Cibule a česnek se málokdy jedí jen tak, ale často se přidávají do pokrmů. Tato zelenina se obvykle kupuje do zásoby, aby byla vždy doma. Odbornice na zdravou výživu Monica Matheny vysvětluje, jak tyto potraviny uchovat po dobu šesti měsíců, aby se nezkazily.
Monica Matheny přiznává, že sama nakupuje několik kilogramů cibule a česneku, aby měla dostatek na zimní sezónu.
„Ač se to může zdát zvláštní, ne vždy se podaří česnek a cibuli uchovat dostatečně dlouho. Mnozí se potýkají s tím, že se část produktů ukáže být zkažená už pár týdnů po nákupu. Existuje několik nuancí, které zabrání nepříjemným překvapením. První z nich je vybírat při nákupu kvalitní produkty. Cibule a hlavičky česneku by měly být suché a tvrdé. Za druhé – nikdy je neskladujte v chladničce. Pro cibuli a česnek je tam příliš chladno a vlhko, takže brzy začnou hnít,“ varuje Monika Mateni.
Dodává, že je důležité najít tmavé, suché a chladné místo s dobrým větráním, píše Express. Pokud není splněna alespoň jedna z těchto podmínek, cibule a česnek se mohou zkazit. Na světle a v teple zelenina pravděpodobně vydá kořínky, ale v extrémním chladu a bez pohybu vzduchu začne hnít.
„Až se rozhodnete pro vhodné místo skladování, vezměte papírové sáčky na potraviny a udělejte do nich otvory. Vznikne tak děrovaný sáček, do kterého můžete zeleninu vložit a okraje zajistit kancelářskou sponkou. Já obvykle dávám cibuli do jednoho sáčku a česnek do druhého. Každý z nich podepíšu,“ vysvětluje Monika Mateni.
Vysvětluje, že kromě papírových pytlů jsou pro skladování cibule a česneku vhodné také proutěné pytle, košíky nebo sítě. Důležité je, aby v obalech nestál vzduch.
Nedávno „Gastronome“ psal o tom, jak odvar z česneku a cibule pomáhá při nachlazení.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #česnek #cibule #poradenství**]. ?