Je čas vybrat sledě na slanečka pod kožich. Jak vybrat toho nejchutnějšího, aby se salát rozhodně povedl a potěšil vaše hosty? Zde jsou 4 rady, kterými se při výběru sleďů do salátu řiďte.
- Vyberte si sůl
- Prozkoumejte tvar sledě
- Věnujte pozornost detailům vzhledu
- Promluvte si s prodejcem
Vyberte velvyslance
Nejchutnější slanečci jsou ti, kteří byli nasoleni v sudu celí, neloupaní. Obchodní sledě ve vaničkách lze koupit jako předkrm, ale nejsou vhodní do salátů. Má příliš sypkou strukturu, slanou chuť a nepřirozenou barvu. Chuť průmyslově vyráběných ryb je silně ovlivněna marinádou a cizími přísadami, které jsou v ní vždy přítomny.
Správného sledě lze koupit i v obchodě: nejčastěji se prodává ve vakuovém balení. Soleného sledě můžete na trhu koupit i neloupaného.
Zkoumejte tvar sledě
Při nákupu sleďů věnujte pozornost tloušťce jejich hřbetu. Filet by neměl být plochý, protože by to znamenalo, že kosti nebyly odstraněny ručně, ale rozpuštěny pomocí chemikálií. O jejich složení se můžeme jen dohadovat, tato rozpouštědla mohou negativně ovlivnit nejen chuť ryby, ale i naše zdraví.
Kromě toho platí, že čím silnější je hřbet sledě, tím je tučnější, a tedy i chutnější. Kupující si často vybírají samice, protože doufají, že uvnitř bude kaviár. To však není vždy správné, lepší je vybírat samce. Tito jedinci jsou zpravidla tlustší. Samce lze rozeznat podle protáhlejší hlavy, větších rozměrů a pevnějšího břicha.
Věnujte pozornost detailům vzhledu
Barva slanečkové kůže by měla být rovnoměrná a lesklá
Poté, co jste prohlédli hřbet a našli samce, prozkoumejte mršinu o něco pečlivěji. Nejprve si prohlédněte kůži: měla by být lesklá, bez poškození nebo deformací. Barva kůže by měla být stříbrná, bez jiných barev, skvrn nebo nánosů. Při stlačení jatečně upraveného těla by na něm neměly být žádné vrypy.
Oči čerstvých sleďů jsou čiré (podle jejich zarudnutí lze určit stupeň nasolení) a žábry jsou růžové, nikoli bordó nebo hnědé. Povrch ryby by neměl být příliš kluzký. Sleď by měl normálně vonět – zápach by neměl být štiplavý ani odpudivý. Vůně by měla být slaná a svěží, nikoli zatuchlá. Pokud se vám vůně ani trochu nelíbí, je lepší nákup odmítnout.
Promluvte si s prodejcem
Pokud kupujete sledě na trhu, zeptejte se na něj prodávajícího. Dobrý a poctivý prodejce vám pomůže vybrat dobrou rybu a nebude skrývat zjevné vady výrobku. Může vám také říci, jaký druh sleďů prodává. Zpravidla se jedná o tichomořské nebo atlantské sledě. Tichomořský sleď má obvykle více tuku, takže je chutnější.
V jižních částech země se občas vyskytuje také sleď kaspicko-černomorský, včetně tzv. slanečka zalomského s vysokým podílem tuku, který se vyznačuje velkou velikostí. A nejchutnějším sleďem je sleď azovsko-černomorský, který obsahuje od 18 % tuku.
Právě prodejce zná nejlépe vlastnosti svých sleďů, proto se ho neváhejte zeptat a požádejte ho, aby vám rybu ukázal.
Pokud ještě nemáte svůj charakteristický recept na sledě pod kožichem, podívejte se na náš klasický recept – možná se právě on stane vaším oblíbeným.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ryba #seldy #slíďák pod kožichem**]. ?