V několika jednoduchých krocích můžete zachovat užitečné vlastnosti zeleniny a výrazně prodloužit její trvanlivost. Zde je návod, co musíte udělat.
Tajemství je jednoduché – zeleninu je třeba blanšírovat. To spočívá v tom, že ji ošetříte vroucí vodou a poté zchladíte v ledové vodě. Blanšírování zastaví působení speciálních enzymů, které způsobují ztrátu živin. Zachovává také barvu, strukturu a kvalitu zeleniny po několik měsíců, vysvětluje odbornice na výživu Steph Grasso v dialogu s Huffpostem.
Jak tedy správně blanšírovat zeleninu? Nejprve si ji připravte: zelenina by měla být omytá a nakrájená. Poté ji tři až čtyři minuty povařte. Poté zeleninu vložte do nádoby se studenou vodou a ledem.
Přestože se jedná o velmi jednoduchý mechanismus, je důležité pochopit specifika každé zeleniny, kterou této úpravě podrobíte. Například špenát je třeba blanšírovat jednu až dvě minuty, zatímco mrkev nebo brokolici až čtyři minuty. Příliš dlouhé uchovávání zeleniny ve studené vodě může zničit její strukturu.
Dříve Gastronom.ru jmenoval nejlepší zeleninu pro hubnoucí.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelenina #blanšírování**]. ?