Výhody zázvoru, jak ho skladovat a používat, abyste neonemocněli

Výhody zázvoru, jak ho skladovat a používat, abyste neonemocněli

Zázvor je jedním z nejvyhledávanějších podzimních produktů. Pro ty, kteří stále nevědí, jak k němu přistupovat, jsme shromáždili to nejdůležitější o výhodách zázvoru, jeho skladování a použití. Zkušené kuchařky však také doporučujeme neminout – možná máte ve svých znalostech ještě mezery, které je třeba zaplnit.

Obsah článku:

  • Jaké jsou výhody zázvoru
  • Jaký je zázvor
  • Jak zázvor skladovat
  • Jak sušit zázvor
  • Jak zmrazit zázvor
  • Jak jíst a vařit zázvor, abyste neonemocněli

Jaké jsou výhody zázvoru

Kořen zázvoru se loupe a jemně krájí do čaje, krájí se do omáček a na pečení, nakládá se do závitků a na sushi. V posledních letech však dostal nový účel – nyní se pro jistotu vždy uchovává v lednici, a to kvůli prevenci koronavirů a dalších onemocnění a rychlému uzdravení.

Zázvor skutečně posiluje imunitní systém. Má vysoký obsah vitaminu C a dalších antioxidantů, které posilují obranyschopnost organismu. Považujte zázvor za lék na všechny neduhy, ale jako jeden ze způsobů, jak si pomoci v období nachlazení – ano. Pokud nemůžete nemoci zabránit, pomůže vám pikantní kořen rychleji se postavit na nohy. Zázvor dokáže otupit nepříjemné příznaky, zvýšit pocení a tím snížit teplotu. Jeho složka gingerol má antibakteriální účinek. Kořen však nemůže nahradit léky (zejména pokud jsou zapotřebí antibiotika), ale rozhodně stojí za to zařadit zázvorový čaj nebo směs zázvoru, citronu a medu do seznamu svépomocných metod při nachlazení.

Zázvor, citron a med - silné trio na posílení imunity
Zázvor, citron a med – silné trio pro posílení imunity

Je nesprávné považovat zázvor pouze za lék proti nachlazení. To není jeho jediná užitečná vlastnost. Na koření se mohou podívat všichni, kdo hubnou. Zázvor zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus, navíc stimuluje produkci enzymů, které odbourávají tuky. Vyvážená strava a dobře fungující trávicí trakt jsou první věci, o které je třeba se postarat, když vyvstane úkol zhubnout. Samozřejmě byste si spolu s nákupem zázvoru měli naplánovat i trénink – kila začnou rychleji tát, pokud budete mít kalorický deficit.

Zázvor se doporučuje diabetikům, protože pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. To mimochodem souvisí i s váhou, protože obezita je jedním z důsledků cukrovky. Navíc koření odstraňuje otoky a tlumí záněty.

Rozpoznatelná pálivá chuť zázvoru je způsobena fenolovými sloučeninami v jeho složení. Ty také bojují proti zánětům. V tradiční medicíně je tedy zázvor již dlouho považován za účinný prostředek proti artritidě. Zajímavé je, že tato vlastnost byla prokázána i v některých vědeckých studiích.

Zázvorový čaj i samotný zázvor ředí krev, což je užitečné při riziku trombózy a kardiovaskulárních onemocnění. Důležitá je zde však pravidelnost: aby zázvor podpořil zdraví srdce a zlepšil kvalitu krve, je třeba ho pravidelně zařazovat do jídelníčku. To nemohou dělat například lidé s chronickými onemocněními trávicího traktu. V případě exacerbace gastritidy, otravy a dalších podobných problémů zázvor pouze škodí – dráždí žaludek a střeva a zhoršuje příznaky.

Dobrá zpráva pro ženy: zázvorový čaj může tlumit příznaky PMS a zmírnit menstruační bolesti. K tomu je třeba ho pít několik dní – dokud není zlepšení patrné. Přípravek může zajímat i muže: zázvor zvyšuje hladinu testosteronu, a proto má příznivý vliv na potenci.

Jaký je zázvor

Čerstvý kořen zázvoru není v obchodech již dlouho žádnou vzácností. Je to nejoblíbenější forma: dobře se skladuje, dlouho vydrží a lze ho přidávat do nejrůznějších pokrmů. Čerstvý zázvor je plný chuti a vůně. A nevyžaduje zvláštní přípravu: kořen stačí omýt a oloupat ze slupky. Poté jej můžete nastrouhat nebo nakrájet.

Vždycky také najdete zázvor v prášku – ten už je pro nás usušený, rozemletý a zabalený. Malé sáčky najdete v oddělení koření v supermarketech, větší na tržištích a ve specializovaných obchodech. Prášek je výhodný, protože ho lze použít bez prodlení: stačí přidat správné množství do pečiva nebo teplých pokrmů.

Zázvor se prodává také nakládaný, ve formě zázvorových čajů a hotových studených nápojů.

Jak zázvor skladovat

Suchý zázvor se skladuje při pokojové teplotě poměrně dlouho – doporučení konkrétního výrobce najdete na obalu (ten se však rychle vyčerpá). Proto se jím nebudeme zabývat. Mnohem více otázek směřuje k čerstvému zázvoru.

Kořen najdete v oddělení zeleniny v supermarketu. S největší pravděpodobností se prodává na váhu, leží v jednoduchých krabičkách, mimo lednici. Někdy je vystaven již zabalený: na vložce zabalené v potravinářské fólii.

Doma je lepší zázvor uvolnit ze sáčku nebo obalu, vložit ho do papírového sáčku a dát do přihrádky na zeleninu v chladničce. Omývání a loupání před uskladněním není nutné – obě tyto manipulace zkracují životnost. Stačí odříznout správné množství podle potřeby a připravit těsně před zahájením vaření. Čerstvý zázvor lze v chladničce skladovat nejméně 3 týdny.

Jak sušit zázvor

Sušení zázvoru má smysl, pokud se chystáte pít tonizující čaje po celou zimu. Nebo ho použijte na pečení a do teplých pokrmů. V sušené formě lze kořen skladovat několik měsíců. V domácích podmínkách je třeba zázvor nejprve omýt, usušit a oloupat. Nejjednodušší způsob sušení je nakrájet dužinu na malé kousky nebo tenké plátky.

Metoda první: sušení zázvoru v troubě. K tomu si vezměte plech na pečení a vyložte ho pergamenem. Nakrájený zázvor rozložte v tenké vrstvě a pošlete do trouby vyhřáté na 50-60 stupňů Celsia. Sušte 2-3 hodiny při pootevřených dvířkách a občas promíchejte.

Sušený i čerstvý zázvor obohatí běžný čaj o kořeněné tóny. Doporučuje se pít při nachlazení a jen tak pro radost.
Sušený i čerstvý zázvor obohacují běžný čaj o kořeněné tóny. Doporučuje se při nachlazení a rýmě obecně

Metoda druhá: použijte sušičku zeleniny. Princip je stejný: nakrájený zázvor by měl být rozložen na vrstvy, pergamen mimochodem nebude potřeba. Celý proces bude trvat asi 6-7 hodin. Vaše účast není nutná – sušička odvede práci sama. Jen čas od času zkontrolujte, zda jsou hotové.

Sušený zázvor vložte do papírového nebo plátěného sáčku a uložte na suché a tmavé místo. Občas zkontrolujte, zda ho neznehodnotila nadměrná vlhkost – může způsobit plíseň.

Jak zmrazit zázvor

Dalším způsobem, jak uchovat zázvor na dlouhé měsíce, je jeho zmrazení. K tomu ho také oloupeme a nakrájíme na kousky, pak ho jednoduše vyjmeme do zipového sáčku a vložíme do mrazáku. Na jeho použitelnost a chuť to nemá téměř žádný vliv, i když to jistě poněkud omezuje možnosti jeho použití. Mražený zázvor je nejjednodušší přidávat do čaje – malou hrst na konvici černého listového čaje. Nebo jako koření při dušení masa.

Jak jíst a vařit zázvor, abyste neonemocněli

Čerstvý zázvor má nejvíce výhod, ale jen odvážlivec by se odvážil žvýkat kořen, i když jde o prevenci nachlazení. To je totiž zatíženo nejen ohněm v ústech, ale i žaludečními problémy.

Mnohem příjemnější je pít zázvorový čaj. Tomuto nápoji věnujeme samostatný článek. Do běžného čajového nálevu můžete také přidat 1 cm čerstvého kořene zázvoru pro ochucení a prevenci nemocí. Do šálku dejte také plátek citronu – bude to chutné a zdravé.

Bohužel vitamin C, který je v zázvoru poměrně hojně zastoupen, je rozmarný vůči teplotě a nesnese teplo. Pro takové případy existuje skvělý lék: směs medu, zázvoru a citronu. Na malou sklenici budete potřebovat asi 300 g kořene zázvoru, 200 g medu a malý citron. Pokud nejste spokojeni s chutí a konzistencí, můžete dát o něco více medu.

Zázvor je třeba oloupat a nakrájet na malé kousky. Totéž platí pro citron: odstraňte kůru, pokud nemáte rádi jeho hořkost, odstraňte semínka. Poté obě ingredience rozemelte v mixéru nebo je propasírujte přes mlýnek na maso. Smíchejte s medem do homogenní hmoty a přelijte do čisté, suché sklenice s víčkem. Takovou směs se doporučuje jíst po lžičkách denně, můžete k čaji nebo ke snídani s kaší. Při sebemenším náznaku problémů se žaludkem a střevy je však třeba takovou prevenci nachlazení okamžitě zastavit.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #výhody #zázvor #jak vařit #výhody a škody #fakta o potravinách**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: