Proč jsou persimony pletoucí a jak z nich udělat nepletoucí

Proč persimony pletou a jak z nich udělat nepletače

Sladké a šťavnaté persimony mají mnoho příznivců. Ale pletací persimony ne. Přesto lze v obchodě sehnat plody různé kvality a chuti. I když nemáte zrovna štěstí na úlovek, existuje několik způsobů, jak docílit toho, aby persimony nebyly trpké. Vyberte si některý z nich.

Obsah materiálu

  • Proč se váže persimmon
  • Jsou trpké persimony prospěšné
  • Jak se zbavit trpkosti u persimonu
  • Které odrůdy persimonu jsou trpké a které ne

Proč se persimony pletou

Abychom pochopili, jak na to, aby persimony byly sladké a nevázaly, pochopíme, proč takové v principu být nemusí. Nepříjemné pocity v ústech způsobuje skupina látek zvaných třísloviny. Jsou obsaženy nejen v persimonech, ale také například ve víně, v čaji, v některých bobulovinách. Třísloviny v ústech interagují s bílkovinami, a proto působí persimony trpce.

Tříslovin může být hodně ze dvou důvodů. Za prvé proto, že persimony nejsou dostatečně zralé. To se často může stát na začátku sezóny ovoce. Pokud jsou zralé plody měkké, až vodnaté (někdo by řekl „smrkové“), sklízejí se dříve, aby se při přepravě neotloukly a neshnily. Budete s nimi tedy muset doma trochu čarovat.

Za druhé jste si možná vybrali špatnou odrůdu. Některé persimony mají více tříslovin, jiné méně. Pamatujte na sladší odrůdy a vybírejte je jako první. Mimochodem, máme pro vás průvodce oblíbenými odrůdami persimmonů. Je v něm podrobně popsáno, jak se od sebe liší.

Zda jsou trpké persimony užitečné

Samozřejmě, jako každá jiná. Ano, pravděpodobně se vám nebude zdát příliš chutná, ale i v takovém persimonu bude masa užitečných látek: vitaminy A, C, skupiny B, vápník, fosfor, železo (a to je jen malá část). O užitečných vlastnostech ovoce jsme podrobně psali v tomto materiálu.

Pro organismus jsou důležité i samotné třísloviny. Jsou to antioxidanty a látky rostlinného původu, které mohou snižovat riziko závažných onemocnění včetně rakoviny. Třísloviny mají také antibakteriální účinky a snižují záněty.

Existuje však názor, že třísloviny mohou být škodlivé. Tento přístup k potravinám bohužel může váš jídelníček značně zúžit. Řekněme to tedy takto: ve zralých a sladkých persimonech je tak málo tříslovin, že je nepravděpodobné, že by měly na organismus nějaký negativní vliv. A neideálně zralé plody lze dovést k dokonalosti, aby se nepletly.

Ze skutečně negativních vlastností tříslovin stojí za zmínku jedna – mohou narušovat vstřebávání železa a časem se stát příčinou anémie z nedostatku železa. To se však kvůli persimonu pravděpodobně nestane. Pokud je to ale možné, vzdejte se zvyku pít čaj (v něm je tříslovin více). Stačí, když budete nápoj užívat odděleně od jídla, a v rámci zdravotní prohlídky pravidelně kontrolujte hladinu hemoglobinu a železa v těle. Tím se rizika výrazně sníží.

Jak se zbavit trpkosti u persimonu

Podívejme se na tři pracovní metody – jednoduché a nekomplikované, se kterými si poradí každá hospodyňka.

Metoda 1. Namočte persimony do teplé vody nebo je ponořte do vroucí vody a nechte je chvíli stát při pokojové teplotě. Teplo rozbije část tříslovin a ovoce nebude tak žilnaté. Jeho původní struktura však může utrpět. Vyzkoušejte, zda je to pro vás ta správná volba.

Chcete-li zabránit pletení persimonu, můžete ho podržet v teplé vodě, zmrazit nebo nechat dozrát.
Chcete-li zabránit pletení persimmons, můžete je držet v teplé vodě, zmrazit je nebo je nechat dozrát.

Metoda 2. Vložte persimony do mrazáku a nechte je zmrazit. Poté je rozmrazte, nejlépe opatrně v chladničce. Šokem ošetřené persimony se budou o poznání méně plést. Vyzkoušeno na základě zkušeností.

Metoda 3. Nechte persimony dozrát doma. Ano, existují nezralé odrůdy persimmonů, ale pokud máte rádi jiné a chcete si opravdu vychutnat jejich chuť, nechte plody dokonale dozrát. Dejte je do vázy s banány nebo je vyjměte v papírovém sáčku a nechte je při pokojové teplotě. Za dva až tři dny budou persimony dokonalé.

Které odrůdy persimonů se dají vázat a které ne

Abyste se v obchodě neztratili, když se setkáte s módními názvy jako „šiš burun“, „persimmon“ a „volské srdce“, pamatujte si jedno jednoduché pravidlo, podle kterého určíte, zda jsou persimony trpké, nebo ne. Odrůdy, které se mohou rozčilovat, mají obvykle protáhlý, mírně kuželovitý tvar. Ty zralé jsou měkké, až vodnaté. A ty nezralé jsou trpké a hořké. Mezi takové odrůdy patří „sharon“, „hachiya“, „candle“, „bull’s heart“.

Nevázané odrůdy mají častěji zploštělý tvar. Mají hustou, ale ne tvrdou dužinu, často s malým počtem semen nebo bez nich. Mezi nevázané odrůdy patří Korolek, Daisy a Chocolate persimmon.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. # persimmons #how to pick #lifehacks**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: