Zelí je pro nás jednou z nejdostupnějších a nejznámějších druhů zeleniny, která se přidává jak do dušených pokrmů, tak do polévek a nádivek do koláčů. A mnozí z nás si také připravují zelný salát s mrkví, octem a cukrem jako ve školní jídelně. Ale to je to jediné, co se hodně povede! Téměř každá národní kuchyně má svůj vlastní zelný salát a díky své poměrně neutrální chuti a velké rozmanitosti druhů se tato zelenina kombinuje s obrovským množstvím přísad a dresinků.
Salát se zelím, šunkou, kukuřicí a okurkou
Zelný salát s přídavkem čerstvé okurky a šunky je jednoduchý a zdravý pokrm pro rychlé jídlo. Stačí suroviny nakrájet na tenké plátky, přelít majonézovou omáčkou a rychle promíchat. V případě potřeby můžete použít zálivku na bázi přírodního jogurtu nebo nízkotučné zakysané smetany. Salát podávejte ihned, než zelenina ztratí svou svěžest a křupavou strukturu.
Salát se zelím, šunkou, kukuřicí a okurkou (My Magnet)
15 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- bílé zelí – 450 g
- konzervovaná kukuřice – 300 g
- šunka – 250 g
- okurky – 4 ks
- zelená cibule – 3 cibule
Na dresink:
- majonéza – 80 g
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Zelí nakrájejte nadrobno. Okurky a šunku nakrájejte na malé kostičky. Zelenou cibulku nakrájejte najemno.
2. Z plechovky kukuřice slijte tekutinu. Všechny ingredience smíchejte ve velké salátové míse.
3. Majonézu vyšlehejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát zálivkou přelijte, jemně promíchejte a ihned podávejte.
Užitečná rada
Místo šunky můžete do tohoto salátu použít vařené nebo uzené kuřecí/krůtí maso.
Salát se zelím a vejcem
Zelný salát s vejcem a zeleninou je skvělou volbou k večeři. Nejsou v něm žádné jednoduché sacharidy, které odborníci na výživu nedoporučují jíst v druhé polovině dne, ale vláknina a bílkoviny jsou přítomny. Pokud chcete snížit celkový obsah kalorií v pokrmu, stačí ze seznamu ingrediencí vyřadit majonézu – velmi chutný bude i přírodní jogurt a olivový olej.
Salát se zelím a vejcem
15 minut
Dodatečný čas: 10 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- zelí – 500 g
- vařená vejce – 3-4 ks.
- malé čerstvé okurky – 2 ks.
- česnek – 2 stroužky
- kopr – 4 větvičky
Na zálivku:
- majonéza – 2 polévkové lžíce.
- přírodní jogurt – 2 polévkové lžíce.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Zelí nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte okurky, pokud jsou drsné, a nakrájejte je na kolečka. Česnek prolisujte přes lis, kopr nasekejte velmi najemno a předtím odstraňte tvrdé stonky.
2. Vejce nakrájejte na malé kostičky. Ve velké hluboké míse smíchejte zelí, vejce, okurky, česnek a nasekané bylinky. Promíchejte, aby se vše spojilo.
3. Na zálivku lehce našlehejte majonézu, přírodní jogurt a olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Salát přelijte zálivkou, promíchejte a nechte 10 minut odležet. Podávejte.
Lovecký salát
Nabízíme vám rafinovanější a „bohatší“ verzi známého salátu ze zelí a mrkve. Je považován za ideální přílohu ke grilované zvěřině – odtud název. A aby byl pokrm ještě vydatnější a výživnější, přidejte vařené nebo pečené brambory, houby (mohou být nakládané) a libovolnou masovou složku.
Lovecký salát
15 minut
Dodatečný čas: 12 hodin
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- bílé zelí – 400 g
- nakládané okurky – 200 g
- středně velká mrkev – 1 ks.
- středně velká cibule – 1 ks.
- malý lusk červené sladké papriky – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
Na zálivku:
- okurková marináda – 3 polévkové lžíce.
- kopr – 3-4 větvičky
- cukr – 1/2 lžičky.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Zelí nakrouhejte, posypte trochou soli a rozetřete rukama. Nechte 15 minut odležet. Mrkev nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte nahrubo. Nakrájejte cibuli a česnek. Kopr nasekejte najemno a odstraňte hrubé stonky.
2. Sladkou papriku nakrájejte na plátky. Nakládané okurky nakrájejte na kolečka. Zelí vymačkejte a vložte do velké mísy. Přidejte ostatní přísady a promíchejte.
3 Marinádu na zálivku nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Dochuťte cukrem, solí a pepřem podle chuti. Odstavte z ohně a přidejte nasekaný kopr.
4. Zeleninu přelijte horkou zálivkou. Promíchejte a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Salátovou mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na noc. Podávejte.
Salát se zelím, kukuřicí a krabími tyčinkami
Salát z čerstvého zelí s krabími tyčinkami je chutný, jednoduchý a finančně nenáročný. Jedním slovem tři v jednom! Pokud chcete, přidejte do majonézy trochu nastrouhané citronové kůry a česnekového prášku a před podáváním pokrm posypte domácími krabími tyčinkami. žitná strouhanka.
Salát se zelím, kukuřicí a krabími tyčinkami (Gastronom Publishing House LLC)
30 min.
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- krabí tyčinky – 400 g
- konzervovaná kukuřice – 300 g
- vařená vejce – 4 ks.
- bílé zelí – 250 g
- čerstvé okurky střední velikosti – 2 ks.
- majonéza – 100 g
- kopr – 2–3 větvičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno a vložte do velké mísy. Trochu ho osolte a rukama lehce rozetřete, aby zelí pustilo šťávu a změklo.
2. Kukuřici vyklopte do cedníku a nechte ji okapat. Okurky a krabí tyčinky nakrájejte na malé kostičky. Vejce nastrouhejte na hrubém struhadle.
3. Kopr nasekejte najemno (odstraňte tvrdé stonky). Zelí vymačkejte a vložte do salátové mísy. Přidejte krabí tyčinky, vejce, kopr, kukuřici a čerstvé okurky.
4. Zelný salát obarvíme majonézou, opepříme, případně dosolíme. Důkladně promíchejte, naaranžujte na talíře a podávejte.
Řecký salát s pekingským zelím
Řecký salát neboli choriatiki, jak se mu říká v jeho rodné zemi, se často připravuje s listovým salátem (římským, ledovým atd.) nebo pekingským zelím. Výsledkem je velmi svěží, nízkokalorický pokrm s jasnou chutí a křupavou strukturou. Nezapomeňte, že veškerá zelenina by měla být nakrájená nahrubo a jako zálivka by se měl používat pouze nejkvalitnější olivový olej. první lisované za studena.
Řecký salát s pekingským zelím
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- rajčata – 400 g
- čerstvé okurky – 300 g
- Pekingské zelí – 150 g
- černé olivy bez semen – 150 g
- feta – 150 g
- červená cibule – 100 g
- olivový olej – 100 ml
- červený vinný ocet – 40 ml
- oregano – 2 větvičky
- bazalka – 2 snítky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Okurky podélně rozkrojte na polovinu a poté nakrájejte na velké plátky. Rajčata nakrájejte na plátky. Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka, vložte do mísy, zalijte vinným octem, promíchejte a odstavte.
2. Pekingské zelí nakrájejte na tenké plátky, přendejte do velké mísy. Přidejte nakrájené olivy, okurky, rajčata a červenou cibuli spolu s octem.
3. Z větviček ostříhejte lístky oregana a bazalky, ty větší mírně nasekejte a přidejte do salátové mísy. Pokapejte olivovým olejem a jemně promíchejte. Fetu nakrájejte na velké kostky.
4. Salát naaranžujte na talíře a navrch dejte kostky fety. V případě potřeby ozdobte bazalkou. Podávejte.
Užitečná rada
Řecký salát můžete zpestřit přidáním sladké papriky, zelených oliv nebo kaparů.
Salát z červeného zelí s jablky a arašídy
Červené zelí v salátech vypadá obzvlášť zářivě a efektně a navíc má téměř dvakrát více vitaminu C než běžné bílé zelí. Chcete-li se dozvědět, jak zelí správně nakrouhat, přečtěte si o tom. zde.
Salát z červeného zelí s jablky a arašídy ()
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- červené zelí – 300 g
- velká mrkev – 1 ks (200 g)
- malý kořen daikonu – 1 ks (150 g)
- zelené jablko – 1 ks
- zelená cibule – 1 malý svazek
- pražené solené arašídy – 50-80 g
Na dresink:
- sladká chilli omáčka – 50 g
- sójová omáčka – 40 ml
- citronová šťáva – 30 ml
- sůl
1. Zelí nakrájejte nadrobno, pak nakrájejte dlouhou slámu na 3-4cm kousky. Zhruba stejným způsobem nakrájejte oloupanou mrkev a daikon.
2. Jablko oloupejte, dužinu nakrájejte na tenká stébla. Bílou část zelené cibule nakrájejte co nejtenčeji, zelenou cibuli na 2 cm dlouhé kousky. Všechny připravené ingredience smíchejte dohromady.
3. Salát přelijte směsí sladké chilli omáčky, citronové šťávy a sójové omáčky. Přidejte trochu soli a promíchejte.
4. Nasekejte arašídy tak, aby v nich byly malé i velké kousky. Posypte jimi salát a ihned podávejte.
Zelný salát s červenou řepou a mrkví
Salát s čerstvým zelím je jedním z hlavních jídel v systému správné výživy. A pokud ho doplníte červenou řepou, mrkví, jablky a celerem, získáte skutečnou vitamínovou bombu. Ideální zálivkou bude za studena lisovaný olivový olej, nerafinovaný slunečnicový olej nebo jakýkoli ořechový olej (v tomto případě můžete vynechat ziru).
Zelný salát s červenou řepou a mrkví
30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- bílé zelí – 300 g
- zelená kyselá jablka – 2 ks.
- středně velká červená řepa – 1 ks.
- mrkev střední velikosti – 1 ks.
- kořen celeru – 1/2 ks.
- okurky – 2 ks
- velké světlé sultánky bez semínek – 50 g
- zelená cibule – 1 svazek
Na dresink:
- olivový olej – 4 polévkové lžíce.
- jablečný ocet – 1 polévková lžíce.
- zira – 2 lžičky.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1. Připravené sultánky zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Poté je slijte v cedníku a osušte. 2. Červenou řepu, mrkev, jablka a celer nastrouhejte na hrubém struhadle.
2. Zelí nakrájejte nadrobno, okurky na kostičky a zelenou cibulku nadrobno.
3. Na suché pánvi 2-3 minuty opékejte semínka citronu. Poté je přendejte do malé misky, přidejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Rozšlehejte vidličkou.
4. Všechny připravené ingredience smíchejte ve velké míse. Zalijte dresinkem a promíchejte. Salát naaranžujte na talíře a podávejte.
Salát ze zelí, mrkve a tofu v pikantní indonéské zálivce
Jednoduchý salát ze zelí, mrkve a okurek získá zcela novou chuť, pokud přidáte vařené brambory, smažené tofu, zelené fazolky a ještě jednu hlavní ingredienci – pikantní indonéský dresink. Ti, kteří se bojí ostrého, by měli množství chilli papriček snížit. A pokud nemáte po ruce rybí omáčku, nahraďte ji worcesterskou omáčkou.
Salát ze zelí, mrkve a tofu v pikantní indonéské zálivce (Gastronom Publishing House LLC)
1 hodina
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- brambory na vaření – 4-5 ks.
- velká zralá rajčata – 2 ks.
- malá mrkev – 4 ks
- zelí – 200 g
- tofu – 200 g
- vařená vejce – 3 ks
- malá dlouhoplodá okurka – 1 ks.
- zelené fazolky – 150 g
- zlaté fazolové klíčky – 100 g
Na omáčku:
- kokosové mléko – 200 g
- syrové arašídy – 100 g
- šalotka – 2 ks.
- červené chilli – 2 ks.
- velká hlavička česneku – 1 ks.
- hnědý cukr – 2 polévkové lžíce.
- rýžová mouka – 2 lžičky.
- rybí omáčka – 1 lžička.
- rostlinný olej
- sůl
1. Arašídy na omáčku pražte na suché pánvi na mírném ohni za častého míchání 3-4 minuty…..