Zima se svými mrazivými teplotami a řadou svátků určuje svá vlastní pravidla. Chcete například na chvíli zapomenout na mojito a long island a začít si doma připravovat horké alkoholické nápoje. Možná budete překvapeni, ale jejich seznam se neomezuje jen na svařené víno a punč. Náš výběr obsahuje 13 osvědčených receptů, z nichž každý není vůbec těžké zopakovat.
Grog
Grog se běžně označuje jako horký alkoholický nápoj sestávající z rumu, cukru a vody/čaje. V Británii v XVIII století viceadmirál přezdívaný Old Grog nařídil ředit porci rumu, který se denně podával námořníkům, horkou vodou a citronovou šťávou. Takto nápoj získal své jméno. Místo cukru lze užívat med, glukózu nebo datlový sirup. Vybírejte nejkvalitnější, nízkostupňový rum, nejlépe zlatý.
Grog
10 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- rum – 80 ml
- citron – 1/4 ks.
- cukr – 2 lžičky se sklíčkem
1. Připravte si 2 žáruvzdorné silnostěnné sklenice. Do každé dejte 1 lžičku cukru a zalijte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
2. Do každé sklenice přidejte 40 ml rumu a 100 ml vroucí vody.
3. Nápoj rychle promíchejte, dokud se cukr nerozpustí, a ihned podávejte.
Bílé svařené víno se šafránem
Pro výrobu bílého svařeného vína jsou ideální mladá suchá a polosuchá vína. Může to být sauvignon blanc, chardonnay, cinandale, ale v žádném případě muškát (jeho chuť by přebila koření). Místo šafránu můžete použít cenově výhodnější obdobu – světlici barvířskou.
Bílé svařené víno se šafránem
20 minut
Dodatečný čas: 30 minut
Na přípravu 5 porcí budete potřebovat:
- bílé víno – 1 láhev
- šťavnaté sladké jablko – 1 ks.
- citron – 1/2 ks.
- hnědý cukr – 2 polévkové lžíce.
- šafrán – 1 špetka
1. Jablko a citron nakrájejte nahrubo (neloupejte). Vložte do malého hrnce, přidejte cukr a šafrán, zalijte vínem a nechte 30 minut nasáknout.
2. Hrnec postavte zpět na oheň a zahřejte na teplotu asi 80 °C, ale nevařte.
3. Svařené víno stáhněte z ohně. Nalijte do hrnků a ihned podávejte.
Užitečná rada
Gluhwein lze připravit nejen z jablek, ale i z jiného chutného a voňavého ovoce. Ideální jsou hrušky, pomeranče apod.
Horký jablečný punč
Punč je celá skupina koktejlů (alkoholických i nealkoholických), které obsahují čerstvé ovoce a ovocné šťávy. Náš horký nápoj se ukazuje jako velmi silný, proto ho pijte pomalu, po malých doušcích. Další lahodné zimní punče najdete na zde.
Horký jablečný punč
25 min.
Vaření 2–Potřebujete 3 porce:
- velká sladká jablka – 2 ks.
- whisky – 1 sklenice
- citron – 1 ks.
- mandarinka – 1 ks.
- jablečná vodka – 2 polévkové lžíce.
- cukr – 1 polévková lžíce.
- mletá skořice – 1 špetka
- mletý hřebíček – 1 špetka
1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky a vložte do hrnce. Mandarinky a citrony příčně rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu, přičemž dávejte pozor, aby se do ní nedostaly pecky.
2. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, skořici a hřebíček. Postavte na střední teplotu.
3. Za stálého míchání vařte, dokud jablka nezačnou měknout. Poté je sundejte z ohně a rozmačkejte je paličkou.
4. Přilijte whisky a jablečnou vodku. Mírně zahřejte, aniž byste přivedli k varu, pak nalijte do sklenic a podávejte.
Irská káva
Tento zahřívací alkoholický nápoj se podle pravidel připravuje pouze z irské whisky. V domácích podmínkách je však zcela vhodná americká nebo skotská whiskey. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v odlišných surovinách používaných k výrobě. Skotská whiskey se vyrábí z ječmene, americká whiskey z kukuřice a pravá irská whiskey se vyrábí z ječného sladu a žita.
Irská káva
20 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- čerstvě uvařenou černou kávu – 200 ml
- smetana – 100 ml
- Irská whiskey – 80 ml
- hnědý cukr – 2 lžičky.
1. Uvařte silnou černou kávu. Smetanu energicky ušlehejte.
2. Cukr nasypeme do ohnivzdorné mísy, přidáme 40 ml whisky a zapálíme. Nalijte kávu do sklenic.
3. Když plamen uhasne, přidejte do každé sklenice lžičku cukru, poté přilijte dalších 20 ml whisky a jemně promíchejte.
4. Irskou kávu ozdobte šlehačkou a podávejte.
Horké pivo
Teplé alkoholické nápoje na bázi piva jsou velmi oblíbené v Irsku, Polsku a České republice. Upozorňujeme, že ne každý druh piva je pro jejich přípravu vhodný – ideální je anglický nebo irský stout. Místo skořice zde můžete vzít cenově výhodnější čínskou skořici. Cassia.
Horké pivo
30 minut
Čas navíc: 1 hodina
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- Stout – 1 litr
- velmi čerstvé žloutky – 4 ks.
- cukr – 2 polévkové lžíce.
- skořice – 1 tyčinka
- hřebíček – 3–4 bud
1. Nalijte pivo do hrnce, přidejte hřebíček a skořici. Postavíme na mírný oheň, zahřejeme téměř k varu, pak odstavíme z plotny a necháme 1 hodinu odstát.
2. Žloutky vložte do velké ohnivzdorné mísy, přidejte cukr a metličkou je vyšlehejte dohladka.
3. Mísu vložíme do vodní lázně, stále šleháme metličkou a po troškách přiléváme okořeněné pivo.
4. Když v misce zůstane jen koření, nalijte nápoj do sklenic a ihned podávejte.
Sibiřský čajový punč
Na vánočních a novoročních jarmarcích se rozhodně podávají horké alkoholické nápoje, jako je svařené víno, grog a všechny druhy punče. Což není překvapivé, protože jsou tak povznášející! Pokud si přejete, můžete sibiřský čajový punč připravit nealkoholický tak, že z ingrediencí jednoduše vyloučíte vodku a přidáte trochu více bobulového ovoce.
Sibiřský čajový punč (Gastronom Publishing House LLC)
10 min.
Dodatečný čas: 10 minut
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- silný vařený čaj – 1 litr
- brusinkový džus nebo brusinky – 400 ml
- brusinková vodka – 300 ml
- med – 120 ml
- hřebíček – 10 pupenů
K podávání:
- brusinky
1. V hrnci smíchejte med, hřebíček, čaj a brusinkovou šťávu/mortely. Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte asi 10 minut louhovat.
2. Přilijte vodku a přeceďte. Nalijte do sklenic.
3. Punč ozdobte brusinkami a ihned podávejte.
Užitečná rada
Kromě brusinek můžete pro sibiřský punč použít i jiné severské bobule. Zkuste připravit punč z brusinek nebo mračňáků.
Svařené víno z červeného vína
Historici se domnívají, že svařené víno pochází ze starého Říma, kde se do džbánů s vínem přidávaly při hostinách datle a koření. Nyní se tento zahřívací alkoholický nápoj podává téměř v každém baru a restauraci. Ale proč chodit někam jinam, když svařené víno není těžké připravit doma? Přečtěte si, jak na něj vybrat to správné víno. zde.
Glintwein z červeného vína (Gastronomické nakladatelství LLC)
30 min.
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- červené suché víno – 1 láhev
- pomeranč – 2 ks.
- zelené jablko – 1 ks
- citron – 1 ks
- med – 4 polévkové lžíce l.
- sušené švestky – 4 ks
- skořice – 2 tyčinky
- fenykl – 2 větvičky
- hřebíček – 5-10 pupenů
1. Skořici, hřebíček, badyán a sušené švestky vložte do velkého hrnce, zalijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přidejte med a na mírném ohni vařte 10 minut.
2 – Pomeranče a citron nakrájejte na plátky, aniž byste je oloupali. Jablko nakrájejte na plátky, odstraňte jádřinec. Ovoce přidejte do hrnce a na mírném ohni vařte dalších 5-7 minut.
3. Přilijte červené víno, zahřejte téměř k varu a ihned nalijte do žáruvzdorných hrnků nebo sklenic.
Horký mošt a kořeněné mandarinkové svařené víno
Gluhwein je pravděpodobně nejvhodnějším horkým alkoholickým nápojem pro zimní období. Doporučujeme ho udělat ještě slavnostnějším a chuťově výraznějším, když víno nahradíte jablečným moštem. Místo mandarinek můžete použít klementinky – jsou větší, sladší a šťavnatější.
Svařené víno „Horký mošt a kořeněná mandarinka“ (poskytl tiskový servis)
25 min.
Čas navíc: 10–15 minut
Na přípravu 5 porcí budete potřebovat:
- polosuchý jablečný mošt – 1 litr
- velké zralé mandarinky – 2 ks.
- hnědý cukr – 60 g
- čerstvý kořen zázvoru – 2-3 cm
- skořice – 1 tyčinka
- fenykl – 1 hvězdička
- hřebíček – 3-5 pupenů
K podávání:
- dlouhé skořicové tyčinky – 5 ks.
1. Z mandarinek odkrojte kůru, vymačkejte šťávu. Skořicovou tyčinku rozlomte na několik kousků. Oloupejte a nahrubo nasekejte zázvor.
2. Do hrnce se silným dnem nalijte 200 ml jablečného vína. Přidejte cukr, zázvor, skořici, hřebíček, kardamom a kůru. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud nezíská konzistenci sirupu.
3. Snižte teplotu. Přilijte zbylý jablečný mošt a mandarinkovou šťávu. Přiveďte k mírnému varu a ihned stáhněte z ohně. Nechte vařit 10-15 minut a poté sceďte. Podávejte ve sklenicích na svařené víno a ozdobte skořicí.
Hot toddy
Tento hřejivý horký nápoj byl vynalezen v Anglii v roce XVIII století. Zejména pro ty, kteří neměli rádi chuť čisté whisky, se míchala s kořením a cukrem/medem a pak se ředila vroucí vodou. Hot toddy si rychle získal oblibu v Irsku, Skotsku, Kanadě a skandinávských zemích. Nyní se vyrábí nejen z whisky, ale také z pálenky. bourbonem.
Hot toddy (Můj magnet)
5 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- koření whisky – 50 ml
- med – 3 lžičky
- citronová šťáva – 1 lžička.
K podávání:
- citron – 2 šálky
- skořice – 2 tyčinky
- hřebíček – 2 pupeny
1. Whisky nalijte do žáruvzdorné misky. Přidejte med a citronovou šťávu, zalijte 200 ml vroucí vody.ca a míchejte, dokud se med zcela nerozpustí.
2. Nalijte horký toddy do šálků, do každého vložte poupě hřebíčku, tyčinku skořice a kousek citronu. Podávejte na .е.
Užitečné rady
Med v horkém nápoji můžete nahradit přírodním (nebarveným) třtinovým cukrem. Budete potřebovat 5–6 lžiček.
Horký vaječný koňak
Tento horký alkoholický nápoj na bázi mléka a syrových slepičích vajec s přídavkem brandy, pálenky nebo rumu je tradiční vánoční pochoutkou v Americe a mnoha evropských zemích. K jeho přípravě můžete vzít mléko s libovolným obsahem tuku – tento bod není důležitý. Žloutky by však měly být co nejčerstvější. Za pozornost stojí také velmi chutný. Seattle vaječný koňakkterý se vyrábí s muškátovým oříškem a suchým sherry.
Horký vaječný koňak (Shutterstock/FOTODOM)
15 min.
Na přípravu 1 porce potřebujete:
- mléko – 60 ml
- brandy nebo koňak – 30 ml
- vaječný žloutek – 1 ks.
- moučkový cukr – 1 polévková lžíce.
- likér cointreau – 10 ml
- mletá skořice – 1 špetka
1. Žloutek smíchejte s likérem a brandy. Přidejte moučkový cukr a šlehejte mixérem při nízkých otáčkách.
2. Přilijte trochu horkého mléka a důkladně promíchejte. Poté přidejte zbytek mléka.
3. Nalijte vaječný koňak do sklenice na horké nápoje. Posypte skořicí a ihned podávejte.
Horký rum s máslem
Horký alkoholický nápoj složený z rumu a másla zahřeje vaše tělo a zabrání případnému nachlazení během okamžiku. Podávejte ho po dlouhé zimní procházce s jakýmkoli křehkým sušenkovým pečivem nebo s lehkým tvarohovým koláčem. Množství medu a sirupu lze upravit podle chuti a místo citronové šťávy lze použít čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.
Horký rum s máslem (Gastronom Publishing House LLC)
20 min.
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- jablečný džus – 120 ml
- tmavý rum – 80 ml
- citron (šťáva) – 1/4 ks.
- cukrový sirup – 20 ml
- med – 20 ml
- máslo – 20 g
- mletá skořice – 1 špetka
- sůl – 1 špetka
K podávání: