Jaké asociace se vám vybaví, když slyšíte slovo „těstoviny“? Zamyslete se hned teď, co vás napadne například pět slov nebo slovních spojení spojených s těstovinami… Aby byly všechny asociace příjemné, „chutné“ a nepřekážely vám myšlenky jako „nadváha“ nebo „tloustnutí“, stačí si umět vybrat ty správné těstoviny. S tím vám pomůžeme. Přečtěte si pět znaků, podle kterých snadno poznáte kvalitní těstoviny mezi obrovským množstvím těchto moučných výrobků na pultech supermarketů a rozvážkových služeb.
O čem si povíme v článku:
- První znak: složení
- Příznak druhý: odrůdy tvrdé pšenice
- Vlastnost tři: obsah bílkovin
- Čtvrtý znak: vzhled
- A konečně: domácí inspekce
Podepište jeden
Složení
Ideální složení kvalitních těstovin je jednoduché a stručné: mouka plus voda. Více než dvě složky mohou mít kvalitní těstoviny pouze v případě, že jsou výrobky barvené. Pak se do těstovin kromě mouky a vody přidávají přírodní barviva: mrkev, špenát, červená řepa, sépiový inkoust, koření a další. Všechny musí být povinně uvedeny na obalu. Rozdíl mezi barevnými těstovinami a běžnými těstovinami je v chuti a vůni a také v tom, že barevné těstoviny mají obvykle kratší dobu trvanlivosti.
Druhá značka
Odrůdy tvrdé pšenice
Mouka pro výrobu těstovin se dělí do tří skupin: A, B a C. Skupina A jsou těstoviny vyrobené pouze z mouky z tvrdé pšenice, skupina B je vyrobena z měkké sklovité pšenice a skupina C je vyrobena z mouky na pečení. Nás zajímají těstoviny vyrobené z mouky skupiny A, tj. z tvrdé pšenice. Taková mouka obsahuje komplexní sacharidy a minimální množství tuku. Těstoviny z ní vyrobené obsahují vitaminy a minerální látky, jsou pomalu stravitelné, udržují dlouho pocit sytosti a nevyvolávají nadváhu, pokud nejste vášnivými milovníky tučných omáček.
Proč se vyhnout těstovinám z měkké pšenice? Tyto sacharidy se rychle tráví a mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi, obsahují škrob, díky němuž jsou kalorické i bez omáčky, a hrozí tak nežádoucí přibírání na váze. Horší je i jejich chuť: těstoviny z měkké mouky (skupina B) se při vaření pravděpodobně slepí.
„A nejvyšší třída? – můžete se zeptat. – Pro spotřebitele je to známá značka kvality.“ V případě těstovin je to jiný příběh. Slovní spojení „nejvyšší jakost“ neznamená vždy mouku z tvrdé pšenice. Více vám prozradí písmena na obalu – ta A, B a C -.
Třetí značka
Obsah bílkovin
Mouku máme vyřešenou. Nyní je čas věnovat pozornost množství bílkovin uvedenému na etiketě. Kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice obsahují 12 g bílkovin na 100 g těstovin. Pokud není uvedeno více než 10 g bílkovin na 100 g těstovin, je lepší nechat takové balení v obchodě.
Znak čtyři
Vzhled
Trochu více těstovinové abecedy. Těstoviny se vyrábějí buď na teflonových matricích, nebo na bronzových matricích. Nejčastěji se v Rusku těstoviny vyrábějí na teflonu. Jak by měly vypadat dobré těstoviny vyrobené na teflonu? Podívejte se pozorně, dobré je, že většina těstovin se prodává v průhledných nebo průsvitných obalech. Jejich povrch je rovný. Jejich barva se pohybuje od zlatožluté po jantarovou. Okraje jsou hladké. Drobné tmavé nebo tmavě žluté skvrnky na těstovinách – norma, to je důsledek zpracování obilí. V balení by však neměly být žádné zbytky nebo drobky (pár kousků se nepočítá).
Těstoviny vyrobené na bronzu jsou vyhledávané zejména mezi gurmány a milovníky italské kuchyně, protože mají strukturovaný drsný povrch, díky němuž výborně drží a absorbují veškeré omáčky – husté, syté i lehčí. Bronzové matrice jsou složitým způsobem výroby těstovin, který se k nám dostal z Itálie. Na obalech jsou povinně označeny slovy: trafilata al bronzo (v překladu z italštiny „prošly bronzem“). Výroba bronzových těstovin je náročnější a pomalejší: jen výroba a pečlivé sušení takových těstovin trvá déle.
Například těstoviny Grand di Pasta se vyrábějí na bronzových matricích, jejich povrch je matný a strukturovaný, což oceňují milovníci italských těstovin, protože si zachovávají maximální množství i husté, i když ne kalorické omáčky. A těstoviny Grand di Pasta jsou také silnostěnné, což znamená, že jsou hustší a vydrží déle studené. Výroba těchto těstovin je náročnější a pomalejší, protože jejich výroba a šetrné sušení trvá déle.
Co se týče tvaru, těstoviny se vyrábějí v široké škále – je to pravé italské vyznání lásky k těstovinám. A jedním z nejoblíbenějších druhů jsou Farfalle. V překladu toto krásné slovo znamená „motýlci“, ale u nás se jim častěji říká mašličky. Pokud tedy chcete získat ten nejšťavnatější pokrm z těstovin vyrobených podle italské tradice, zvolte elegantní „mašličky“ Grand di Pasta Farfalle.
Měkké pšeničné těstoviny poznáte snadno: pokud uvidíte některý z následujících znaků nebo (ó hrůzo!) všechny najednou: barva je příliš bledá nebo naopak nepřirozeně světlá, okraje jsou nerovné, na těstovinách jsou bílé tečky a dno balíčku je poseto drobky.
A nakonec: domácí inspekce
Těstoviny z tvrdé pšenice jsou silné a při vaření vám ukáží, co to znamená udržet si při vaření tvar a zůstat dlouho horké. Ať už si vyberete jakoukoli variantu těstovin (carbonara, pomodoro, bolognese, pesto, caprese), můžete si být jisti, že „mašle“ Farfalle pomohou zvýraznit veškeré bohatství chuti a vůně pokrmu. Během vaření se kvalitní těstoviny neslepují a jsou minimálně rozvařené. I po uvaření si zachovávají světle žlutou barvu.
Grand di Pasta Farfalle by se měly vařit tradičním italským způsobem al dente („na zub“). Z ohně je sundávejte mírně nedovařené a mírně husté. V kombinaci s horkou a bohatou omáčkou ji absorbují, nasáknou chutí a šťavnatostí a nakonec v hotovém pokrmu dosáhnou dokonalé konzistence.
Tato jednoduchá pravidla vám pomohou neudělat při výběru těstovin chybu a vždy potěšit svou rodinu skutečně lahodnými těstovinami!
Reklama. Tander JSC / magnit.ru
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Reklama. Erid: 2Vtzqw8XS26 #pasta #My Magnet.**]. ?