Nejlahodnější oranžové slunce. Jak vybrat persimony

Nejchutnější oranžové slunce. Jak vybrat persimony

Čínská broskev, zimní třešeň, srdcové jablko, oranžové slunce – jak se jen láskyplně neříká persimonu. Jasně zbarvené velké plody totiž nemohou nepotěšit oko. První dojem však může klamat: atraktivně vypadající persimmon se může ukázat jako sladký, ale zcela nepoživatelný. Poradíme vám, jak si správně vybrat persimony a jak je doma rychle nechat dozrát.

Obsah:

  • V čem se prodávají persimony
  • Výběr persimonu: 4 znaky zralosti persimonu
  • Jak pomoci dozrát persimoniím

Jaké persimony jsou k dispozici

Všechny odrůdy persimmonů se dělí na dva druhy – „obyčejné“ neboli vlastní persimmony a „korolky“.

Obyčejný persimmon ztrácí svou trpkou chuť až po úplném dozrání, kdy jeho dužina získá rosolovitou konzistenci. Ale „korolek“ v zásadě trpký není: je vždy sladký a jemný, i když trochu nedozrálý. Je tu však jedno „ale“. Pokud došlo k opylení a vznikla semena, pak „korolek“ dozrává silný, sladký a chutný, uvnitř hnědé barvy (pro to se mu také říká „čokoládový“). Pokud k opylení nedošlo, semena se nevytvoří a místo čokolády „korolek“ získá trpké, svíravé plody. Poměrně výživné, ale spíše nechutné. A jejich chuť nezávisí na době dozrávání: trpké mohou být odrůdy raně dozrávající, středně dozrávající i pozdně dozrávající.

Výběr persimonu: 4 znaky zralosti persimonu

1. Měkké strany. Snažte se vybírat persimony s měkkými boky.

2. Suchý stonek. Prohlédněte si stonek: listy i stonek by měly být suché a hnědé barvy.

3 Optimální volbou je korolek. „Čokoládový“ korolek poznáte podle charakteristické tmavě načervenalé barvy slupky a hnědé dužniny s ještě tmavšími žilkami. Zpravidla se jedná o malé kulaté plody.

4. Tenká slupka. Odrůda persimonu Shakhinya je chuťově úžasná – světlá, velká, srdčitá. Není to však „korolek“, což znamená, že pokud jsou plody nezralé, může být chuť svíravá. Zralou odrůdu Shahinya lze rozeznat podle průsvitné slupky s tenkými černými kroužky: čím více černých kroužků, tím je persimon zralejší. Ve Střední Asii se říká, že zralý persimon má být měkký, s hladkou, lesklou, tenkou průsvitnou slupkou.

Jak napomoci dozrávání persimonu

Persimony patří mezi plody, které jsou schopny dosáhnout správné zralosti až po utržení z větve. Některé persimony je však třeba sklízet mírně zelené, jinak se na pulty nedostanou v tržní podobě. To platí pro plody s velmi měkkou dužinou. Obvykle se persimony nechávají dozrát doma – s tím zpravidla nejsou žádné problémy. Stačí se jen rozhodnout pro místo, kam persimony umístit, aby dozrály (řekneme vám, kde se to bude dělat nejlépe). Hlavní je neprodlévat – konzumujte v nejvhodnějším okamžiku, dokud jsou plody zralé, ale nezačaly hnít.

1. Vložte do kartonové krabice nebo papírového sáčku společně se zralými banány. Asi po 24 hodinách se persimony zbarví do jasně oranžové barvy.

2. Vložte persimony do celofánového sáčku s jablky nebo rajčaty. Tyto plody uvolňují etylen, který způsobí, že persimony dozrají rychleji.

3. Ponechte persimony 10-12 hodin v teplé vodě (30-40 °C), a trpká chuť zmizí.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. # persimony #jak si vybrat #jak si vybrat**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: