Víte, kolik je na světě druhů sýrů? Podle různých odhadů se toto číslo pohybuje od jednoho tisíce do dvou! Proto může existovat tolik receptů na saláty se sýrem, kolik jen chcete. Kromě slavného „Caesara“ a neméně slavné židovské pochoutky sestávající z taveného sýra s česnekem a majonézou existují saláty se sýrem a mořskými plody, s houbami, čerstvou zeleninou, s masem, drůbeží a ovocem, včetně těch exotických. Pojďme vařit!
Řecký salát se zeleným sýrovým krémem
Choriatiki, u nás známější jako řecký salát, je považován za jedno z nejoblíbenějších světových jídel. V ideálním případě budete potřebovat co nejčerstvější rajčata, papriky, okurky, velké olivy a kvalitní olivový olej lisovaný za studena. Bohužel není snadné sehnat aromatickou zeleninu mimo sezónu, proto doporučujeme připravit řecký salát s tvarohem. Díky němu bude pokrm chuťově jemnější a zajímavější. Mimochodem, můžete si ihned koupit výrobek s přísadami, například s bylinkami nebo sušenými rajčaty.
Řecký salát se zeleným sýrovým krémem
25 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- koktejlová rajčata na větvi – 400 g
- střední okurky – 4 ks (300-400 g)
- sladká žlutá paprika – 1 ks (200 g)
- olivový olej – 50 ml
- olivy – 12 ks.
- balzamikový nebo červený vinný ocet – 20 ml
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- sušené oregano
Dresink:
- měkký tvaroh – 250 g
- olivový olej – 30 ml
- střední svazek bazalky – 1 ks (25 g)
- malý svazek petrželky – 1 ks.
- sůl
1. Na krém nasekejte bylinky najemno, osolte je a vložte do úzké kádinky ponorného mixéru. Přilijte olivový olej a udělejte pyré. Poté stěrkou smíchejte zelené pyré s tvarohem dohladka. Vložte do chladničky.
2. Koktejlová rajčata nakrájejte na čtvrtky. Okurky nakrájejte podélně na čtvrtky a pak příčně na větší kousky. Dužinu sladkých paprik nakrájejte na středně velké kousky.
3. Všechnu zeleninu smíchejte v míse, ochuťte octem, solí, pepřem a olivovým olejem. Salát naaranžujte na talíře.
4. Na zeleninu na každém talíři dejte dvě lžičky sýrového krému ve tvaru knedlíčků. Ozdobte olivami. Lehce posypte sušeným oreganem a podávejte.
Užitečná rada
V zimně-jarním období, kdy se na pultech obchodů prodávají převážně skleníkové okurky se silnou slupkou, je lepší zeleninu na saláty předem oloupat.
Teplý salát s grilovaným sýrem, paprikou a dýní
Teplý salát s měkkým sýrem a zeleninou můžete podávat také jako předkrm, například ke sklence vína.аPokud nemáte rádi dýni, nahraďte ji batáty nebo mladými bramborami a místo dýňového oleje můžete použít olivový olej. Pokud nemáte rádi dýni, nahraďte ji batáty nebo mladými bramborami a místo dýňového oleje můžete použít olivový olej.
Teplý salát s grilovaným sýrem, paprikou a dýní (Gastronom Publishing House LLC)
35 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- dýně – 500 g
- Adygejský sýr – 300 g
- velká červená sladká paprika – 1 ks.
- kukuřičný salát – 100 g
- vlašské ořechy – 50 g
- máslo – 2 lžíce l.
- dýňový olej – 1 polévková lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Dresink:
- omáčka z granátového jablka narsharab – 2 polévkové lžíce.
- sójová omáčka – 1 lžička.
- dýňový olej – 1 polévková lžíce.
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte dýni na plátky silné 2-2,5 cm. Sladkou papriku nakrájejte na silné plátky.
2. Dýni a papriky pokapejte 1 lžící dýňového oleje, osolte, naaranžujte na pergamenem vyložený plech a pečte, dokud nezměknou a nezhnědnou, asi 15-20 minut.
3. Dýni nakrájejte na kousky vhodné ke konzumaci. Ořechy nasekejte tak, aby v nich byly malé i velké kousky. Na dresink smíchejte granátové jablko a sójovou omáčku s 1 lžící dýňového oleje.
4. Sýr nakrájejte na kostičky o průměru 3 cm a osmažte na másle. Dochuťte solí a pepřem.
5. Kukuřičný salát naaranžujte na talíře, doplňte teplým sýrem, dýní a paprikou. Pokapejte zálivkou, posypte ořechy a podávejte.
Zelený salát s marinovaným sýrem a olivami
Jaký druh sýra se přidává do salátů? Jakýkoli, který máte rádi! Může to být feta, kozí, halloumi nebo sýr. A aby byla chuť sýra opravdu znamenitá, použijte marinádu na bázi přírodního octa a rostlinného oleje. Podle potřeby přidejte čerstvou bazalku, nakrájená sušená rajčata, kolečka pálivé papriky. chilli. A nezapomeňte sýr ochutnat, zda je slaný – pokud ho není dost, budete muset marinádu doplnit.
Zelený salát s marinovaným sýrem a olivami
20 min.
Čas navíc: 1 hodina 40 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- dlouhá okurka – 1 kus (200 g)
- olivy bez pecek – 1 plechovka
- míchané salátové listy – 150 g
- feta nebo brynza – 150 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na marinádu:
- rostlinný olej – 80 ml
- bílý vinný ocet – 40 ml
- česnek – 2 stroužky (10 g)
- cukr – 1 špetka
- suchá směs provensálských bylinek – 1 špetka
1 Česnek na marinádu nasekejte. Do hrnce nalijte ocet a 50 ml vody, přidejte cukr, sušené bylinky a česnek. V případě potřeby osolíme. Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
2. Sýr nakrájejte na plátky o délce asi 2 cm na každé straně. Do vychladlé marinády nalijte rostlinný olej, promíchejte a přidejte sýr. Marinujte alespoň 1 hodinu při pokojové teplotě nebo 4-24 hodin v chladničce.
3 – Nakrájejte okurku na tenká kolečka nebo půlkolečka. Olivy rozmačkejte plochou stranou nože, odstraňte pecky.
4. Salátové listy a okurky naaranžujte na talíře, lehce pokapejte marinádou obsahující sýr. Navrch dejte olivy a kousky marinovaného sýra. Opět přelijte marinádou, dochuťte pepřem a podávejte.
Salát s jazykem, sýrem a kapary
Salát s tvrdým sýrem a hovězím jazykem podávaný s čerstvým teplým chlebem, – je plnohodnotný vydatný oběd, po kterém rozhodně nebudete chtít žádné občerstvení. Přečtěte si, jak správně vybrat a uvařit jazyk. zde ..
Salát s jazykem, sýrem a kapary (Gastronom Publishing House LLC)
20 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- vařený hovězí jazyk o hmotnosti 1,2-1,3 kg – 1 ks.
- čerstvé okurky střední velikosti – 3 ks.
- Holandský nebo švýcarský sýr – 200 g
- červená sladká cibule – 1 ks.
- citron (šťáva) – 1/2 ks
- kapary – 3 polévkové lžíce.
Na dresink:
- olivový olej – 3 polévkové lžíce.
- vařené žloutky – 2 ks.
- petržel – 1 střední svazek
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Jazyk nakrájejte na 2 cm velké kostky. Okurky nakrájejte na tenké plátky a cibuli na žebrované plátky. Cibuli pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Sýr nakrájejte na kostičky nebo tenké proužky.
2. Na zálivku nasekejte petrželku. Přidejte zbylou citronovou šťávu, olivový olej, žloutky, sůl a pepř. Vyšlehejte do hladka.
3. Smíchejte všechny připravené ingredience, přidejte kapary. Salát necháme chvíli odpočinout v lednici a podáváme.
Salát Caprese
Caprese je snad nejznámější středomořský sýrový salát. Jeho tajemství spočívá v nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovinách – rajčatech, mozzarelle a olivovém oleji. Přečtěte si, jak zlepšit chuť zimních vodnatých rajčat. zde.
Salát Caprese (Shutterstock/FOTODOM)
10 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- středně velká rajčata – 2 ks.
- sýr mozzarella – 150 g
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- bazalka – 12 listů
- balzamikový ocet – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka. Sýr vyjměte z nálevu, osušte a nakrájejte na kolečka silná asi 4 mm.
2. Na servírovací talíř střídavě naaranžujte plátky rajčat a sýra. Ozdobte lístky bazalky.
3. Salát pokapejte olivovým olejem a octem. Dochuťte solí a pepřem. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Salátová zálivka кNa aprese můžete použít omáčku pesto. Pokud je příliš hustá, jednoduše ji zřeďte trochou olivového oleje.
Salát Mimosa s makrelou
Jaký salát se strouhaným sýrem, konzervou sairy a vařenými vejci u nás zná úplně každý? No, samozřejmě „Mimosa„! Doporučujeme se mírně odchýlit od klasických kánonů a připravit tento salát s makrelou. Můžete vzít hotové teplé uzené ryby nebo si předtím upéct v troubě celé tělo. A pokud není vůbec čas, postačí makrela z konzervy.
Salát „Mimosa“ s makrelou (LLC „Publishing House „Gastronom“)
30 minut
Čas navíc: 2 hodiny
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- Filety z ostře uzené makrely – 300 g
- vařené brambory – 300 g
- vařená mrkev – 300 g
- vařená vejce – 4 ks.
- cibule – 200 g
- polotvrdý sýr – 200 g
- majonéza – 150-200 g
- jablečný ocet – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- čerstvý kopr na ozdobu
1. Brambory a mrkev nastrouhejte nahrubo do dvou oddělených misek. Cibuli nakrájejte nadrobno, zalijte jablečným octem, promíchejte a nechte 10 minut odstát.
2. Sýr nastrouhejte na středně silném struhadle. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a nakrájíme je zvlášť na jemném struhadle. Filety z makrely nakrájejte nadrobno, pokud je najdete, odstraňte kosti.
3. Majonézu vložte do cukrářského sáčku s tryskou. Na plochý servírovací talíř položte vařečku. Na něj položíme vrstvu brambor, kterou pokryjeme „síťkou“ z majonézy. Navrch rozprostřete cibuli.
4. Makrely, bílky, mrkev a sýr uspořádejte do vrstev a každou z nich potřete majonézou. Povrch posypeme žloutky a ozdobíme koprem. Salát dejte na 2 hodiny do chladničky, poté vyjměte varný kroužek a podávejte.
Salát s taveným sýrem, těstovinami a šunkou
Salát s taveným sýrem, těstovinami a šunkou připravený podle našeho receptu je nejen chutný, ale i vydatný. Může dobře nahradit plnohodnotný oběd. Sýr v salátu dodá pokrmu jemnou krémovou chuť a česnek a pikantní bylinky pikantnost. Mimochodem, šunku zde můžete nahradit uzeninou nebo tenkými plátky sýrového masa.
Salát s taveným sýrem, těstovinami a šunkou
25 minut
Čas navíc: 30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- fusilli nebo jiné středně velké těstoviny – 200 g
- šunka – 200 g
- tavený sýr – 150 g
- olivy – 100 g
- kopr nebo petržel – 2 snítky
Na zálivku:
- olivový olej – 30 ml
- vinný ocet – 30 ml
- česnek – 1 stroužek
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Ve velkém hrnci dejte vařit 1 litr vody na každých 100 g těstovin. Vsypte fusilli a uvařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
2. Uvařené těstoviny vyklopte do cedníku, abyste z nich scedili přebytečnou tekutinu, a dochuťte trochou olivového oleje.
3. Stroužek česneku prolisujte přes lis. Na zálivku smíchejte olivový olej, ocet, česnek, sůl a pepř podle chuti a promíchejte.
4. Šunku a tavený sýr nakrájejte na malé kostičky. Sýr je lepší dát předtím na 15 minut do mrazáku.–20 minut. Olivy nakrájejte na kolečka. Bylinky nasekejte velmi najemno.
5. Vychladlé těstoviny vložte do hluboké mísy, přidejte šunku, sýr, bylinky a olivy. Zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Salát uložte do chladničky alespoň na 30 minut a poté podávejte.
Středomořský bramborový salát s olivami a fetou
Bramborový salát ve středomořském stylu je chutný, vydatný a rozhodně ne nudný. Místo fety můžete použít sýr Adygea, sýr feta, brynzu, jaloumi nebo dokonce mozzarellu. Snažte se vybírat mladé brambory s tenkou průsvitnou slupkou – díky nim bude salát obzvlášť chutný.
…