeláda je nejzdravější

Přírodní: marmelády s přídavkem citrusových plodů a marmelády vyrobené na bázi agar-agaru. První je zdrojem vitaminu C, druhá je díky rostlinnému zahušťovadlu ve složení (jde o agar-agar) vynikajícím prebiotikem.

Jaké marmelády mohou škodit a komu

Neměli bychom zapomínat, že marmeláda obsahuje velké množství cukru, takže při nemírné konzumaci může tělu uškodit.
Nezapomínejte, že marmeláda obsahuje velké množství cukru, takže při nadměrné konzumaci může tělu škodit (Shutterstock/FOTODOM)

Každá marmeláda může být škodlivá, pokud neznáte míru. Je to koneckonců dezert. Zvláště opatrní byste měli být u sladkého želé, pokud máte:

– cukrovku, protože želé způsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi;

– nadváha, protože se jedná o kalorický výrobek;

– zubní problémy – cukr vede ke vzniku zubního kazu (zejména pokud kromě jeho konzumace nedodržujete správnou ústní hygienu);

– gastritida, žaludeční vředy a další onemocnění trávicího traktu v akutní fázi;

– dětem do 3 let věku – ochucovadla, barviva, stabilizátory mohou způsobit alergickou reakci a nepříznivě ovlivnit trávicí trakt dítěte.

Můžete jíst marmeládu při hubnutí

Ano, ale odborníci na výživu doporučují maximálně 30 g denně. Marmeláda je rychlý sacharid, který se prudce přeměňuje na energii a stejně prudce zvyšuje hladinu glukózy v krvi a povzbuzuje chuť k jídlu. Přestože její glykemický index je 30 jednotek, tak ze všech dezertů je marmeláda pro hubnoucí nejoptimálnější.

Kromě toho je prokázáno, že přírodní marmeláda v malém množství zvyšuje náladu a umožňuje vyhnout se „zhroucení“. Díky přírodním zahušťovadlům ve svém složení zrychluje metabolismus a upravuje činnost trávicího traktu. Hlavní je nepřejídat se!

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #přínosy a škody #marmeláda**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: