Křupavé, šťavnaté a chuťově vyvážené okurky jsou klasickým občerstvením, které má mnoho lidí rádo. Podívejte se, které pokrmy pomohou doplnit a jak z nich udělat hlavní postavy vašeho stolu!
O čem si budeme povídat v článku:
- Jak vybrat nakládané okurky
- Omáčky s okurkami
- Předkrmy, závitky a saláty s okurkami
Jak vybrat nakládané okurky
Vybrat dobré nakládané okurky není tak složité. Plody by měly být husté, bez měkkých míst a poškození. Samotný nálev by měl být čirý, bez zákalů a usazenin. Zároveň by víčko na sklenici mělo být neporušené a ne nafouklé. A nezapomeňte zkontrolovat trvanlivost produktu, ta je důležitá zejména při zavařování.
Skvělá volba pro jakýkoli pokrm – křupavé okurky od značky „6 Sotok“. Jsou nakládané podle tradiční receptury a mají stejně jasnou rozpoznatelnou chuť a lákavé křupání, které mnozí lidé milují. Do okurek ve sklenicích se přidávají pouze čerstvé bylinky a aromatické koření, aby se zvýraznila jejich chuť. Zelenina je báječná jako samostatná svačinka, ale také v olivách, na sendvičích, v polévkách a složitých omáčkách.
Omáčky s okurkami
Zkuste si připravit lahodnou omáčku k masu, drůbeži nebo rybám. Tatarák je klasická verze s okurkami. Na omáčku vezměte: okurky „6 sotok“, česnek, zakysanou smetanu, majonézu a kopr. Okurky nastrouháme na struhadle, česnek prolisujeme, kopr nasekáme najemno a vše smícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Tatarák se bude dobře doplňovat i s přílohami – brambory, rybami a mořskými plody.
Často se můžete setkat i s jinou verzí tataráku. K jeho přípravě budete potřebovat majonézu, cibuli, plátek citronu, nakládané okurky a čerstvý kopr a petrželku. Cibuli nakrájejte nadrobno, zeleninu nasekejte, všechny ingredience smíchejte a přidejte majonézu. Poté přidáme citronovou šťávu, promícháme a podáváme v hrnci.
Kromě tatarky doporučujeme připravit jemnou omáčku ze zakysané smetany. Dobře ladí s masem, bramborami a batáty. Smíchejte nastrouhané křupavé okurky, nasekanou petrželku a kopr, nasekané dva stroužky česneku a zakysanou smetanu. Vložte lžičku mletého černého pepře a důkladně promíchejte. Omáčku necháme 5 až 10 minut louhovat, pak ji podáváme k masu (vepřovému, hovězímu, kuřecímu) nebo jako přílohu.
Existuje i složitější verze – s kapary a dijonskou hořčicí. Chuť této omáčky potěší opravdové gurmány. Nakládané okurky nakrájejte nadrobno, olivy a kapary nasekejte. Prolisujte česnek (stačí jeden stroužek), přidejte citronovou šťávu, dijonskou hořčici, mletý černý pepř, olivový olej, pár lžic okurkového nálevu a nadrobno nasekané bylinky. Omáčku můžete dále rozmixovat mixérem.
Předkrmy, závitky a saláty s okurkami
S okurkami lze snadno vymyslet mnoho zajímavých variant pokrmů pro každodenní i slavnostní tabuli.
Můžete například připravit svačinové sendviče. K tomu uvařte vejce a nakrájejte je nadrobno. Osmažte cibuli. Vše smíchejte s nasekanými bylinkami a majonézou. Položte na nakrájenou bagetu nebo do košíčků a navrch dejte nakrájené okurky „6 sotok“.
Nakládané okurky se skvěle hodí k paštikám. Podávejte je v tartaletkách s tresčími játry, strouhaným sýrem a nakrájenými vařenými vejci. Směs přelijte majonézou a dejte na stůl, tartaletky s náplní ozdobte zelení.
Vařené brambory, sleď a nakládané okurky – všem známá kombinace. Z těchto surovin připravíme závitky. Brambory uvařte doměkka, filety ze sledě nakrájejte na 1,5 cm dlouhé proužky. Okurky oloupeme a nakrájíme na 4 plátky. Brambory nastrouháme na středním struhadle a podle chuti osolíme a opepříme. Promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs. Poté rozprostřete potravinovou fólii, fólii nebo podložku na sushi. Brambory rozložte do vrstvy – měl by vám vzniknout obdélník o tloušťce 5 mm. Na něj položte sledě a okurku, směrem od okraje. Pomocí potravinářské fólie nebo podložky srolujte roládu tak, aby byla celá náplň uvnitř. Poté opatrně odstraňte fólii a nakrájejte ji na malé rohlíčky. Podávejte ozdobené bylinkami.
Bez nakládaných okurek si nelze představit klasické saláty – olivový a vinaigrette. Stojí však za to vyzkoušet i další originální saláty, jako variantu – s uzeninou, kukuřicí a sýrem. Připraví se snadno: uzenou klobásu nakrájíme na tyčinky a okurky na kostičky, nastrouháme tvrdý sýr, nakrájíme rajčata, vše promícháme, přidáme kukuřici a zelenou cibulku podle chuti. Doplníme majonézou, podle chuti osolíme a opepříme.
Dalším vynikajícím salátem, který nenechá nikoho z vaší rodiny lhostejným, je „princ“ s vlašskými ořechy. Uvařte kuřecí řízky, mrkev a vejce. Maso nakrájejte na tenké proužky, mrkev a vejce nastrouhejte. Nakládané okurky nakrájejte na tenké proužky. Vlašské ořechy nasekáme nožem. Kuřecí řízky, okurky, mrkev a vejce postupně rozložte do formy a každou vrstvu potřete majonézou. Salát posypte ořechy a ozdobte snítkou zeleně.
Křupavé okurky „6 sotok“ se dokonale hodí do rodinného jídelníčku, a co je nejdůležitější – umožní vám objevit talent kuchaře. Vždyť pokrmy s nimi připravené získají nové chuťové akcenty – jasné a chutné.
Reklama společnosti JSC Tander / magnit.ru
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Reklama. Erid: 2Vtzqw3qMwx #Můj Magnet #nakládané okurky**]. ?