Jak se zbavit pálení žáhy: dieta, lidové prostředky, prevence

Jak se zbavit pálení žáhy: dieta, lidové prostředky, prevence

Může být pociťována jako mírné pálení za hrudní kostí – nebo doslova jako pekelný oheň, který vám nedovolí normálně žít. Prozradíme vám, proč pálení žáhy vzniká, co pomáhá, jaká strava ochrání a jaká uškodí, co změnit ve svém životním stylu, aby bylo trávení snadné a pohodlné.

O čem si v článku povíme:Co je to pálení žáhy a jak k němu dochází? Příznaky pálení žáhy Příčiny pálení žáhy Jak se pálení žáhy zbavit doma? Zakázané potraviny při pálení žáhy Jaké potraviny pomáhají při pálení žáhyPřírodní prostředky proti pálení žáhy Výživový režim při pálení žáhy a jeho prevence

Co je to pálení žáhy a jak k němu dochází?

Trávicí trakt je uspořádán tak složitě, že každá jeho část má své vlastní prostředí a jednou z nejdůležitějších vlastností tohoto prostředí je kyselost. Hladina pH (pe popel) – tedy to, jak kyselá je daná látka – se točí kolem čísla 7. V tomto případě se jedná o tzv. Ta je neutrální a je charakteristická například pro čistou destilovanou vodu. Vše, co má pH vyšší než tato hodnota, je zásadité a vše, co má nižší, je kyselé.

Pokud přejedete lakmusovým papírkem – kouskem papíru, který se zbarví červeně při setkání s kyselinou a modře při setkání se zásadou – přes různé části trávicího traktu, výsledek bude odlišný. Například v ústech by měl lehce zrůžovět, ve zdravém jícnu – zachovat „neutralitu“ a v žaludečním prostředí se stát jasně modrým. Při pohybu indikátoru podél střeva se bude zbarvovat do pastelově růžových a modrých tónů – v normálním rozmezí pH od mírně kyselého po mírně zásadité, přičemž intenzivnějšího růžového odstínu získá v nejnižších patrech – tlustém střevě.

Tyto metamorfózy nejsou rozmarem přírody, ale nezbytnými podmínkami pro co nejefektivnější trávení potravy a práci specifických enzymů. Například kyselost žaludku je optimální pro rozklad bílkovin a práci příslušných enzymových systémů. Aby se prostředí s různým pH nemíchala, jsou mezi jednotlivými částmi trávicího traktu zřízeny svěrače: jsou to dveře, které se otevírají pouze jedním směrem a umožňují pohyb potravy shora dolů.

Tyto „brány“ se nacházejí u vchodu do žaludku: když kus potravy putuje jícnem, otevřou se, umožní mu projít a pak se musí okamžitě zavřít. Pokud svěrač na hranici těchto dvou orgánů není dostatečně pevně uzavřen, může se šťáva ze žaludku vylít nahoru: v řeči medicíny se tento jev nazývá reflux. Zde se objevuje pálení žáhy, protože kyselina chlorovodíková, enzymy a někdy i žluč – to je velmi agresivní prostředí pro jemnou a citlivou sliznici jícnu.

Příznaky pálení žáhy

Symptom je příznak, na jehož základě lze vyslovit podezření na určitou nemoc nebo poruchu. Pálení žáhy tedy takové příznaky mít nemůže, protože samo o sobě není samostatným onemocněním, ale příznakem nějakého jiného stavu. Proto je správnější hovořit o takových charakteristikách, jako je jeho závažnost – od mírného pocitu pálení až po pocit, že se uvnitř vytvořil pevný oheň, doba výskytu a souvislost s příjmem potravy atd. Analýza těchto projevů umožňuje pochopit, co přesně leží u kořene problému.

Mimochodem! V angličtině se pálení žáhy nazývá burnheart, doslova pálení srdce. Srdeční sval a spodní část jícnu jsou si totiž poměrně blízko. Někdy není snadné pochopit, který z těchto orgánů je nepříjemnými pocity postižen: abyste to zjistili, musíte navštívit nejen gastroenterologa, ale také kardiologa.

„Kyselé tsunami“ může napadnout dýchací cesty, zejména když člověk spí: žaludeční šťáva se snáze pohybuje horizontálně než nahoru. Dochází ke kašli, a pokud se situace opakuje mnohokrát, k zánětu v průdušnici a průduškách, v nosních průchodech, v krku. Časté vyprazdňování do ústní dutiny poškozuje zubní sklovinu.

Příčiny pálení žáhy

Žaludeční šťáva se nejaktivněji tvoří v horních částech žaludku.
Žaludeční šťáva se nejaktivněji tvoří v horních částech žaludku (shutterstock)

Spouštěče jsou u každého člověka jiné. Ve skupině několika lidí, kteří se s chutí cpou stejným jídlem, může mít problém jen jeden člověk, zatímco ostatní jedlíci jsou šťastní a spokojení.

Celkově vzato je hamburger a velká porce hranolek k večeři skvělým způsobem, jak zažehnout její plamen. Zde jsou 3 nejzřetelnější příčiny pálení žáhy: tučná nebo smažená jídla, velké porce a jídlo před spaním. Žaludek naplněný příliš velkým množstvím jídla způsobuje, že se žaludek roztáhne, takže se jedlík cítí „plný“ a přejídá se.

Roztažení žaludku vyvíjí tlak na kruhový sval (svěrač) a brání žaludečním kyselinám v pohybu správným směrem. Žaludeční šťáva vylučovaná při posledním jídle se dostává do jícnu a způsobuje nepříjemné pocity. I zdravý člověk se tak může cítit jako sopka, pokud se před spaním přejí.

Asi u 15 % lidí však neexistuje souvislost mezi vydatným večerním jídlem a zpětným tokem žaludečního obsahu. Problém spočívá ve slabosti svěrače: neustále se otevírá i při minimálním tlaku. Odborníci tento jev nazvali gastroezofageální refluxní choroba (GERD). Může člověka provázet od dětství – např. v důsledku genetických problémů s pojivovou tkání, vrozených hernií – nebo se může objevit v dospělosti. Může být vyvolána stresem, sedavým způsobem života a častým shýbáním, např. při práci na zeleninové zahrádce.

Jedna z nejčastějších otázek, se kterou se lidé obracejí na lékaře: Jak se zbavit pálení žáhy v těhotenství? GERD je v tomto období skutečně téměř stejně častá jako toxikóza. Čím delší je termín, tím silněji děloha tlačí na žaludek a vytváří podmínky pro vyvrhování jeho obsahu do horní části trávicího traktu. Porušení může po příchodu dítěte na svět vymizet, ale může zůstat, zejména pokud se nejedná o první porod. Podobná situace nastává při nadváze, kdy se tuk koncentruje v oblasti břicha – tzv. abdominální obezita.

Jedním z častých provokujících faktorů je kouření. Nikotin jednak podněcuje produkci žaludeční šťávy, jednak pomáhá snižovat tonus „svalové brány“ dolů do jícnu. Někdy jako spouštěč působí léky, například ty, které se používají proti zánětům (aspirin, ibuprofen, paracetamol atd.), hypertenze, léky obsahující hormony.

Jak se pálení žáhy zbavit doma?

Pokud vás problém trápí jen pravidelně, pokud je spojen především s přejídáním, konzumací určité skupiny výrobků, alkoholických nápojů, můžete se s ním pokusit vypořádat sami. Pokud se však záchvaty objevují pravidelně, 23krát měsíčně nebo častěji, zejména pokud neexistuje přímá souvislost s nepřesnostmi ve stravování, je třeba navštívit lékaře.

Záležitost se neomezuje pouze na subjektivní potíže, ale může vytvořit podmínky pro vznik mnohem závažnějších poruch. Na každém „patře“ trávicího traktu mají slizniční buňky určité vlastnosti. V důsledku agrese kyseliny a cizorodých enzymů se epitel začíná měnit, ve stěnách jícnu jsou buňky podobné těm, které žijí ve střevě. Takové přeměny se vyskytují přibližně u každého desátého člověka s GERD a v dlouhodobém horizontu se mohou změnit ve zhoubné nádory.

Léčba gastroenterologem zahrnuje nejen dietu při pálení žáhy a překyselení žaludku, ale také předepsání léků, které pomohou vyrovnat se jak s příčinou, která vedla ke vzniku poruchy, tak se samotnými příznaky. V každém případě však v boji proti „vnitřnímu plameni“ hraje klíčovou roli korekce jídelníčku, stravovacích návyků, odmítání nezdravých potravin a upřednostňování zdravých produktů.

Zakázané potraviny při pálení žáhy

Zneužívání rychlého občerstvení je jednou z častých příčin pálení žáhy.
Zneužívání rychlého občerstvení je jednou z častých příčin pálení žáhy (shutterstock)

Ve skutečnosti je tento seznam značně individuální: žaludek některých lidí dokáže naprosto klidně přijmout potraviny, jako je česnek, které u jiných způsobí skutečnou kyselinovou bouři. Chcete-li si sestavit vlastní stoplistu, musíte být citliví a pozorní ke svým vlastním pocitům. Nicméně zde je seznam nejčastějších potravinových spouštěčů.

  • Rajčatová omáčka a rajčatový protlak.
  • Citrusové šťávy.
  • Kofein a čokoláda.
  • Česnek a cibule.
  • Ocet, omáčky a dresinky na bázi octa (včetně majonézy).
  • Koření a koření (černý pepř, kari, hřebíček, hořčičná semínka, muškátový oříšek).
  • Alkohol.
  • Sycené nápoje.
  • Tučná, smažená, kořeněná a slaná jídla.

Jaké potraviny pomáhají při pálení žáhy

Hlavním úkolem výživy je „uklidnit“ žaludeční buňky zodpovědné za tvorbu kyseliny a jemně posunout rovnováhu mezi kyselinou a zásadami směrem k nižší hladině pH. Potraviny by měly být snadno zpracovatelné, neměly by způsobovat potíže s trávením. Co lze doporučit?

  • Polévky: je však lepší vyhnout se těm kořeněným, kyselým a tučným.
  • Celozrnný chléb: ideálně lehce opečený.
  • Mléko a kysané mléko s nízkým stupněm kyselosti (ryzlink je lepší než kefír).
  • Obiloviny, jako jsou ovesné vločky, perličky, pohanka, jáhly, bulgur, ale ne krupice nebo proso – mohou zhoršovat pálení.
  • Zelenina a ovoce: syrové i pečené.
  • Kořen zázvoru: navzdory své palčivé chuti patří k potravinám, které pomáhají při pálení žáhy – jeho pH je totiž 8,5, což znamená, že má mírný alkalizující účinek. Lze ho pít jako čaj nebo konzumovat syrový.
  • Maso: nejlepší je kuřecí, krůtí a telecí, ale tučné vepřové a jehněčí maso není vhodné.
  • Ryby: můžete užívat tučné druhy.
  • Vejce: 12 denně.
  • Ořechy a semena.

Lidové prostředky proti pálení žáhy

Soda je nejznámějším lidovým prostředkem proti pálení žáhy, ale není nejbezpečnější.
Soda je nejznámější lidový lék na pálení žáhy, ale není nejbezpečnější (shutterstock)

Když se dostaví pocit pálení, který vám nedovolí spát, když máte pocit, že se ve vás všechno vaří, když je v ústech kyselá chuť, vyvstává otázka: co pít nebo jíst, jak se pálení žáhy rychle zbavit? Existují speciální prostředky, které pomáhají uhasit „žaludeční oheň“, ale ne vždy jsou v domácí lékárničce. V takové situaci si mnoho lidí zajde do kuchyně pro sodu – nejoblíbenější „babiččin lék“.

Půl čajové lžičky na sklenici vody obvykle pomáhá zmírnit příznaky. Pokud se jedná o jednorázovou epizodu, například po večírku s velkým jídlem a alkoholem, není to na škodu. Pokud se však problém vyskytuje pravidelně, měli byste se mít na pozoru. Hydrogenuhličitan sodný – jak se soda z pohledu chemiků nazývá – není vůbec tak neškodný.

Především v reakci na neutralizaci šťávy zásaditým roztokem začne žaludek reagovat tvorbou ještě většího množství kyseliny chlorovodíkové. To znamená, že čím častěji ji „hasíme“, tím aktivněji se syntetizuje, a příznaky se následně zhoršují. Dalším vedlejším účinkem je tvorba oxidu uhličitého. Ten nejenže „praská“ nahoru a dolů trávicím traktem, což způsobuje říhání a plynatost, ale také se vstřebává do krve a posouvá pH na zásaditou stranu.

V neposlední řadě se částečně tráví i samotná soda, čímž se zvyšuje …..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: