Cibule je jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny na našem stole, a to z dobrého důvodu. Obsahuje mnoho vitaminů a cenných živin a připravují se z ní světoznámá evropská jídla, jako je například francouzská cibulová polévka.
O čem si povíme v článku:Složení a kalorie cibuleSložení a kalorie zelené cibuleJaké vitamíny jsou v cibuliJak cibule a zelená cibule ovlivňují lidské zdravíJaká cibule je dobrá pro ženyJaká cibule je dobrá pro mužeCibulová polévka recept
Složení a kalorie cibule
Cibuli si mohou dovolit i ti, kteří si hlídají postavu.
Výživová hodnota:
● Bílkoviny – 1,4 g;
● tuky – 0,1 g;
● sacharidy – 9,1 g;
● kalorie – 41 kcal.
Cibule obsahuje také mnoho důležitých stopových prvků. Například kobalt, který se aktivně podílí na metabolismu a má krvetvorný účinek – podporuje syntézu červených krvinek. Obsahuje také zinek – díky němu náš imunitní systém úspěšně odolává bakteriím a různým patogenům. Draslík v cibuli pomáhá nervovému a srdečnímu systému, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Složení a kalorie zelené cibule
Ve 100 g zelené cibule je jen 20 kcal (Shutterstock/FOTODOM)
Zelená cibule je ještě méně kalorická než cibule, ale stejně zdravá.
Výživová hodnota:
● Bílkoviny – 1,3 g;
● tuky – 0,1 g;
● sacharidy – 4,6 g;
● kalorie – 20 kcal.
Zelená cibule je bohatá na železo, takže je vhodná jako prevence anémie. Obsahuje také fosfor, vápník a hořčík – tyto stopové prvky pomáhají posilovat kostní tkáň, posilují imunitu, normalizují krevní tlak a srdeční rytmus.
Jaké vitaminy obsahuje cibule
Cibule i zelená cibule obsahují velké množství vitamínů. Odbornice na výživu Anna Ivanová nám říká: „Cibule má vysoký obsah vitaminu C, který je považován za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Je nezbytný pro udržení normálního fungování imunitního systému. Zelená cibule obsahuje také hodně vitaminu A – podílí se na syntéze bílkovin, pomáhá udržovat zdraví očí, ovlivňuje růst a vývoj plodu, takže je užitečná pro ženy v těhotenství.“
Podle odborníka jsou oba druhy cibule bohaté na vitaminy skupiny B – zlepšují kognitivní funkce, pomáhají normalizovat nervový systém a snižují negativní účinky způsobené stresem.
Jak cibule a zelená cibule ovlivňují lidské zdraví
Zelenou i cibuli může jíst každý, pokud nejsou kontraindikace (např. alergie nebo gastrointestinální problémy) (Shutterstock/FOTODOM)
Oba druhy cibule mohou být prospěšné. Cibule má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům a snižují záněty v těle.
Pravidelná konzumace této zeleniny může snižovat hladinu cholesterolu a podporovat kardiovaskulární zdraví. A vláknina, kterou obsahuje, pomáhá normalizovat trávení.
Navzdory zjevným přínosům by cibuli měli opatrně konzumovat lidé s citlivým zažíváním – může jim způsobit pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. A samozřejmě nelze vyloučit potravinové alergie.
Jak je cibule užitečná pro ženy
Doporučuje se zařadit cibuli do jídelníčku během těhotenství, pokud neexistují žádné zvláštní kontraindikace – má mnoho vitaminů a stopových prvků nezbytných pro tvorbu buněk a tkání plodu. A díky svému bohatému antioxidačnímu složení cibule pomáhá prodlužovat mládí, udržovat čistou pleť, zdravé nehty a vlasy.
Nezapomeňte však, že ani ten nejužitečnější produkt byste neměli užívat jako lék.
Jaká cibule je dobrá pro muže
Cibule prospívá kardiovaskulárnímu systému (Shutterstock/FOTODOM)
V lidovém léčitelství jsou všechny druhy cibule považovány za dobrý prostředek pro udržení libida. To však neruší potřebu zbavit se špatných návyků, věnovat se fyzické aktivitě a zavést vyváženou stravu.
Vzhledem k tomu, že cibule má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, doporučuje se silnějšímu pohlaví zejména zavedení tohoto produktu do jídelníčku – koneckonců muži jsou častěji než ženy náchylní k srdečním onemocněním. Cibule také zlepšuje metabolismus a vytrvalost, což je důležité zejména pro ty, kteří sportují.
Recept na cibulovou polévku
Cibulová polévka je klasikou francouzské kuchyně, podává se v módních restauracích. Existuje mnoho variant tohoto pokrmu, každý kuchař má svou vlastní. Jediné, co se nemění, je fáze přípravy cibule – předsmaží se na malém ohni do zlatavé barvy, takže se stane téměř průhlednou, získá příjemnou sladkost a charakteristickou vůni. Samotný pokrm není složitý, ale bude vyžadovat trpělivost při přípravě, ale odmění se vám úžasnou chutí.
Cibulová polévka (fotografie uživatele, autor receptu)
1 h 30 min
3 porce
K přípravě budete potřebovat:
Cibule – 0,5 kg
● masový vývar – 0,5 litru
● bílé suché víno – 100 ml
Česnek – 2 stroužky
● tvrdý sýr – 100 g
● máslo – 30 g
rostlinný olej – 20 g
● cukr – 0,5 lžičky.
● krutony – 6 ks.
● čerstvý tymián – podle chuti
sůl, pepř
1 Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Česnek nasekejte najemno.
2 V silnostěnném hrnci rozehřejte oba druhy oleje, vložte česnek, cibuli a na středním plameni je osmažte do světle zlatavé barvy, 5–7 minut za stálého míchání. Poté snižte teplotu na minimum, přidejte do cibulovo-česnekové směsi cukr a vařte 40 minut. Patnáct minut před dovařením přidejte tymián.
3 Uvařte masový vývar, nalijte ho do pánve spolu s vínem, solí a pepřem. Celou směs přiveďte k varu, hrnec přikryjte pokličkou a polévku vařte na mírném ohni 30 minut. Neměla by se vařit, ale vařit.
4 Mezitím si připravte krutony – opečte plátky bílého chleba na suché pánvi, v toustovači nebo je usušte v troubě.
5 Když je polévka hotová, nalijte ji do servírovacích misek nebo hrnců. Je důležité, aby nádobí bylo žáruvzdorné.
6 Navrch dejte krutony v počtu 2 na porci a posypte je sýrem. Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní na několik minut polévkové hrnce – sýr by se měl roztavit a mírně zhnědnout.
7. Ihned podávejte.
Mimochodem
Aby byl pokrm autentičtější jako u francouzských hostitelek, použijte na přípravu krutonů bagetu.
Něco malého pro hostitelku
Na tento pokrm je lepší vzít si olivový olej.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelená cibule #cibule #přínosy a škody**]. ?