10 zajímavých a neobvyklých receptů na slavnostní stůl

10 zajímavých a neobvyklých receptů na trayfle pro sváteční stůl

Mnoho z nás se při sestavování slavnostního menu nemůže rozhodnout pro dezert. Možná připravit dort? – Ale to je zdlouhavé, problematické a také dost kalorické. Zmrzlina? – Příliš jednoduchá a ne každému chutná. Dorty? Sušenky? Jen plátky ovoce? Doporučujeme kombinovat mnoho chutí a připravit trayfle – vrstvený dezert bez pečení, který se obvykle podává v průhledných sklenicích.

O čem vám povíme v článku:Tajemství vaření trayfleRecepty

Tajemství vaření trayfle

Trifle je považován za klasický pokrm anglické kuchyně a samotné slovo se doslova překládá jako „drobnost, drobnost“. Nejstarší dochovaný recept pochází již z roku XVI Tehdy se jako dezert podával hustý krém se zázvorem a růžovou vodou. O něco později se složení trayfle zkomplikovalo – přidávalo se do něj těsto namočené v alkoholu. O dalších 100 let později se objevily recepty s marmeládami a konfitury, a v roce XIX století se do módy dostaly tácky s želé a šlehačkou.

Dnes je tento dezert oblíbený po celém světě a kolik receptů na něj existuje, se prostě nedá spočítat! Podívejme se na základní pravidla přípravy trayfle:

1. Složení tohoto dezertu musí nutně obsahovat kousky/drobky piškotů nebo jakékoliv rozlámané piškoty. V anglické kulinářské tradici je zvykem namáčet moučník do alkoholu: sherry, portského, madery nebo, jak je zvláště oblíbené ve Skotsku, whisky. Není to však vůbec nutné.

2. Jako krém můžete použít pudink, šlehačku, pudinky nebo jednoduše zakysanou smetanu smíchanou s cukrem.

3. Džem, želé, marmeláda a konfit může být naprosto cokoli. Zde je lepší, když se zaměříte na vlastní chuť a zohledníte přání svých hostů. Totéž platí pro bobuloviny a ovoce, ale pamatujte, že není zvykem kombinovat více než 3 druhy v jednom dezertu.

4. Trayfle lze podávat buď po porcích, nebo v jedné velké průhledné míse. Je velmi důležité, aby byly vrstvy viditelné.

5. Hotový moučník lze skladovat v chladničce maximálně 2 dny.3 dny, nutně při dodržení pravidel sousedství zboží.

Trayfle jsou dobré i proto, že je lze připravit z čehokoli, co máte v lednici. Mohou to být zbytky piškotů, hotové sušenky, džem, jakýkoli sirup, ořechy atd. Zkrátka experimentujte!

Recepty

Trifle brownies s malinami a zmrzlinou

Dezert ve sklenici kombinující kousky čokoládového brownies, šlehačku, zmrzlinu a čerstvé lesní plody nenechá nikoho lhostejným! Ve velkých supermarketech a na tržištích najdete suchou směs na brownies – s ní bude trail mix hotový mnohem rychleji. Pokud vás tlačí čas, kupte si brownies v obchodě.

Trifle brownies s malinami a zmrzlinou
Trifle brownies s malinami a zmrzlinou (My Magnet)

1 hodina 30 minut

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • maliny – 2 šálky
  • čokoládová zmrzlina – 250 g
  • 35% smetana – 160 ml
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  • kakao – 1 lžička.
  • vanilkový extrakt – 1/4 lžičky.

Na brownies:

  • hořká čokoláda – 250 g
  • vejce – 3 ks.
  • máslo – 150 g
  • hnědý cukr – 3/4 šálku
  • mouka – 1/2 šálku
  • kvásek – 1/2 lžičky.
  • sůl – 1 špetka

1. Máslo nakrájejte na malé kousky, čokoládu nalámejte. Máslo a čokoládu vložíme do hrnce a na mírném ohni rozpustíme, aniž bychom je přivedli k varu. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.

2. Vejce vyšlehejte s cukrem a solí do lehké pěny a poté je spojte s vychladlou čokoládovou směsí. Do směsi prosejte mouku a prášek do pečiva a rychle promíchejte.

3. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte pekáč o rozměrech 20×20 cm olejem, nalijte do něj těsto a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 20 minut, dokud není brownies na okrajích propečené a uprostřed mírně kolísavé. Brownies ve formě mírně vychladněte, poté je vyjměte a nakrájejte na malé kostičky.

4. Vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem do měkkých špiček. Část si odložíme stranou na zdobení.

5. Polovinu brownies rozložte do sklenic, přidejte polovinu malin, zmrzlinu a smetanu. Vložte zpět brownies a vrstvy zopakujte.

6. Vršek dezertu ozdobte šlehačkou.amiPosypte kakaem a podávejte.

Trifle s tvarohem a jahodami

Připravit si doma trailfle není nic složitého – lehký tvarohový a jogurtový krém, křehké sušenky, čerstvé jahody a nic jiného! Aby byl tento dezert obzvlášť lákavý, ozdobte ho veselými obličejemi zajíčků, kokosovými hoblinami a růžovým cukrem. Nezapomeňte, že před podáváním byste měli trayfle dobře vychladit. Jinak se jogurtový krém nestihne ustálit a vyteče.

Trifle s tvarohem a jahodami
Trifle s tvarohem a jahodami ()

1 hodina 30 minut

Čas navíc: 3 hodiny

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • hotové těsto na čokoládové sušenky – 1 balení
  • mražené nebo čerstvé jahody – 300 g
  • tvaroh – 200 g
  • jogurt – 200 g
  • moučkový cukr – 100 g
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
  • nastrouhaná citronová kůra – 1 lžička.
  • vanilkový cukr – 1 lžička.

Na ozdobu:

  • marshmallow – 8 ks
  • kokosové hobliny
  • růžový cukr
  • čokoládové kapky

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vyválejte těsto na tloušťku 5 mm a malým vykrajovátkem vykrajujte sušenky. Uspořádejte je na plech a pečte 12-15 minut.

2 Sušenky nechte vychladnout na mřížce. Několik jich odložte stranou na zdobení, ostatní libovolně nakrájejte.

3. Polovinu jahod vložte do malého hrnce, přidejte polovinu moučkového cukru a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a ponorným mixérem je rozmixujte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

4 Zbylé jahody nakrájejte na plátky, několik celých bobulí si nechte na ozdobu.

5. Tvaroh smícháme s jogurtem, zbývajícím moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a šťávou a rozmixujeme mixérem. Lžící krém vložíme do cukrářského sáčku.

6. Na dno sklenic rozetřete jahodové pyré. Navrstvěte krém, plátky jahod a piškoty. Pokračujte, dokud nebudou sklenice plné.

7. Vrchní vrstvu vytvarujte do tvaru hlavy a nohou zajíčka. Pro uši nařízněte marshmallow šikmo a řez namočte do růžového cukru. Vložte oči z čokoládových kapek. Posypte kokosovými hoblinami, ozdobte bobulemi a piškoty. Před podáváním nechte tác v chladničce stát alespoň 3 hodiny.

Užitečný tip

Místo jahod můžete tuto směs připravit z jakéhokoli jiného oblíbeného bobulového ovoce: malin, ostružin, borůvek atd. Můžete také použít kousky konzervovaného ovoce.

Trifle s pitahayou

Chcete potěšit svou rodinu a přátele obzvlášť krásným dezertem? Pak si připravte trayfle s exotickou chutí podle našeho receptu. Budete k tomu potřebovat křupavé perníkové drobky, jemný máslový krém, želé ze šampaňského a samozřejmě pitahayu neboli dračí ovoce. Dužina tohoto ovoce může být buď bílá, nebo zářivě růžová – je skvělé, pokud získáte obojí.

Pitahaya Trifle
Traifle s pitahayou (My Magnet)

1 hodina 30 minut

Čas navíc: 4 hodiny

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • pitahaya – 2 ks.
  • mražený červený rybíz – 100 g
  • bazalka k podávání

Na želé ze šampaňského:

  • polosladké šampaňské – 500 ml
  • listová želatina – 20 g

Na krém:

  • smetanový sýr – 400 g
  • 20% smetana – 120 ml
  • moučkový cukr – 12 polévkové lžíce.

Na drobenku:

  • neglazovaný perník – 200 g
  • máslo – 50 g
  • cukr – 12 polévkové lžíce.

1. Perník nakrájejte na kousky, vložte do mísy mixéru a nasekejte na drobenku. Na pánvi na prudkém ohni rozpusťte máslo, přidejte perníkovou drť a cukr. Snížíme teplotu na teplotu těsně nad střední a za stálého míchání vaříme 10 minut. Drobenku přendejte na velký plochý talíř a nechte ji zcela vychladnout a oschnout.

2. V míse mixéru smíchejte všechny ingredience na krém a důkladně jej vyšlehejte dohladka. Přeneste do zdobicího sáčku opatřeného kulatou tryskou.

3. Želatinu vložte do hrnce, zalijte vychladlým šampaňským a nechte 10-15 minut bobtnat. Poté postavte na mírný oheň a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Odstavte z plotny a nechte zcela vychladnout.

4. Ovoce pitahaya rozkrojte na poloviny. Pomocí speciálního nože noisette vyřízněte kuličky a zbytek dužiny nakrájejte na kostičky.

5. Rybíz rozmrazíme, vložíme do nádoby mixéru i se šťávou, přidáme 50 ml pitné vody a rozmixujeme dohladka. Směs přeceďte přes síto a přelijte část kuliček pitahaya. Nechte je 30 minut odležet, aby se vybarvily a zavařily.

6. Na dno skleniček rozetřete 2 lžíce perníkové drobenky a poté vrstvu máslového krému (trochu si ho nechte na servírování). Navrch naaranžujte kuličky pitahaya a přelijte je šampaňským a želatinou. Vložte do chladničky, dokud neztuhne.

7. Těsně před podáváním dejte do sklenic zbylou smetanu a kostky pitahayi. Ozdobte perníkovými drobky a zelenými lístky bazalky.

Trifle s pudinkem, banánem a persimonem

Snadné recepty na trayfle doporučují použít sezónní ovoce, jako jsou persimony a banány, mražené bobuloviny a jakékoli hotové sušenky, které máte po ruce. Nejlépe se k tomu hodí například křehký chléb, ovesné sušenky s čokoládovými lupínky nebo měkké sušenky, savoiardi.

Drobnost s pudinkem, banánem a persimonem
Trifle s pudinkem, banánem a persimonem (Uživatelské foto, autor receptu)

40 min.

Čas navíc: 1 hodina

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • banán – 1 ks.
  • persimmon – 1 ks.
  • sušenky – 100 g

K podávání:

  • physalis – 8 ks.
  • karamelový sirup

Na krém:

  • mléko – 500 ml
  • cukr – 140 g
  • vejce – 2 ks
  • kukuřičný škrob – 40 g
  • vanilin (extrakt) – 1 lžička.

1. V hrnci smíchejte 400 ml mléka, cukr a vanilin. Přiveďte k varu na mírném ohni.

2 Zbylých 100 ml mléka smíchejte se žloutky a škrobem. Část vroucího mléka vlijte tenkým pramínkem za stálého míchání do vaječné směsi a poté mléčnou a vaječnou směs vlijte zpět do hrnce s vroucím mlékem. Vařte do zhoustnutí, 23 minuty.

3. Hotový krém nechte vychladnout přikrytý potravinovou fólií v kontaktu, aby neztuhl.

4. Sušenky nalámejte na malé kousky. Banán a persimony nakrájejte na zvládnutelné plátky.

5. Do sklenic navrstvěte vychlazený krém, piškoty a ovoce. Ozdobte pistáciemi a pokapejte karamelovým sirupem. Ihned podávejte.

Trifle s pralinkami a kokosovým krémem

Dezerty ve skleničce bez pečení, tzv. trayfles, jsou skvělým řešením pro sváteční tabuli formou bufetu. Náš recept je, jak se říká, pro pokročilé, ale stačí nahradit karamelizovaný ananas konzervovaným, místo pralinky vzít nasekané ořechy a krém koupit v obchodě, protože dezert se okamžitě stane na bedrech i začínající kuchařky. A nezapomeňte ze seznamu ingrediencí vyloučit rum, pokud plánujete vařit pro děti.

Trifle s pralinkami a kokosovým krémem
Trifle s pralinkou a kokosovým krémem

1 hodina 30 minut

Čas navíc: 1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • ananas (čerstvý nebo konzervovaný) – 300 g
  • sušenky – 200 g
  • cukr – 200 g
  • semínka granátového jablka – 125 g
  • ananasová šťáva – 100 ml
  • limetka (šťáva a kůra) – 1 ks.
  • rum – 50 ml

Na šlehačku:

  • 33-35% smetana – 200 ml
  • moučkový cukr – 30 g

Na kokosový krém:

  • kokosové mléko – 400 ml
  • žloutky – 4 ks.
  • cukr – 50 g
  • rum – 4 polévkové lžíce.
  • kukuřičný škrob – 35 g
  • želatina – 2 listy

Na pralinku:

  • pistácie – 50 g
  • moučkový cukr – 40 g

1….

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: