Podle Světové zdravotnické organizace je Japonsko světovou jedničkou v průměrné délce života. V průměru se tam lidé dožívají až 84,3 roku. Zajímalo by mě, co jedí, jak se udržují v kondici a zdraví, jakou dodržují dietu?
Obsah článku:
- Vyvrácení mýtu o dvoutýdenní japonské dietě
- Základní principy dvoutýdenní japonské diety
- Seznam potravin pro japonskou dvoutýdenní dietu
- Minusy japonské dvoutýdenní diety
- Tradiční japonská dieta je především způsob myšlení.
- Základní principy tradiční japonské stravy
- Potraviny pro tradiční japonskou stravu
- Shrnutí
Vyvrácení mýtu o dvoutýdenní japonské dietě
Takzvaná „japonská dieta“, která slibuje úbytek hmotnosti do 8 týdnů, se stala na Runetu velmi populární.–10 kg za 14 dní a následné dlouhodobé udržení účinku hubnutí. Údajně se při dalším dodržování správné diety ztracené kilogramy již nikdy nevrátí. Při podrobnějším studiu není jasné, kde má dieta takový název, když v ní nejsou klasické japonské výrobky a pokrmy?
Ukazuje se, že neexistují žádné informace o tom, kdo je autorem diety. Neznámý je i původ názvu. A na japonských webových stránkách nejsou o tomto typu diety žádné informace. Podle všeho se dieta nazývá japonská dieta kvůli svým hlavním rysům: nízký příjem kalorií, strava je založena na bílkovinných produktech, prakticky vylučuje tuky a rychlé sacharidy.
Schéma diety se skládá ze tří jídel denně, i když třemi jídly denně ji lze nazvat podmíněně, protože snídaně se skládá pouze z kávy nebo čaje. Výjimečně lze dvakrát během celé diety ráno sníst žitný chléb a jednou 100 g nízkotučného tvarohu, jogurt, vařené vejce. Obědy a večeře jsou také poměrně skromné a mohou se skládat ze salátu z mrkve a plátku tvrdého sýra k obědu a 200 g lesních plodů k večeři.
Základní zásady dvoutýdenní japonské diety
Japonská strava je tvořena převážně bílkovinami, tuky a rychlé sacharidy jsou minimalizovány
- Délka trvání diety je 14 dní.
- Jídlo by se mělo konzumovat v přesně vymezených malých porcích.
- Nápoj 1,5–2 litry vody.
- Denní kalorický obsah stravy by se měl pohybovat v rozmezí 700 kcal.–800 kcal.
- Svačiny jsou zcela vyloučeny, během diety je nutné dodržovat tři jídla denně.
- Vařte striktně ze seznamu produktů.
- Vyloučte cukr a sůl.
- Je nutné plynulé a správné ukončení diety.
Seznam potravin pro japonskou dvoutýdenní dietu
- Nápoje: káva, zelený čaj, neperlivá voda, kefír 0.1–1%, rajčatová šťáva.
- Zelenina: mrkev, bílé zelí, lilek, cuketa.
- Ovoce: hrušky, zelená jablka, citrusové plody.
- Zdroje živočišných bílkovin: kuřecí filé, mořské ryby, hovězí a telecí maso, nízkotučný tvrdý sýr, dva tucty vajec.
- Zdroj tuků: olivový olej.
Minusy dvoutýdenní japonské diety
Rozhodně má tato dieta mnoho kontraindikací, protože taková neúplná strava může vyvolat zhoršení chronických onemocnění nebo zhoršit tělesný stav zdravého člověka.
Nahrazení snídaně šálkem kávy nebo zeleného čaje stimuluje produkci velkého množství kortizolu, což vede nejen k čilosti, ale také k výskytu neklidu, úzkosti. Kromě toho mohou být tyto nápoje příčinou podráždění žaludečních stěn.
Nedostatek vlákniny vede k narušení mikrobiomu.
Omezení příjmu tuků může negativně ovlivnit funkci žlučníku a syntézu hormonů.
Drastické snížení kalorického příjmu má negativní vliv na metabolismus a může vést k metabolickému poklesu.
Jen někteří lidé dokáží s klidem přijmout a vydržet omezení, která tato dieta diktuje. Proto se před experimentováním se svým tělem doporučujeme poradit s kvalifikovaným odborníkem.
Tradiční japonská dieta je především způsob myšlení.
V Japonsku je dieta brána mnohem vážněji než jako pouhá změna jídelníčku. Je to pro ně rituál, který vede k dosažení požadovaného výsledku. A tento rituál by se měl stát zvykem a způsobem života.
Slepé dodržování diety vás neudrží motivované po dlouhou dobu, což může vést k selhání. Je zapotřebí správné myšlení a jasné cíle. Podívejme se na zásady tradiční japonské diety.
Základní zásady tradiční japonské stravy
Metabolismus se může v důsledku stresu zpomalit. Chcete-li se zbavit stresu, cvičte, tančete, procházejte se na čerstvém vzduchu.
Snažte se, aby váš příjem kalorií byl nižší než jejich výdej. Ano, pedantičtí Japonci se snaží kontrolovat svůj kalorický příjem a výdej. Vypracovali například i „stravovací normy pro Japonce“, které na celostátní úrovni schvaluje ministerstvo zdravotnictví, práce a sociálních věcí.
Příklad: V roce 2013 se v rámci projektu „Stravování v potravinách“ uskutečnilo několik akcí, které byly zaměřeny na snížení spotřeby potravin. Doporučená kalorická dávka pro neaktivní dospělou ženu je 1400 až 2000 kcal. Při použití těchto výživových norem jako měřítka by žena ve věku 30 let, vážící 50 kg a vedoucí neaktivní životní styl měla denně přijmout pouze 1500 kalorií.
Stanovte si cíle a vytvořte plán. Chcete-li uspět při dietě, a to i bez cvičení, musíte se rozhodnout, kolik kalorií chcete vydat, kolik kilogramů chcete shodit a jak toho hodláte dosáhnout.
Příklad. Rozhodli jste se, že za šest měsíců zhubnete 10 kg. To znamená úbytek hmotnosti přibližně 1,6 kg za měsíc. A pokud přepočítáte 1 kg tuku na kalorie, činí to přibližně 7000 kcal. Kalorie, které byste měli během šesti měsíců vyřadit ze svého jídelníčku, jsou tedy následující: 1,6 kg x 7000 kcal = 11 900 kcal. A když to vydělíte 30 dny, museli byste omezit asi 400 kcal denně.
Vytvořte si systém, ve kterém můžete pokračovat. Jako tip pro ty, kteří nemohou dodržovat svůj jídelníček, se doporučuje obrátit se na odborníka, pod jeho kontrolou je snazší dojít k zamýšlenému cíli. Kromě toho můžete najít podobně smýšlející lidi a podělit se s nimi o své výsledky. Koneckonců ve společnosti je to vždycky zábavnější a snazší. Pokud je pro vás obtížné najít si při dietě přátele, můžete se obrátit na aplikace, které obsahují mechanismy usnadňující dodržování diety.
Pijte dostatek vody. Jedním ze způsobů, jak zhubnout, je pít vodu a pít ji často. Důvodem je to, že časté pití vody vám pomůže cítit se sytí. Pití vody také zlepšuje váš základní metabolismus. Při dietě se doporučuje vypít asi 2 litry denně. Nezapomínejme však, že voda by měla mít minimálně stejnou teplotu, jako je teplota našeho těla.
Dopřejte si dostatek spánku. Při dodržování diety dbejte na to, abyste měli dostatek spánku. Mezi 22. a 2. hodinou ranní se totiž uvolňují hormony, které zvyšují účinek spalování tuků.
Pravidelně se zbavujte stresu. Pokud se totiž neustále uvolňuje stresový hormon kortizol, zpomaluje se váš metabolismus a hromadí se tuk. Stresu se zbavíte cvičením, zpěvem, tancem nebo procházkou venku.
Snažte se jíst převážně japonskou stravu. Tradiční japonské potraviny totiž obsahují velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů, které jsou při dietě účinné.
Potraviny pro tradiční japonskou stravu
Japonská dieta nemá pro zdravého člověka žádné kontraindikace
- Luštěniny
- Rýže
- Semena a ořechy
- Mořské řasy
- Zelenina
- Ryby
- Houby
- Vysoce kvalitní oleje obsahující esenciální mastné kyseliny.
Z těchto produktů lze připravit celou řadu pokrmů, recepty najdete ve výběru „Japonská kuchyně“.
Shrnutí
Porovnáme-li japonskou tradiční a čtrnáctidenní stravu, není pochyb o tom, že tradiční strava je upřednostňována, protože:
1. Základní principy tradiční stravy nejsou zdraví škodlivé, nemají přísná kalorická omezení, nevedou k nerovnováze GI.
2. Z potravin doporučených tradiční stravou lze sestavit kompletní jídelníček.
3. Tradiční japonská strava nemá pro zdravého člověka žádné kontraindikace, lze ji dodržovat po celý život, aniž by to tělu uškodilo.
4. Obecně tato strava nejenže není v rozporu, ale také podporuje k vedení zdravého životního stylu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dieting**]. ?