Na první pohled podobné, a přitom tak rozdílné chuti a kvality: výběr dobrých těstovin

Na první pohled stejné, a přitom chuťově odlišné a kvalitní: výběr dobrých těstovin

Jaké asociace se vám vybaví, když slyšíte slovo „těstoviny“? Zamyslete se hned teď, co vás napadne například pět slov nebo slovních spojení spojených s těstovinami… Aby byly všechny asociace příjemné, „chutné“ a nepřekážely vám myšlenky jako „nadváha“ nebo „tloustnutí“, stačí si umět vybrat ty správné těstoviny. S tím vám pomůžeme. Přečtěte si pět znaků, podle kterých snadno poznáte kvalitní těstoviny mezi obrovským množstvím těchto moučných výrobků na pultech supermarketů a rozvážkových služeb.

O čem si povíme v článku:

  • První znak: složení
  • Příznak druhý: odrůdy tvrdé pšenice
  • Vlastnost tři: obsah bílkovin
  • Čtvrtý znak: vzhled
  • A konečně: domácí inspekce

Podepište jeden

Složení

Ideální složení kvalitních těstovin je jednoduché a stručné: mouka plus voda. Více než dvě složky mohou mít kvalitní těstoviny pouze v případě, že jsou výrobky barvené. Pak se do těstovin kromě mouky a vody přidávají přírodní barviva: mrkev, špenát, červená řepa, sépiový inkoust, koření a další. Všechny musí být povinně uvedeny na obalu. Rozdíl mezi barevnými těstovinami a běžnými těstovinami je v chuti a vůni a také v tom, že barevné těstoviny mají obvykle kratší dobu trvanlivosti.

Druhá značka

Odrůdy tvrdé pšenice

Mouka pro výrobu těstovin se dělí do tří skupin: A, B a C. Skupina A jsou těstoviny vyrobené pouze z mouky z tvrdé pšenice, skupina B je vyrobena z měkké sklovité pšenice a skupina C je vyrobena z mouky na pečení. Nás zajímají těstoviny vyrobené z mouky skupiny A, tj. z tvrdé pšenice. Taková mouka obsahuje komplexní sacharidy a minimální množství tuku. Těstoviny z ní vyrobené obsahují vitaminy a minerální látky, jsou pomalu stravitelné, udržují dlouho pocit sytosti a nevyvolávají nadváhu, pokud nejste vášnivými milovníky tučných omáček.

Proč se vyhnout těstovinám z měkké pšenice? Tyto sacharidy se rychle tráví a mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi, obsahují škrob, díky němuž jsou kalorické i bez omáčky, a hrozí tak nežádoucí přibírání na váze. Horší je i jejich chuť: těstoviny z měkké mouky (skupina B) se při vaření pravděpodobně slepí.

„A nejvyšší třída? – můžete se zeptat. – Pro spotřebitele je to známá značka kvality.“ V případě těstovin je to jiný příběh. Slovní spojení „nejvyšší jakost“ neznamená vždy mouku z tvrdé pšenice. Více vám prozradí písmena na obalu – ta A, B a C -.

Třetí značka

Obsah bílkovin

Mouku máme vyřešenou. Nyní je čas věnovat pozornost množství bílkovin uvedenému na etiketě. Kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice obsahují 12 g bílkovin na 100 g těstovin. Pokud není uvedeno více než 10 g bílkovin na 100 g těstovin, je lepší nechat takové balení v obchodě.

Znak čtyři

Vzhled

Trochu více těstovinové abecedy. Těstoviny se vyrábějí buď na teflonových matricích, nebo na bronzových matricích. Nejčastěji se v Rusku těstoviny vyrábějí na teflonu. Jak by měly vypadat dobré těstoviny vyrobené na teflonu? Podívejte se pozorně, dobré je, že většina těstovin se prodává v průhledných nebo průsvitných obalech. Jejich povrch je rovný. Jejich barva se pohybuje od zlatožluté po jantarovou. Okraje jsou hladké. Drobné tmavé nebo tmavě žluté skvrnky na těstovinách – norma, to je důsledek zpracování obilí. V balení by však neměly být žádné zbytky nebo drobky (pár kousků se nepočítá).

Těstoviny vyrobené na bronzu jsou vyhledávané zejména mezi gurmány a milovníky italské kuchyně, protože mají strukturovaný drsný povrch, díky němuž výborně drží a absorbují veškeré omáčky – husté, syté i lehčí. Bronzové matrice jsou složitým způsobem výroby těstovin, který se k nám dostal z Itálie. Na obalech jsou povinně označeny slovy: trafilata al bronzo (v překladu z italštiny „prošly bronzem“). Výroba bronzových těstovin je náročnější a pomalejší: jen výroba a pečlivé sušení takových těstovin trvá déle.

Například těstoviny Grand di Pasta se vyrábějí na bronzových matricích, jejich povrch je matný a strukturovaný, což oceňují milovníci italských těstovin, protože si zachovávají maximální množství i husté, i když ne kalorické omáčky. A těstoviny Grand di Pasta jsou také silnostěnné, což znamená, že jsou hustší a vydrží déle studené. Výroba těchto těstovin je náročnější a pomalejší, protože jejich výroba a šetrné sušení trvá déle.

Co se týče tvaru, těstoviny se vyrábějí v široké škále – je to pravé italské vyznání lásky k těstovinám. A jedním z nejoblíbenějších druhů jsou Farfalle. V překladu toto krásné slovo znamená „motýlci“, ale u nás se jim častěji říká mašličky. Pokud tedy chcete získat ten nejšťavnatější pokrm z těstovin vyrobených podle italské tradice, zvolte elegantní „mašličky“ Grand di Pasta Farfalle.

Měkké pšeničné těstoviny poznáte snadno: pokud uvidíte některý z následujících znaků nebo (ó hrůzo!) všechny najednou: barva je příliš bledá nebo naopak nepřirozeně světlá, okraje jsou nerovné, na těstovinách jsou bílé tečky a dno balíčku je poseto drobky.

A nakonec: domácí inspekce

Těstoviny z tvrdé pšenice jsou silné a při vaření vám ukáží, co to znamená udržet si při vaření tvar a zůstat dlouho horké. Ať už si vyberete jakoukoli variantu těstovin (carbonara, pomodoro, bolognese, pesto, caprese), můžete si být jisti, že „mašle“ Farfalle pomohou zvýraznit veškeré bohatství chuti a vůně pokrmu. Během vaření se kvalitní těstoviny neslepují a jsou minimálně rozvařené. I po uvaření si zachovávají světle žlutou barvu.

Grand di Pasta Farfalle by se měly vařit tradičním italským způsobem al dente („na zub“). Z ohně je sundávejte mírně nedovařené a mírně husté. V kombinaci s horkou a bohatou omáčkou ji absorbují, nasáknou chutí a šťavnatostí a nakonec v hotovém pokrmu dosáhnou dokonalé konzistence.

Tato jednoduchá pravidla vám pomohou neudělat při výběru těstovin chybu a vždy potěšit svou rodinu skutečně lahodnými těstovinami!

Reklama. Tander JSC / magnit.ru

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Reklama. Erid: 2Vtzqw8XS26 #pasta #My Magnet.**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: