Šípek je podceňovaný multivitamín. V jeho složení je mnoho prvků, které jsou schopny sesadit citron z trůnu proti nachlazení. K tomu stačí pochopit jeho užitečné vlastnosti a kontraindikace. A hlavně se naučit, jak ho správně připravit.
O čem si povíme v článku:Co je šípek: květy a plodySložení, kalorie, vitamíny šípkuPříznivé vlastnosti šípkuMůžete pít šípek pro těhotné ženyKontraindikace a škodlivost šípku pro organismusJak správně vařit a pít šípek?
Co je šípek: květy a plody
Šípek je růže. Konkrétně se jedná o „psí růži“, pokud ji přeložíme z latiny (Rosa canina). Není to příliš poetické, ale užitečné. Takto ji pojmenoval Plinius Starší (23–79 př. n. l.), v jeho době se rostlina používala na psí kousnutí.
Ostnaté opadavé keře šípků vysoké 15 cm až 10 m rostou všude, nejčastěji v subtropech a tropech, tvoří neprostupné houštiny a upoutávají pozornost svými pestrými barvami a plody.
Jejich květy oficiálně zahajují léto. Keře kvetou v jeho první polovině nádhernými pětičetnými květy s jemnou vůní. Tu mají všechny druhy, kromě druhu smrdutého. Obvykle jsou květy šípků růžové nebo červené a navenek připomínají keřovité růže. Jejich hlavní funkcí je přilákat hmyz k opylení, tedy k rozmnožování. Neměli byste je jíst kvůli nedostatku vitaminů a možné alergické reakci, ale měli byste je vařit!
Po fázi aktivního kvetení od srpna do října vytváří šípky vaječníky plodů o průměru asi 100–150 mm, ale pouze pokud dosáhl věku dvou až tří let. Podobají se ořechům, protože dužinu skrývají za tvrdou skořápkou. Mají různé barvy: oranžovou, žlutou, černou, červenou a různé tvary: kulaté, hruškovité atd. Na rozdíl od květů jsou šípky jedlé, obsahují mnoho vitaminů. Chutí se podobají jablkům Granny Smith díky kyselosti.
STATISTIKY
Plody šípku jsou plné četných semen s chloupky. Proto zanechávají na jazyku dlouhotrvající stopu.
Šípky lze vysadit jako umělý živý plot.
Složení, kalorie, vitamíny šípků
Odborníci na výživu uvádějí, že asi 15 šípků obsahuje denní dávku vitaminu C (Shutterstock/FOTODOM)
Sušené šípky obsahují 250 kcal, 3,4 g bílkovin, 1,4 g tuků, 48,3 g sacharidů, 23,2 g vlákniny na 100 g výrobku. A čerstvé – asi 100 kcal, 1,6 g bílkovin, 0,7 g tuku, 22,4 g sacharidů, 10,8 g vlákniny na 100 g.
Výrobek je nízkokalorický, ale obsahuje mnoho užitečných prvků a živin. Ve složení jsou vitaminy C, P, K, E, skupina B, provitamin A, draslík, hořčík, železo, vápník, mangan, měď, fosfor, kyselina citronová a jablečná, flavonoidy, třísloviny, silice.
Užitečné vlastnosti šípků
Užitečnost v jeho bohatém složení. Například pouhých 9 g čerstvých plodů naplní denní potřebu organismu na vitamin C, který posiluje imunitní systém.
Prvky obsažené v šípcích obnovují stěny cév, pomáhají normalizovat krevní tlak, zajišťují srážlivost krve, chrání buňky před poškozením, pomáhají při činnosti nervového systému, srdce, svalů a metabolismu. Lidský organismus plody této rostliny potřebuje, protože jsou silnými antioxidanty. Šípek je dobrý v boji proti různým druhům infekcí a někdy dokonce zastavuje bolesti hlavy. Ze zahuštěného vodního extraktu šípků se připravuje cholosas, choleretický nálev.
Šípkový odvar je močopudný, proto se doporučuje pít při otocích způsobených zadržováním tekutin v těle a při onemocnění močových cest. A také při ateroskleróze, bronchitidě, gastritidě s nízkou kyselostí žaludku, revmatismu. Ve velkém množství však může vést k dehydrataci.
Šípkový olej pomáhá ženám udržovat přirozenou krásu pleti a vlasů. Často se vyskytuje v šamponech, krémech, pleťových vodách, peelingu. Výtažky a extrakty z rostliny zabraňují fotostárnutí, vyhlazují jemné vrásky, zlepšují pružnost pokožky. Obsažené šípkové mikroprvky zastavují destrukci kolagenu. Ale nejdůležitější vlastnost plodů „psí růže“ – využití tukových zásob! Samozřejmě v rozumných mezích. A s nejedlými květy se můžete koupat – dodají svou něhu a zklidní vůní.
Muži upozorňují, že při pravidelném užívání ovoce stimulují tvorbu testosteronu v krvi, přispívají ke zvýšení libida a citlivosti všech částí těla, zlepšují erekci, prodlužují délku pohlavního styku.
Šípek podporuje růst dětí. Posiluje kosti a zuby, rozvíjí zrak, inteligenci a kognitivní funkce. Má mírný projímavý účinek, zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. A co je pro všechny rodiče nejdůležitější, činí dítě méně náchylné k nachlazení.
Něco málo pro hospodyňky
- Ve 100 g šípků je vitaminu C desetkrát více než v citronu.
- Šípky zůstávají užitečné i po usušení.
- Můžete jíst jak čerstvé, tak sušené plody – není v tom žádný rozdíl.
Je možné pít šípky pro těhotné ženy?
Během těhotenství je vhodné s opatrností zařadit plody „psí růže“ do jídelníčku. Zabraňují vzniku otoků a toxikózy, snižují riziko zánětlivých procesů. Přes všechny užitečné vlastnosti, které mají vliv na organismus matky a dítěte, jsou však stále alergenem. Proto se v tomto případě striktně doporučuje dodržovat pokyny lékaře.
Kontraindikace a škodlivost šípku pro organismus
Doporučuje se pít maximálně 100-150 ml šípkového odvaru denně (Shutterstock/FOTODOM)
Šípek se nedoporučuje lidem, v jejichž zdravotním záznamu je gastritida se zvýšenou sekreční aktivitou, vředová choroba, závažné problémy s játry a ledvinami, hypertenze. A také těm, kteří užívají antikoncepci a antipsychotika. Nejdůležitější kontraindikací je alergie.
Nadměrné užívání vyvolává příznaky jako nevolnost, průjem, pálení žáhy, problémy se spánkem, tvorbu ledvinových kamenů. Velké množství vitaminu C narušuje účinek některých léků.
Jak správně vařit a pít šípky
Čerstvé vyžadují více času než sušené. Čerstvé plody je třeba před spařením omýt, zbavit stopky a semen, která mohou dráždit sliznice. Sušené stačí opláchnout a na několik minut přelít vroucí vodou, aby změkly.
K vaření je lepší používat skleněné nádobí (kov způsobuje oxidaci). Na 350 ml vroucí vody vezměte 1 lžíci sušených bobulí nebo 2,5 lžíce čerstvých bobulí. První várka se vaří po dobu 10–15 minut a do 20 minut–30 minut. Chcete-li získat všechny užitečné vlastnosti přípravku, nechte ho v termosce louhovat přes noc.
Šípek můžete pít ráno pro povzbuzení a večer pro zahájení nočního boje s infekcemi. Nezapomeňte jej však pít teplý a po přecedění přes plátěné sítko nebo jiným dostupným způsobem.
Důležité! Celé plody neposkytují všechny vitaminy a odvar je díky nim méně bohatý na chuť, proto se doporučuje je před vařením stočit nebo rozšlehat.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #briar hips #přínosy a škody**]. ?