Částice „sub“ ve slově vnitřnosti naznačuje, že jejich místo mezi ostatními částmi kuřete, jako jsou stehna, prsa a křídla, je druhořadé. Dršťky jsou jedním slovem podvýrobky. Zatím, kuřecí žaludky – nejsou zrovna druhořadým jídlem. Ano, jsou levné a dají hodně práce. Ale pokud se naučíte, jak zacházet „pupky“Nakonec získáte skutečnou lahůdku. Velký rodinný koláč, gurmánskou paštiku, pestrou asijskou polévku, vydatný pilaf a mnoho dalšího. Záleží jen na tom, aby byly žaludky řádně vyčištěné a připravené. Tím začneme.
O čem si budeme povídat v článku:
- Jak si vybrat
- Jak čistit
- Vařit nebo rovnou smažit?
- Jak ochutit
- 7 nejlepších receptů s kuřecími žaludky
- Vydatná rýže s čínským přízvukem
- Paštika z kuřecích žaludků
- Křehké kuřecí žaludky na korejský způsob
- Polévka s kuřecími žaludky, shiitake a pečeným česnekem
- Osetský koláč se šťavnatou nádivkou z kuřecích žaludků
- Zapečené lilky s vnitřnostmi
- Kebab z kuřecích žaludků se zeleninou
Jak si vybrat
Kuřecí vedlejší produkty, zejména žaludky, jsou pro kuchaře skutečným minovým polem. Čerstvé žaludky se totiž skladují maximálně 2 dny, takže je velmi pravděpodobné, že narazíte na prošlý výrobek. Nejprve si přičichněte – vyčištěné žaludky by neměly mít štiplavý zápach nejen svého obsahu, ale ani octa, s jehož pomocí by se mohli pokusit „resuscitovat“ prodejci.
Za druhé – nekupujte předem marinované žaludky. Existuje možnost, že se prodejce rozhodl takto prodat pochybný výrobek. A konečně, pozorně si prohlédněte „pupky“, měly by mít rovnoměrně růžovou barvu, být mírně vlhké, vypadat čerstvě a příjemně vonět. Nikdy by neměly být slizké, příliš bílé nebo naopak příliš zvětralé.
Jak čistit
Upřímně řečeno, čištění nezpracovaných kuřecích žaludků (někdy prodávaných přímo z kuřecí farmy nebo trhu) je pekelně náročné. Během procesu je nejlepší zavřít dveře do kuchyně a otevřít okna, protože zápach nebude příjemný. Žaludky tedy zpracováváme po jednom, abychom se vyhnuli masivnímu záchvatu zápachu.
Vezmeme tedy jednu komoru, podélně ji rozřízneme napůl, sevřeme nos, vyjmeme z ní veškerý obsah a pak – důkladně opláchneme pod proudem studené vody. Ještě lépe je po prvním opláchnutí žaludky vyčistit solí a poslat je znovu k opláchnutí.
Dále musíme odstranit žlutý vnitřní film. Je poměrně tuhá, takže pokud ji nemůžete odstranit hned, můžete žaludky rychle spařit vroucí vodou a pak je hodit do ledové vody. Fólie půjde dolů mnohem snadněji. Odstraňte také chrupavky – pokud to neuděláte, žaludky se nebudou dát rozkousat.
Když na žaludcích nezůstane ani kousek fólie, chrupavek nebo tuku, znovu vše důkladně opláchněte, žaludky vložte do misky s velmi studenou vodou a zatleskejte své vytrvalosti.
Naštěstí pro nás však dnes máme ve většině případů co do činění s již zpracovanými vnitřnostmi. To nám značně usnadňuje život, ale nemělo by nás to zbavit ostražitosti. Faktem je, že komůrky ve velkém výrobním závodě ve většině případů nečistí člověk, ale stroj. Proto se vyplatí je zkontrolovat, zda neobsahují zbytky tuku, blan a chrupavek a všeho ostatního, a toto „vše ostatní“ pečlivě odstranit. A ujistit se, že se do nich nedostal kus jater a spolu s nimi – žlučový váček. To se stává zřídka, ale pokud máte smůlu, pokrm se zkazí.
Vařit, nebo smažit?
V kuřecích žaludcích je hodně pojivové tkáně, takže pouhé smažení není vhodné. Křehkost a měkkost „pupků“ docílíte pouze tím, že je předem uvaříte.
Připravené vedlejší produkty vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina vody byla 5-7 cm nad vedlejšími produkty. Dejte na silný oheň, po uvaření odstraňte pěnu. Poté snižte teplotu a žaludky vařte při mírném varu do polovaření (asi 40 minut až 1 hodinu). Během varu můžete do vývaru vložit oloupanou cibuli, mrkev nebo kořen petržele. Žaludky z hrnce ihned nevyndávejte – nechte je ve vývaru, dokud jsou v hrnci.
Lifehack: Žaludky před vařením nekrájejte na kousky, celé žaludky jsou šťavnatější.
Jak kořenit
Na kuřecí žaludky použijte stejné koření jako na kuře. Na začátku pečení nebo dušení můžete přidat sušenou bazalku, rozmarýn, tymián, oregano nebo koriandr. Černý a červený pepř však přidejte až na samém konci vaření – jinak mohou pokrmu dodat příliš ostrou hořkost.
7 nejlepších receptů s kuřecími žaludky
Vydatná rýže s čínským přízvukem
Tento pokrm pochází z newyorské čínské čtvrti a je známý také jako špinavá rýže. Proč špinavá? Z hygienického hlediska je zde vše v pořádku a tmavou barvu pokrmu způsobují vedlejší produkty z kuřecího masa, které jsou jeho součástí. Obecně se jedná o jakousi variantu pilafu z kuřecích žaludků a zeleniny. Výborné a vydatné!
Rýže s čínskými kuřecími žaludky
Paštika z kuřecích žaludků
Jsme zvyklí dělat paštiku z jater, ale stejně dobře vypadá i ze žaludků. Hlavní je dobře je rozvařit, přidat více koření a počkat, až se paštika pokryje chutnou máslovou krustou. S kouskem tuhého venkovského chleba – jedna z nejlepších svačinek. Je také mimořádně finančně nenáročná.
Paštika z kuřecích komůrek
Křehké kuřecí žaludky na korejský způsob
Snadno připravitelný pokrm, který z kuřecích žaludků udělá velmi pestré asijské jídlo, ne-li přímo delikatesu. S přílohou si pohrajte podle libosti. Abychom podpořili orientální téma, hodí se rýže a nudle (velmi dobrá bude pohanková soba). A pokud chcete jídlu dodat přátelskou piknikovou atmosféru, podávejte ho s grilovanou zeleninou nebo lehce osmaženým chřestem.
Korejské kuřecí bříško
Polévka s kuřecími žaludky, shiitake a pečeným česnekem
Sušené shiitake v kombinaci s praženým česnekem dodávají této polévce bohatou dřevitou chuť. Je lehká a vydatná zároveň – skvělý začátek rodinného jídla v chladném dni.
Polévka s kuřecími paličkami, shiitake a pečeným česnekem
Osetský koláč se šťavnatou náplní z kuřecích žaludků
Báječný nadýchaný a šťavnatý koláč. Jeho hlavní výhodou však je, že ani ti, kteří nad slovem „dršťky“ krčí nos, nezaznamenají žádný háček. Náplň totiž vůbec nechutná jako vnitřnosti, ale jako skutečné maso. A pod rumělkovou krustou nejsou vidět detaily.
Osetský koláč plněný kuřecími žaludky
Zapečené lilky s vnitřnostmi
Pečené lilky jsou samy o sobě luxusem, a pokud do lodiček dáte lehkou masovou náplň, dopadnou dobře. V tomto receptu je cosi gruzínského, pikantního, domácího. Je to, jako kdybyste na léto navštívili babičku z Tbilisi, která se snaží chutně nakrmit své vnouče.
Lilky plněné kuřecími žaludky
Kebab z kuřecích žaludků se zeleninou
Slavnostní pokrm prakticky z ničeho – tedy z vnitřností. Zázvorovo-medová omáčka změní chuť vnitřností k nepoznání. V tom smyslu, že i ti největší nenávistníci budou takový kebab jíst s chutí, aniž by se ptali, co jste na ty špízy tak lákavě křupavé dali.
Kebab z kuřecích žaludků se zeleninou
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #subfood #jak vařit #kuřecí žaludky #úspory**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích