Potraviny v mrazáku lze skladovat dlouho, i po šesti měsících potěší jejich kvalita. Je však důležité je správně skladovat. Podívejte se na těchto 8 chyb při skladování zmrazených potravin – možná právě ony jsou důvodem, proč si myslíte, že se potraviny zmrazením kazí.
Obsah článku:
- Těsné balení
- Přetížení mrazicího prostoru
- Žádné podpisy s daty zmrazení
- Ponechání vzduchu v obalech
- Nesprávná teplota
- Výběr nesprávných mrazicích oddílů
- Nesprávné odmrazování
- Zanedbání čištění mrazničky
Volné obaly
Při skladování potravin v mrazničce je důležité používat vzduchotěsné obaly. Na špatně zabalených potravinách se tvoří námraza. Při kontaktu mrazivého vzduchu s potravinami se z nich vyluhuje vlhkost, což zhoršuje jejich konečnou chuť. To platí zejména pro ovoce a zeleninu. Správné balení může výrazně prodloužit trvanlivost zmrazených potravin.
Přetížení mrazicího prostoru
Pokud do mrazničky uložíte příliš mnoho potravin, může dojít ke zhoršení kvality všech potravin. Je to proto, že proudění vzduchu v přeplněné mrazničce není rovnoměrné. V důsledku toho jsou některé potraviny zmraženy pevněji, zatímco jiné nejsou dostatečně zmraženy. To vše má vliv na následnou chuť potravin.
Nedostatek podpisů s daty zmrazení
Všichni si myslíme, že si zapamatujeme, kdy jsme výrobek dali do mrazáku, ale ve skutečnosti na něj pravděpodobně zapomeneme o měsíc později. Zároveň je důležité nepřekračovat dobu trvanlivosti výrobků. Například maso by se nemělo skladovat déle než šest měsíců, zelenina ne déle než 8 měsíců. Stanovte si pravidlo, že to, co ukládáte do mrazničky, vždy podepíšete.
Ponechávání vzduchu v obalech
Před uzavřením nádob nebo sáčků se snažte co nejvíce vytlačit přebytečný vzduch, abyste zachovali kvalitu zmrazených potravin. Pokud tak neučiníte, zvyšuje se pravděpodobnost poškození potravin a zhoršení jejich chuti.
Nesprávná teplota
Je důležité odstranit z nádob vzduch a skladovat je při správné teplotě.
Je důležité udržovat v mrazicím nebo mrazicím prostoru chladničky dostatečně nízkou teplotu. Pokud je teplota příliš vysoká, potraviny se mohou rychleji zkazit. Teplota v mrazničce se může pohybovat od -6 °C do -24 °C. Nejlépe se potraviny skladují při teplotě -18 °C, zatímco teplota -24 °C je vhodná pro rychlé zmrazení, které maximálně zachová všechny výhody potravin. Při malém zatížení by měl být regulátor teploty nastaven na hodnotu –16 °С.
Výběr nesprávných mrazicích oddílů
Dbejte na správné skladování potravin, aby se nenasytily cizími pachy a neztratily svou chuť. Například chléb uchovávejte odděleně od masa, ryb a jiných pachově bohatých potravin. Ryby by měly být uchovávány odděleně od masa. Ryby, houby a rajčatové omáčky však mohou být skladovány společně. Vařené potraviny, zeleninu a ovoce uchovávejte odděleně od syrových potravin. V ideálním případě byste měli potraviny zmrazovat v porcovaných vakuových sáčcích. Ušetříte tak místo a zároveň zachováte hygienu potravin.
Nesprávné rozmrazování
Nesprávné rozmrazování, např. při pokojové teplotě nebo venku, může vést k růstu bakterií a ztrátě textury. Výjimkou je uzavřený balkon, když je venku pod bodem mrazu. Tam je rozmrazování potravin bezpečné a dokonce je možné mnohé potraviny trvale skladovat místo v chladničce, např. saláty podléhající rychlé zkáze.
Zanedbání čištění mrazničky
Mrazák, stejně jako všude jinde, potřebuje vyčistit. Špinavý mrazák ovlivňuje kvalitu, trvanlivost a chuť mražených potravin. Nejméně jednou za půl roku až rok mrazničku umyjte a zcela odmrazte, abyste zabránili tvorbě ledu a zachovali optimální skladovací podmínky.
Vyvarováním se všech těchto chyb můžete výrazně prodloužit trvanlivost zmrazených potravin a zachovat jejich kvalitu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #skladování potravin #chladnička #mraznička**]. ?