Den mléka: kdy se slaví a jak tento svátek souvisí se skladováním produktu

Den mléka: kdy se slaví a jak tento svátek souvisí se skladováním výrobku

Není žádným tajemstvím, že první potravinou v životě každého člověka, stejně jako všech savců, je mléko. Ve světě existuje několik památných dnů věnovaných tomuto nápoji. Jeden z nich, Den mléka, se slaví 11. ledna.

Historie Dne mléka nás neodkazuje na mléko samotné, ale na skutečnost, že tento nápoj nevydrží dlouho čerstvý. Bylo učiněno mnoho pokusů o prodloužení jeho trvanlivosti. Úspěchu bylo dosaženo až v 19. století. Francouzský chemik a biolog Louis Pasteur v roce 1863 vyvinul metodu delšího skladování mléka ničením škodlivých bakterií. Tato metoda se používá dodnes a nazývá se pasterizace.

O několik let později vytvořil Hervey Thatcher, lékař z New Yorku, první skleněnou láhev na mléko. Její zvláštností bylo, že obsah v nádobě byl uzavřen kotoučem z voskovaného papíru. Tento způsob skladování je dodnes považován za jeden z nejekologičtějších.

První várka mléka ve sterilizovaných skleněných lahvích se začala prodávat 11. ledna 1878. Toto datum bylo později vybráno pro oslavu Dne mléka.

„Mléko a výrobky z něj zaujímají v životě většiny lidí v Rusku důležité místo, a proto stojí za to přistupovat k jejich výběru opatrně. První věc, které je vždy důležité věnovat pozornost, jsou podmínky skladování, balení a složení výrobku. Teplota v chladničce musí nutně odpovídat podmínkám skladování uvedeným na obalu. Samotný obal by neměl být poškozený nebo deformovaný v důsledku nafouknutí. To je indikátorem toho, že výrobek je zkažený. Pečlivě prostudujte informace na etiketě. V současné době existuje mnoho výrobků, ve kterých je mléčný tuk částečně nahrazen tukem rostlinným a prochází další tepelnou úpravou. Tím se prodlužuje doba trvanlivosti, ale ve výrobku nezůstávají živé mikroorganismy,“ vysvětluje tisková služba Federální služby pro dohled nad ochranou práv spotřebitelů a lidským blahem v Kamčatském kraji.

Také v oddělení doporučují věnovat pozornost vzhledu a konzistenci mléčných výrobků. Pokud jsou kvalitní, mají obvykle bílou nebo světle krémovou barvu a jejich konzistence zůstává homogenní a bez podezřelých skvrn.

V domácnosti by měly být mléčné výrobky skladovány v chladničce. Při pokojové teplotě se mikroorganismy rychle množí a jejich trvanlivost se zkracuje.

Gastronom nedávno psal o tom, jak mléko ovlivňuje hmotnost.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #mléko #dovolená**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: