Přínosy a škodlivost cibule a zelené cibule pro lidské tělo

Přínosy a škodlivost cibule a zelené cibule pro lidský organismus

Cibule je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny na našem stole, a to z dobrého důvodu. Obsahuje mnoho vitaminů a cenných živin a připravují se z ní světoznámá evropská jídla, jako je například francouzská cibulová polévka.

O čem si povíme v článku:Složení a kalorie cibuleSložení a kalorie zelené cibuleJaké vitamíny jsou v cibuliJak cibule a zelená cibule ovlivňují lidské zdravíJaká cibule je dobrá pro ženyJaká cibule je dobrá pro mužeCibulová polévka recept

Složení a kalorie cibule

Cibuli si mohou dovolit i ti, kteří si hlídají postavu.

Výživová hodnota:

● Bílkoviny – 1,4 g;

● tuky – 0,1 g;

● sacharidy – 9,1 g;

● kalorie – 41 kcal.

Cibule obsahuje také mnoho důležitých stopových prvků. Například kobalt, který se aktivně podílí na metabolismu a má krvetvorný účinek – podporuje syntézu červených krvinek. Obsahuje také zinek – díky němu náš imunitní systém úspěšně odolává bakteriím a různým patogenům. Draslík v cibuli pomáhá nervovému a srdečnímu systému, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Složení a kalorie zelené cibule

Ve 100 g zelené cibule je pouze 20 kcal.
Ve 100 g zelené cibule je jen 20 kcal (Shutterstock/FOTODOM)

Zelená cibule je ještě méně kalorická než cibule, ale stejně zdravá.

Výživová hodnota:

● Bílkoviny – 1,3 g;

● tuky – 0,1 g;

● sacharidy – 4,6 g;

● kalorie – 20 kcal.

Zelená cibule je bohatá na železo, takže je vhodná jako prevence anémie. Obsahuje také fosfor, vápník a hořčík – tyto stopové prvky pomáhají posilovat kostní tkáň, posilují imunitu, normalizují krevní tlak a srdeční rytmus.

Jaké vitaminy obsahuje cibule

Cibule i zelená cibule obsahují velké množství vitamínů. Odbornice na výživu Anna Ivanová nám říká: „Cibule má vysoký obsah vitaminu C, který je považován za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Je nezbytný pro udržení normálního fungování imunitního systému. Zelená cibule obsahuje také hodně vitaminu A – podílí se na syntéze bílkovin, pomáhá udržovat zdraví očí, ovlivňuje růst a vývoj plodu, takže je užitečná pro ženy v těhotenství.“

Podle odborníka jsou oba druhy cibule bohaté na vitaminy skupiny B – zlepšují kognitivní funkce, pomáhají normalizovat nervový systém a snižují negativní účinky způsobené stresem.

Jak cibule a zelená cibule ovlivňují lidské zdraví

Zelenou i cibuli může jíst každý, pokud nemá kontraindikace (např. alergie nebo gastrointestinální problémy).
Zelenou i cibuli může jíst každý, pokud nejsou kontraindikace (např. alergie nebo gastrointestinální problémy) (Shutterstock/FOTODOM)

Oba druhy cibule mohou být prospěšné. Cibule má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům a snižují záněty v těle.

Pravidelná konzumace této zeleniny může snižovat hladinu cholesterolu a podporovat kardiovaskulární zdraví. A vláknina, kterou obsahuje, pomáhá normalizovat trávení.

Navzdory zjevným přínosům by cibuli měli opatrně konzumovat lidé s citlivým zažíváním – může jim způsobit pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. A samozřejmě nelze vyloučit potravinové alergie.

Jak je cibule užitečná pro ženy

Doporučuje se zařadit cibuli do jídelníčku během těhotenství, pokud neexistují žádné zvláštní kontraindikace – má mnoho vitaminů a stopových prvků nezbytných pro tvorbu buněk a tkání plodu. A díky svému bohatému antioxidačnímu složení cibule pomáhá prodlužovat mládí, udržovat čistou pleť, zdravé nehty a vlasy.

Nezapomeňte však, že ani ten nejužitečnější produkt byste neměli užívat jako lék.

Jaká cibule je dobrá pro muže

Cibule prospívá kardiovaskulárnímu systému
Cibule prospívá kardiovaskulárnímu systému (Shutterstock/FOTODOM)

V lidovém léčitelství jsou všechny druhy cibule považovány za dobrý prostředek pro udržení libida. To však neruší potřebu zbavit se špatných návyků, věnovat se fyzické aktivitě a zavést vyváženou stravu.

Vzhledem k tomu, že cibule má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, doporučuje se silnějšímu pohlaví zejména zavedení tohoto produktu do jídelníčku – koneckonců muži jsou častěji než ženy náchylní k srdečním onemocněním. Cibule také zlepšuje metabolismus a vytrvalost, což je důležité zejména pro ty, kteří sportují.

Recept na cibulovou polévku

Cibulová polévka je klasikou francouzské kuchyně, podává se v módních restauracích. Existuje mnoho variant tohoto pokrmu, každý kuchař má svou vlastní. Jediné, co se nemění, je fáze přípravy cibule – předsmaží se na malém ohni do zlatavé barvy, takže se stane téměř průhlednou, získá příjemnou sladkost a charakteristickou vůni. Samotný pokrm není složitý, ale bude vyžadovat trpělivost při přípravě, ale odmění se vám úžasnou chutí.

Cibulová polévka
Cibulová polévka (fotografie uživatele, autor receptu)

1 h 30 min

3 porce

K přípravě budete potřebovat:

Cibule – 0,5 kg

● masový vývar – 0,5 litru

● bílé suché víno – 100 ml

Česnek – 2 stroužky

● tvrdý sýr – 100 g

● máslo – 30 g

rostlinný olej – 20 g

● cukr – 0,5 lžičky.

● krutony – 6 ks.

● čerstvý tymián – podle chuti

sůl, pepř

1 Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Česnek nasekejte najemno.

2 V silnostěnném hrnci rozehřejte oba druhy oleje, vložte česnek, cibuli a na středním plameni je osmažte do světle zlatavé barvy, 57 minut za stálého míchání. Poté snižte teplotu na minimum, přidejte do cibulovo-česnekové směsi cukr a vařte 40 minut. Patnáct minut před dovařením přidejte tymián.

3 Uvařte masový vývar, nalijte ho do pánve spolu s vínem, solí a pepřem. Celou směs přiveďte k varu, hrnec přikryjte pokličkou a polévku vařte na mírném ohni 30 minut. Neměla by se vařit, ale vařit.

4 Mezitím si připravte krutony – opečte plátky bílého chleba na suché pánvi, v toustovači nebo je usušte v troubě.

5 Když je polévka hotová, nalijte ji do servírovacích misek nebo hrnců. Je důležité, aby nádobí bylo žáruvzdorné.

6 Navrch dejte krutony v počtu 2 na porci a posypte je sýrem. Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní na několik minut polévkové hrnce – sýr by se měl roztavit a mírně zhnědnout.

7. Ihned podávejte.

Mimochodem

Aby byl pokrm autentičtější jako u francouzských hostitelek, použijte na přípravu krutonů bagetu.

Něco malého pro hostitelku

Na tento pokrm je lepší vzít si olivový olej.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelená cibule #cibule #přínosy a škody**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: