Jaké ryby jsou pro tělo nejzdravější?

Jaká ryba je pro tělo nejzdravější?

Ukázalo se, že pokud budete jíst ryby, vaše vlasy, nehty, zuby a pleť budou v pořádku. A některé druhy ryb mají tolik vitaminů, že zcela pokryjí denní potřebu lidského těla. Spoiler: Nejedná se o červené chňapavce nebo papouščí ryby, ale o nám známé rozpočtové rasy.

O čem si budeme povídat v článku:Jak často byste měli jíst rybyJak zdravě připravovat rybyZdravé rybyMátaMátaTreskaPikša

Jak často byste měli jíst ryby

Vědci se domnívají, že ryby bychom měli jíst častěji. Snižují totiž hladinu cholesterolu, stimulují činnost mozku a posilují kosti. Za týdenní příjem pro dospělého člověka se považuje 12 plnohodnotná rybí jídla týdně. Ale můžete to dělat i častěji, třeba každý den přidat k hlavnímu chodu k obědu rybí předkrm jako aperitiv.

Jaký je nejzdravější způsob přípravy ryb

Ryby jsou zdravé v jakékoli podobě, ale nejvíce živin si zachovají, když se pečou v rukávu nebo v taginu, nádobě s vysokým kuželovitým víkem a arabskými kořeny. V taginu se všechny šťávy z ryb a zeleniny neodpařují, ale vzájemně se nasáknou. Ukáže se, že je to nejen užitečné, ale i chutné. Dalším šetrným způsobem přípravy ryb je vaření v páře. Je sice o něco méně chutné, ale vaše tělo vám i tak poděkuje.

Solené a uzené ryby však raději nezneužívejte. Velké množství soli může mít špatný vliv na srdce a nervový systém. Kromě toho je lepší nepodávat takové pokrmy večer před spaním, aby se vyloučily otoky. Pokud tedy máte chuť na uzené nebo solené ryby, je lepší je podávat k obědu.

Sleď

Zimní lov sleďů končí na začátku března, kdy jsou sledi nejčerstvější a nejtučnější.
Zimní lov sleďů končí začátkem března, kdy jsou sledi nejčerstvější a nejtučnější.

Sleď je zdravá a hlavně cenově dostupná a chutná ryba. Žije v blízkosti pobřežních oblastí Atlantského a Tichého oceánu.

Sleď je prospěšný zejména díky obsahu omega-3 a je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů těchto mastných kyselin. Má také vysoký obsah vitaminu E a selenu, které působí jako silné antioxidanty – hrají důležitou roli v imunitním systému a pomáhají minimalizovat poškození tělesných tkání volnými radikály.

Všichni víme, jak důležitý je příjem vitaminu D a že ho získáváme především ze slunce. Existují však i jeho dobré zdroje v potravinách. Jedním z nich je sleď. Dalším velmi důležitým vitaminem je vitamin B12který je často nedostatečný u těch, kteří se stravují převážně rostlinnou stravou. Pouhých 184 g sledě obsahuje 419 % denní hodnoty tohoto vitaminu.

Sledě lze jíst solené nebo pečené. Pokud dáváte přednost první variantě, jezte ho mírně, protože nadměrný příjem soli může vyvážit některé prospěšné vlastnosti ryby.

Moiwa

Moiwa je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B. Například má několikanásobně více B2 než maso.
Moiwa je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B. Obsahuje například několikanásobně více B2 než maso.

V březnu vrcholí sezóna lovu huňáčka. Tato ryba se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů A a D. Obsahuje nejdůležitější aminokyseliny pro lidský organismus: methionin, cystein, lysin a threonin, dále jód, brom, fluor, vápník, draslík, fosfor a selen.

Studie ukazují, že nasycené mastné kyseliny z hluchavky příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají zbavovat cévní stěny plaku. Tato ryba také pomáhá snižovat hladinu glukózy, takže je vhodnou volbou pro lidi s cukrovkou.

Vzhledem k tomu, že má málo kostí, může se huňáč jíst rovnou celý s hlavou a ocasem, pouze se odstraní páteř.

Hrotnatka se často konzumuje uzená, ale s touto rybou byste to neměli přehánět, protože při uzení vznikají karcinogenní látky. Tento způsob také zcela nevylučuje riziko, že se z ryby dostanou paraziti.

Mořskou rybu je nejlepší jíst dobře tepelně upravenou – rizika tak budou minimální a vy si můžete vychutnat její prospěšné vlastnosti.

Pollock

Tento druh ryby se nechová na farmách, takže celý sortiment tresky obecné v obchodech je z volně žijících ryb. A na jaře je hlavní sezóna
Tento druh ryby není chován na farmách, takže celý sortiment tresky obecné v obchodech je z volné přírody. A na jaře je hlavní sezóna

Pravidelná konzumace tresky obecné pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a vitaminu B.12 a B6 pomáhají tělu snižovat vysokou hladinu homocysteinu, aminokyseliny, která se nachází v krvi a je považována za významný rizikový faktor srdečních onemocnění.

Niacin obsažený v mátě může být užitečný při prevenci erektilní dysfunkce, jednoho z častých problémů mužské neplodnosti. A u žen pomáhají omega-3 obsažené v rybách a rybím tuku vyrovnávat hladinu hormonů a regulovat měsíční menstruační cyklus. Existují dokonce důkazy, že tyto kyseliny mohou být užitečné při léčbě endometriózy a syndromu polycystických vaječníků.

Existuje nespočet způsobů, jak připravit tresku obecnou: můžete péct filety vcelku nebo z nich připravit rybí prsty, nebo tresku nakrájet na ceviche či přidat do salátu.

Treska obecná

Treska je bohatá na vitamin B12, selen a bílkoviny a obsahuje také draslík, niacin, vitamin B6, kyselinu pantotenovou a omega-3 mastné kyseliny.
Treska je bohatá na vitamin B12, selen a bílkoviny a obsahuje také draslík, niacin, vitamin B6, kyselinu pantotenovou a omega-3 mastné kyseliny.

Treska má 17 g bílkovin na 100 g hmotnosti a velmi málo tuku. Bílkoviny z takto libových ryb pomáhají budovat svalovou hmotu, hubnout, snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, posilovat imunitu a obnovovat svaly.

Treska je téměř bez zápachu, takže ji lze připravovat v různých omáčkách a marinádách: jak s asijskými omáčkami, tak s kari, pestem, nebo ji můžete jednoduše upéct, potřenou olejem.

Piksha

Piksha je cenná severoatlantická ryba z čeledi treskovitých. Je zdravá, protože má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah kalorií a téměř žádnou rtuť. Díky tomu ji mohou bez omezení konzumovat i těhotné ženy a děti.

Pikša obsahuje velké množství niacinu. Tato látka snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu, který zabraňuje zahušťování stěn tepen a ateroskleróze. A kyselina pantothenová obsažená v pikši snižuje hladinu stresu a podporuje duševní vývoj dětí. Kyselina pantotenová pomáhá regulovat produkci stresového hormonu kortizolu, když je člověk vystaven chronickému stresu.

Pikša je nízkokalorická a zdravá ryba. Obsahuje pouze 90 kalorií na 100 g.

Piksha se může péct, smažit nebo vařit s kořením. Nedoporučuje se rybu smažit, protože se tím přidává tuk a nežádoucí kalorie.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ryba #treska #cod #wash #soja #seldy #mintai #piksha**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: