Proso: přínosy a škodlivost pro lidské zdraví

Proso: přínosy a škodlivost pro lidské zdraví

Proso je oblíbené pro svou chuť a výživné látky. Zaměříme se na vliv této obiloviny na lidské zdraví. Dozvíte se, jaké vitaminy a minerální látky jsou v prosu obsaženy, kdo by měl omezit konzumaci této obiloviny, jakými způsoby ji lze připravit.

O čem si povíme v článku:Co je to proso, z čeho se tato obilovina skládáPřínosy prosa a prosné kaše pro organismusKontraindikace užívání prosaKolik kalorií má prosná kaše na voděJe třeba proso před vařením namáčetRecept na dokonalou prosnou kaši.

Proso je oblíbené po celém světě, téměř stejně jako rýže. V Číně se podává s tofu a zeleninou, v Rusku se dává přednost snídani s mlékem a máslem, v Indii se z něj pečou tortilly. Co je tedy proso a jak souvisí s pšenicí?

Co je proso a z čeho se tato obilovina skládá

Proso se vyrábí mletím prosa
Proso se vyrábí mletím prosa (Shutterstock/FOTODOM)

Ujasněme si, zda se proso vyrábí z pšenice, stejně jako špalda, bulgur a kuskus, nebo zda jde jen o podobně znějící slova.

Proso a pšenice jsou skutečně dvě zcela odlišné obilniny.

Proso je obilovina vyráběná mletím malých kulatých semen prosa, které je také obilovinou. Proso je šestou nejproduktivnější obilovinou na planetě. Lídry v jeho produkci jsou Indie a africké země, kde je pro proso optimální klima. Proso má však staletou historii i v Rusku a jeho objemy na našem trhu se neustále zvyšují.

Přínosy prosa a prosné kaše pro organismus

Proso se hojně využívá při přípravě polévek, příloh, pečiva a dezertů. V Rusku je nejznámějším pokrmem, který se připravuje z prosa, kaše. Pojďme se podívat na zdraví prospěšné účinky prosa.

  • Antioxidační vlastnosti. Celá zrna prosa obsahují fenolické sloučeniny a také některé peptidy, které mají antioxidační potenciál. Studie ukazují, že antioxidační aktivita závisí na odrůdě a podmínkách pěstování a také na způsobech zpracování zrna. Například klíčení, fermentace a vaření v tlakovém hrnci mají na antioxidační vlastnosti negativní vliv.
  • Hypotenzní vlastnosti. Fenolové kyseliny v prosu mají schopnost snižovat krevní tlak a klinické studie celozrnné stravy ukázaly, že u účastníků v průměrném věku 39 let se trvale projevovalo určité snížení diastolického krevního tlaku.
  • Protizánětlivé vlastnosti. Polyfenoly obsažené v prosu jsou známé svou protizánětlivou aktivitou. Flavanolové deriváty navíc mohou regulovat mikroflóru a posilovat protizánětlivé reakce.
  • Neurologické vlastnosti. Nedávné studie ukázaly, že fenolové sloučeniny v prosu mohou prospívat zdraví lidí s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, tím, že snižují oxidační stres v hipokampu.

Pokud neexistují kontraindikace, doporučuje se proso zařadit do jídelníčku žen i mužů všech věkových kategorií. U dětí se zavedení prosa do jídelníčku doporučuje nejdříve od 9 měsíců věku dítěte, a to po úspěšném zavedení dalších bezlepkových kaší: rýže, kukuřice a pohanky.

Kontraindikace používání prosa

V těhotenství by se proso mělo konzumovat s opatrností.
Proso by se v těhotenství mělo konzumovat s opatrností (Shutterstock/FOTODOM)

Navzdory značným přínosům prosa má proso některé vlastnosti, které jsou kontraindikací jeho konzumace.

  • Individuální nesnášenlivost. Proso neobsahuje lepek a je považováno za hypoalergenní produkt, ale alergické reakce na jeho specifické bílkoviny se vyskytují. Pokud se u vás po konzumaci prosa nebo po kontaktu s ním objeví následující příznaky: rýma, kašel, svědění sliznic, kopřivka, nevolnost, průjem, otoky – je to důvod k provedení krevního testu na alergen F55 (proso).
  • Onemocnění štítné žlázy. Proso ovlivňuje proces vstřebávání jódu organismem, takže pokud máte problémy se štítnou žlázou, budete se ho pravděpodobně muset vzdát. V žádném případě se nedoporučuje jíst ho společně s produkty – zdroji jódu.
  • Mezi kontraindikace užívání prosa patří také patologické stavy trávicího traktu.

Pozor! Proso by se mělo konzumovat s opatrností ve věku od 9 měsíců do jednoho roku, v těhotenství, při kojení.

Kolik kalorií obsahuje prosná kaše na vodě

Prosná kaše na vodě je považována za nízkokalorický výrobek.
Pšeničná kaše na vodě je považována za nízkokalorický produkt (Shutterstock/FOTODOM)

Hlavním způsobem vaření prosa je vaření. Uvažujme proto o KBJU vařeného prosa.

Ve 100 g výrobku je 90 kcal;

3,4 g bílkovin;

tuky – 0,7 g;

sacharidy – 16,5 g.

Příroda samozřejmě proso neochudila o vitaminy a minerální látky.

  • Thiamin a riboflavin (vitamíny skupiny B1 a B2).
  • Kyselina nikotinová (vitamin PP).
  • Draslík a hořčík.
  • Fosfor a železo.
  • Měď a zinek.

Kvůli přítomnosti kyseliny fytové (antinutrient) v prosu je však biologická dostupnost užitečných látek výrazně snížena. Příště se dozvíte, jak proso učinit užitečnějším a zvýšit vstřebatelnost vitaminů a minerálních látek.

Je třeba proso před vařením namáčet?

Lidstvo zná různé způsoby vaření prosa. Od prostého vaření až po pečení s prosnou moukou. Vedle vitaminů a minerálních látek však proso, stejně jako většina luštěnin a obilovin, obsahuje antinutrienty, které ovlivňují trávicí enzymy a narušují vstřebávání minerálních látek.

Jednou z takových látek je kyselina fytová.

Obsah kyseliny fytové v prosu na 100 g sušiny je 0,95 g. Toto číslo je podmíněně nízké, pod 1 %, nicméně i toto množství může negativně ovlivnit vstřebávání minerálních látek, jako je železo, zinek, mangan, hořčík, fluor, vápník. Kyselina fytová také tlumí činnost pepsinu a trypsinu – enzymů, které se podílejí na procesu trávení. To platí zejména pro lidi, kteří dodržují rostlinnou stravu.

Pokud vás, milý čtenáři, výše uvedené vyděsilo a jste připraveni vzdát se konzumace prosa, pak nespěchejte. Existuje jednoduchá a osvědčená metoda, která pomůže množství kyseliny fytové v zrnu minimalizovat. Je to předmáčení. Vědecký článek na toto téma si můžete přečíst na tomto odkazu:

Namáčení po dobu 7 hodin a následná tepelná úprava tak může výrazně snížit množství kyseliny fytové v zrnu a minimalizovat její škodlivé účinky na organismus.

Recept na dokonalou prosnou kaši

Samozřejmě, že pro každého člověka může být recept na dokonalou prosnou kaši jiný, protože někdo má rád více vařené a na mléce a někdo má nesnášenlivost lepku. V tomto receptu odhalíme tajemství chutné a zdravé kaše, která bude zdravá a výživná. Dobrá kaše vždy začíná výběrem zrna. Proto v obchodě dáváme přednost světlým, kulatým, homogenním kroupám, bez poškození, stop po plísních a tmavých skvrn.

Prosná kaše
Pšeničná kaše (Shutterstock/FOTODOM)

40 min.

3 porce

K přípravě budete potřebovat:

– proso – 1 šálek

– voda – 2 šálky

– ghí nebo máslo – 50 g

– sůl

1. Kroupy důkladně propláchněte, až jsou čisté, a rozetřete je v dlaních. 2. Spařte je vroucí vodou, aby se zbavily hořkosti. Namočte na 79 hodin k odstranění antinutrientů.

2. Namočené kroupy propláchněte pod tekoucí vodou. Zalijte vodou v poměru 1:2 (1 šálek krup se 2 šálky vody), přidejte špetku soli a po uvaření vařte 10 minut na mírném ohni.

3. Povrch krupice potřete 50 g másla, vypněte oheň a nechte kaši 30 minut vařit pod těsně uzavřenou pokličkou. Můžete ji zabalit do teplé deky.

TIP PRO DOMÁCÍ ŽENY

Pokud máte vy nebo vaši blízcí nedostatek laktázy, můžete kravské mléko nahradit kokosovým nebo jiným rostlinným mlékem.

BTW.

Dětský jídelníček můžete zpestřit, pokud k prosné kaši přidáte v troubě předpečenou dýni.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #proso #dobro a škoda**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: