15 zajímavých salátů z čerstvého zelí

15 zajímavých salátů z čerstvého zelí

Zelí je pro nás jednou z nejdostupnějších a nejznámějších druhů zeleniny, která se přidává jak do dušených pokrmů, tak do polévek a nádivek do koláčů. A mnozí z nás si také připravují zelný salát s mrkví, octem a cukrem jako ve školní jídelně. Ale to je to jediné, co se hodně povede! Téměř každá národní kuchyně má svůj vlastní zelný salát a díky své poměrně neutrální chuti a velké rozmanitosti druhů se tato zelenina kombinuje s obrovským množstvím přísad a dresinků.

Salát se zelím, šunkou, kukuřicí a okurkou

Zelný salát s přídavkem čerstvé okurky a šunky je jednoduchý a zdravý pokrm pro rychlé jídlo. Stačí suroviny nakrájet na tenké plátky, přelít majonézovou omáčkou a rychle promíchat. V případě potřeby můžete použít zálivku na bázi přírodního jogurtu nebo nízkotučné zakysané smetany. Salát podávejte ihned, než zelenina ztratí svou svěžest a křupavou strukturu.

Salát se zelím, šunkou, kukuřicí a okurkou
Salát se zelím, šunkou, kukuřicí a okurkou (My Magnet)

15 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílé zelí – 450 g
  • konzervovaná kukuřice – 300 g
  • šunka – 250 g
  • okurky – 4 ks
  • zelená cibule – 3 cibule

Na dresink:

  • majonéza – 80 g
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1 Zelí nakrájejte nadrobno. Okurky a šunku nakrájejte na malé kostičky. Zelenou cibulku nakrájejte najemno.

2. Z plechovky kukuřice slijte tekutinu. Všechny ingredience smíchejte ve velké salátové míse.

3. Majonézu vyšlehejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát zálivkou přelijte, jemně promíchejte a ihned podávejte.

Užitečná rada

Místo šunky můžete do tohoto salátu použít vařené nebo uzené kuřecí/krůtí maso.

Salát se zelím a vejcem

Zelný salát s vejcem a zeleninou je skvělou volbou k večeři. Nejsou v něm žádné jednoduché sacharidy, které odborníci na výživu nedoporučují jíst v druhé polovině dne, ale vláknina a bílkoviny jsou přítomny. Pokud chcete snížit celkový obsah kalorií v pokrmu, stačí ze seznamu ingrediencí vyřadit majonézu – velmi chutný bude i přírodní jogurt a olivový olej.

Salát se zelím a vejcem
Salát se zelím a vejcem

15 minut

Dodatečný čas: 10 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • zelí – 500 g
  • vařená vejce – 3-4 ks.
  • malé čerstvé okurky – 2 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • kopr – 4 větvičky

Na zálivku:

  • majonéza – 2 polévkové lžíce.
  • přírodní jogurt – 2 polévkové lžíce.
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1 Zelí nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte okurky, pokud jsou drsné, a nakrájejte je na kolečka. Česnek prolisujte přes lis, kopr nasekejte velmi najemno a předtím odstraňte tvrdé stonky.

2. Vejce nakrájejte na malé kostičky. Ve velké hluboké míse smíchejte zelí, vejce, okurky, česnek a nasekané bylinky. Promíchejte, aby se vše spojilo.

3. Na zálivku lehce našlehejte majonézu, přírodní jogurt a olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Salát přelijte zálivkou, promíchejte a nechte 10 minut odležet. Podávejte.

Lovecký salát

Nabízíme vám rafinovanější a „bohatší“ verzi známého salátu ze zelí a mrkve. Je považován za ideální přílohu ke grilované zvěřině – odtud název. A aby byl pokrm ještě vydatnější a výživnější, přidejte vařené nebo pečené brambory, houby (mohou být nakládané) a libovolnou masovou složku.

Lovecký salát
Lovecký salát

15 minut

Dodatečný čas: 12 hodin

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílé zelí – 400 g
  • nakládané okurky – 200 g
  • středně velká mrkev – 1 ks.
  • středně velká cibule – 1 ks.
  • malý lusk červené sladké papriky – 1 ks.
  • česnek – 2 stroužky

Na zálivku:

  • okurková marináda – 3 polévkové lžíce.
  • kopr – 3-4 větvičky
  • cukr – 1/2 lžičky.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Zelí nakrouhejte, posypte trochou soli a rozetřete rukama. Nechte 15 minut odležet. Mrkev nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte nahrubo. Nakrájejte cibuli a česnek. Kopr nasekejte najemno a odstraňte hrubé stonky.

2. Sladkou papriku nakrájejte na plátky. Nakládané okurky nakrájejte na kolečka. Zelí vymačkejte a vložte do velké mísy. Přidejte ostatní přísady a promíchejte.

3 Marinádu na zálivku nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Dochuťte cukrem, solí a pepřem podle chuti. Odstavte z ohně a přidejte nasekaný kopr.

4. Zeleninu přelijte horkou zálivkou. Promíchejte a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Salátovou mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na noc. Podávejte.

Salát se zelím, kukuřicí a krabími tyčinkami

Salát z čerstvého zelí s krabími tyčinkami je chutný, jednoduchý a finančně nenáročný. Jedním slovem tři v jednom! Pokud chcete, přidejte do majonézy trochu nastrouhané citronové kůry a česnekového prášku a před podáváním pokrm posypte domácími krabími tyčinkami. žitná strouhanka.

Salát se zelím, kukuřicí a krabími tyčinkami
Salát se zelím, kukuřicí a krabími tyčinkami (Gastronom Publishing House LLC)

30 min.

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • krabí tyčinky – 400 g
  • konzervovaná kukuřice – 300 g
  • vařená vejce – 4 ks.
  • bílé zelí – 250 g
  • čerstvé okurky střední velikosti – 2 ks.
  • majonéza – 100 g
  • kopr – 23 větvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno a vložte do velké mísy. Trochu ho osolte a rukama lehce rozetřete, aby zelí pustilo šťávu a změklo.

2. Kukuřici vyklopte do cedníku a nechte ji okapat. Okurky a krabí tyčinky nakrájejte na malé kostičky. Vejce nastrouhejte na hrubém struhadle.

3. Kopr nasekejte najemno (odstraňte tvrdé stonky). Zelí vymačkejte a vložte do salátové mísy. Přidejte krabí tyčinky, vejce, kopr, kukuřici a čerstvé okurky.

4. Zelný salát obarvíme majonézou, opepříme, případně dosolíme. Důkladně promíchejte, naaranžujte na talíře a podávejte.

Řecký salát s pekingským zelím

Řecký salát neboli choriatiki, jak se mu říká v jeho rodné zemi, se často připravuje s listovým salátem (římským, ledovým atd.) nebo pekingským zelím. Výsledkem je velmi svěží, nízkokalorický pokrm s jasnou chutí a křupavou strukturou. Nezapomeňte, že veškerá zelenina by měla být nakrájená nahrubo a jako zálivka by se měl používat pouze nejkvalitnější olivový olej. první lisované za studena.

Řecký salát s pekingským zelím
Řecký salát s pekingským zelím

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • rajčata – 400 g
  • čerstvé okurky – 300 g
  • Pekingské zelí – 150 g
  • černé olivy bez semen – 150 g
  • feta – 150 g
  • červená cibule – 100 g
  • olivový olej – 100 ml
  • červený vinný ocet – 40 ml
  • oregano – 2 větvičky
  • bazalka – 2 snítky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1 Okurky podélně rozkrojte na polovinu a poté nakrájejte na velké plátky. Rajčata nakrájejte na plátky. Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka, vložte do mísy, zalijte vinným octem, promíchejte a odstavte.

2. Pekingské zelí nakrájejte na tenké plátky, přendejte do velké mísy. Přidejte nakrájené olivy, okurky, rajčata a červenou cibuli spolu s octem.

3. Z větviček ostříhejte lístky oregana a bazalky, ty větší mírně nasekejte a přidejte do salátové mísy. Pokapejte olivovým olejem a jemně promíchejte. Fetu nakrájejte na velké kostky.

4. Salát naaranžujte na talíře a navrch dejte kostky fety. V případě potřeby ozdobte bazalkou. Podávejte.

Užitečná rada

Řecký salát můžete zpestřit přidáním sladké papriky, zelených oliv nebo kaparů.

Salát z červeného zelí s jablky a arašídy

Červené zelí v salátech vypadá obzvlášť zářivě a efektně a navíc má téměř dvakrát více vitaminu C než běžné bílé zelí. Chcete-li se dozvědět, jak zelí správně nakrouhat, přečtěte si o tom. zde.

Salát z červeného zelí s jablky a arašídy
Salát z červeného zelí s jablky a arašídy ()

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • červené zelí – 300 g
  • velká mrkev – 1 ks (200 g)
  • malý kořen daikonu – 1 ks (150 g)
  • zelené jablko – 1 ks
  • zelená cibule – 1 malý svazek
  • pražené solené arašídy – 50-80 g

Na dresink:

  • sladká chilli omáčka – 50 g
  • sójová omáčka – 40 ml
  • citronová šťáva – 30 ml
  • sůl

1. Zelí nakrájejte nadrobno, pak nakrájejte dlouhou slámu na 3-4cm kousky. Zhruba stejným způsobem nakrájejte oloupanou mrkev a daikon.

2. Jablko oloupejte, dužinu nakrájejte na tenká stébla. Bílou část zelené cibule nakrájejte co nejtenčeji, zelenou cibuli na 2 cm dlouhé kousky. Všechny připravené ingredience smíchejte dohromady.

3. Salát přelijte směsí sladké chilli omáčky, citronové šťávy a sójové omáčky. Přidejte trochu soli a promíchejte.

4. Nasekejte arašídy tak, aby v nich byly malé i velké kousky. Posypte jimi salát a ihned podávejte.

Zelný salát s červenou řepou a mrkví

Salát s čerstvým zelím je jedním z hlavních jídel v systému správné výživy. A pokud ho doplníte červenou řepou, mrkví, jablky a celerem, získáte skutečnou vitamínovou bombu. Ideální zálivkou bude za studena lisovaný olivový olej, nerafinovaný slunečnicový olej nebo jakýkoli ořechový olej (v tomto případě můžete vynechat ziru).

Zelný salát s červenou řepou a mrkví
Zelný salát s červenou řepou a mrkví

30 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • bílé zelí – 300 g
  • zelená kyselá jablka – 2 ks.
  • středně velká červená řepa – 1 ks.
  • mrkev střední velikosti – 1 ks.
  • kořen celeru – 1/2 ks.
  • okurky – 2 ks
  • velké světlé sultánky bez semínek – 50 g
  • zelená cibule – 1 svazek

Na dresink:

  • olivový olej – 4 polévkové lžíce.
  • jablečný ocet – 1 polévková lžíce.
  • zira – 2 lžičky.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Připravené sultánky zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Poté je slijte v cedníku a osušte. 2. Červenou řepu, mrkev, jablka a celer nastrouhejte na hrubém struhadle.

2. Zelí nakrájejte nadrobno, okurky na kostičky a zelenou cibulku nadrobno.

3. Na suché pánvi 2-3 minuty opékejte semínka citronu. Poté je přendejte do malé misky, přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Rozšlehejte vidličkou.

4. Všechny připravené ingredience smíchejte ve velké míse. Zalijte dresinkem a promíchejte. Salát naaranžujte na talíře a podávejte.

Salát ze zelí, mrkve a tofu v pikantní indonéské zálivce

Jednoduchý salát ze zelí, mrkve a okurek získá zcela novou chuť, pokud přidáte vařené brambory, smažené tofu, zelené fazolky a ještě jednu hlavní ingredienci – pikantní indonéský dresink. Ti, kteří se bojí ostrého, by měli množství chilli papriček snížit. A pokud nemáte po ruce rybí omáčku, nahraďte ji worcesterskou omáčkou.

Salát ze zelí, mrkve a tofu v pikantní indonéské zálivce
Salát ze zelí, mrkve a tofu v pikantní indonéské zálivce (Gastronom Publishing House LLC)

1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • brambory na vaření – 4-5 ks.
  • velká zralá rajčata – 2 ks.
  • malá mrkev – 4 ks
  • zelí – 200 g
  • tofu – 200 g
  • vařená vejce – 3 ks
  • malá dlouhoplodá okurka – 1 ks.
  • zelené fazolky – 150 g
  • zlaté fazolové klíčky – 100 g

Na omáčku:

  • kokosové mléko – 200 g
  • syrové arašídy – 100 g
  • šalotka – 2 ks.
  • červené chilli – 2 ks.
  • velká hlavička česneku – 1 ks.
  • hnědý cukr – 2 polévkové lžíce.
  • rýžová mouka – 2 lžičky.
  • rybí omáčka – 1 lžička.
  • rostlinný olej
  • sůl

1. Arašídy na omáčku pražte na suché pánvi na mírném ohni za častého míchání 3-4 minuty…..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: