Pokrmy z vepřových uší se připravují v mnoha národních kuchyních. Obzvláště oblíbené jsou v Asii, takže uši najdete na jídelním lístku téměř každé čínské restaurace. Proč jsou tak oblíbené, jaké jsou jejich přednosti a jak prasečí uši správně vybrat a uvařit – na to jsme se zeptali Zhang Xianchenga, šéfkuchaře čínské restaurace Gramota.
Obsah:
- Jak se jedí prasečí uši v různých zemích
- Výhody vepřových uší
- Jak si vybrat prasečí uši
- Co uvařit z vepřových uší
Jak se jedí prasečí uši v různých zemích
Vepřové uši jsou v mnoha zemích oblíbeným vedlejším produktem.
V Rusku se z prasečích uší vyrábí koloděje a také se udí a podávají jako předkrm.
V Litvě se vepřové ucho (kiaulės ausis) udí, krájí na proužky a podává s pivem nebo se vaří a podává vcelku, s křenem a čerstvou zeleninou nebo nakládanou zeleninou.
Ve Španělsku se smaží a podávají jako tapas nebo se přidávají do cocido, místní obdoby dušeného masa.
V thajské kuchyni se podávají chin som mok, fermentované plátky vepřových uší grilované v banánovém listu, a yam hu mu, thajský salát z plátků vařených vepřových uší.
Ve Vietnamu se vepřová ouška krájí na tenké plátky, smíchají se s osmaženou rýžovou moukou a podávají se jako samostatný předkrm nebo se zabalí do rýžového papíru s bylinkami a podávají se s omáčkou.
Největší oblibě se však prasečí uši těší asi v Číně. Vaří se, dusí a smaží, podávají se v různých omáčkách a jedí se studené nebo teplé. Uši jsou tradiční svačinou připravovanou v mnoha provinciích země.
Výhody vepřových uší
Vepřové uši nejsou jen produktem se zajímavou chutí a jedinečnou strukturou, ale také skutečnou pokladnicí živin. Jsou bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B, kolagen, vápník, draslík hořčík, fosfor a další stopové prvky, a stávají se tak nejen dobrou svačinkou, ale i cenným doplňkem stravy.
Konzumace vepřových uší navíc podporuje důležitou a relevantní zásadu „nose to tail“, která spočívá ve spotřebě všech částí jatečně upraveného těla zvířete a minimalizaci odpadu při výrobě masných výrobků.
Jak si vybrat vepřové uši
Vepřové uši lze koupit na trzích a v řeznictvích – hlavní je vybrat si dobrý výrobek. Čerstvé vepřové uši by měly být velmi mírně cítit po vepřovém mase a mít světle až tmavě růžovou barvu bez skvrn a poškození.
Co připravit z vepřových uší
Telecí jazyk v křupavém prasečím uchu (Foto: poskytnuto tiskovou službou restaurace)
Vepřové uši se dají skvěle kombinovat s různými pokrmy, například studený předkrm z uší můžete připravit s vařeným telecím jazykem.
Před vařením je důležité uši dobře očistit, v případě potřeby je vhodné je rozříznout a obrátit. Na povrchu ucha mohou být chlupy, v takovém případě je potřeba použít vypalovačku.
Poté je třeba uši důkladně omýt a uvařit v hrnci s vodou, do které přidáme cibuli, několik kousků zázvoru, 1 lžičku soli a 1 lžíci cukru. Vařte asi 3-4 hodiny, dokud nejsou klasy dostatečně měkké, ale neztratí svůj tvar.
Hotové uši rozprostřeme na potravinovou fólii, na ni položíme uvařený jazyk, pevně ho přitiskneme a stočíme do těsného tvaru klobásy, dodatečně zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce 10-12 hodin. Při podávání nakrájíme závitek na tenké plátky a podáváme se sójovou nebo jinou asijskou omáčkou podle chuti.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #vepřové maso #subprodukty #čínská kuchyně**]. ?