Šípek: výhody a poškození těla

Šípek: přínosy a škodlivost pro organismus

Šípek je podceňovaný multivitamín. V jeho složení je mnoho prvků, které jsou schopny sesadit citron z trůnu proti nachlazení. K tomu stačí pochopit jeho užitečné vlastnosti a kontraindikace. A hlavně se naučit, jak ho správně připravit.

O čem si povíme v článku:Co je šípek: květy a plodySložení, kalorie, vitamíny šípkuPříznivé vlastnosti šípkuMůžete pít šípek pro těhotné ženyKontraindikace a škodlivost šípku pro organismusJak správně vařit a pít šípek?

Co je šípek: květy a plody

Šípek je růže. Konkrétně se jedná o „psí růži“, pokud ji přeložíme z latiny (Rosa canina). Není to příliš poetické, ale užitečné. Takto ji pojmenoval Plinius Starší (2379 př. n. l.), v jeho době se rostlina používala na psí kousnutí.

Ostnaté opadavé keře šípků vysoké 15 cm až 10 m rostou všude, nejčastěji v subtropech a tropech, tvoří neprostupné houštiny a upoutávají pozornost svými pestrými barvami a plody.

Jejich květy oficiálně zahajují léto. Keře kvetou v jeho první polovině nádhernými pětičetnými květy s jemnou vůní. Tu mají všechny druhy, kromě druhu smrdutého. Obvykle jsou květy šípků růžové nebo červené a navenek připomínají keřovité růže. Jejich hlavní funkcí je přilákat hmyz k opylení, tedy k rozmnožování. Neměli byste je jíst kvůli nedostatku vitaminů a možné alergické reakci, ale měli byste je vařit!

Po fázi aktivního kvetení od srpna do října vytváří šípky vaječníky plodů o průměru asi 100150 mm, ale pouze pokud dosáhl věku dvou až tří let. Podobají se ořechům, protože dužinu skrývají za tvrdou skořápkou. Mají různé barvy: oranžovou, žlutou, černou, červenou a různé tvary: kulaté, hruškovité atd. Na rozdíl od květů jsou šípky jedlé, obsahují mnoho vitaminů. Chutí se podobají jablkům Granny Smith díky kyselosti.

STATISTIKY

Plody šípku jsou plné četných semen s chloupky. Proto zanechávají na jazyku dlouhotrvající stopu.

Šípky lze vysadit jako umělý živý plot.

Složení, kalorie, vitamíny šípků

Nutriciologové uvádějí, že asi 15 šípků obsahuje denní dávku vitaminu C.
Odborníci na výživu uvádějí, že asi 15 šípků obsahuje denní dávku vitaminu C (Shutterstock/FOTODOM)

Sušené šípky obsahují 250 kcal, 3,4 g bílkovin, 1,4 g tuků, 48,3 g sacharidů, 23,2 g vlákniny na 100 g výrobku. A čerstvé – asi 100 kcal, 1,6 g bílkovin, 0,7 g tuku, 22,4 g sacharidů, 10,8 g vlákniny na 100 g.

Výrobek je nízkokalorický, ale obsahuje mnoho užitečných prvků a živin. Ve složení jsou vitaminy C, P, K, E, skupina B, provitamin A, draslík, hořčík, železo, vápník, mangan, měď, fosfor, kyselina citronová a jablečná, flavonoidy, třísloviny, silice.

Užitečné vlastnosti šípků

Užitečnost v jeho bohatém složení. Například pouhých 9 g čerstvých plodů naplní denní potřebu organismu na vitamin C, který posiluje imunitní systém.

Prvky obsažené v šípcích obnovují stěny cév, pomáhají normalizovat krevní tlak, zajišťují srážlivost krve, chrání buňky před poškozením, pomáhají při činnosti nervového systému, srdce, svalů a metabolismu. Lidský organismus plody této rostliny potřebuje, protože jsou silnými antioxidanty. Šípek je dobrý v boji proti různým druhům infekcí a někdy dokonce zastavuje bolesti hlavy. Ze zahuštěného vodního extraktu šípků se připravuje cholosas, choleretický nálev.

Šípkový odvar je močopudný, proto se doporučuje pít při otocích způsobených zadržováním tekutin v těle a při onemocnění močových cest. A také při ateroskleróze, bronchitidě, gastritidě s nízkou kyselostí žaludku, revmatismu. Ve velkém množství však může vést k dehydrataci.

Šípkový olej pomáhá ženám udržovat přirozenou krásu pleti a vlasů. Často se vyskytuje v šamponech, krémech, pleťových vodách, peelingu. Výtažky a extrakty z rostliny zabraňují fotostárnutí, vyhlazují jemné vrásky, zlepšují pružnost pokožky. Obsažené šípkové mikroprvky zastavují destrukci kolagenu. Ale nejdůležitější vlastnost plodů „psí růže“ – využití tukových zásob! Samozřejmě v rozumných mezích. A s nejedlými květy se můžete koupat – dodají svou něhu a zklidní vůní.

Muži upozorňují, že při pravidelném užívání ovoce stimulují tvorbu testosteronu v krvi, přispívají ke zvýšení libida a citlivosti všech částí těla, zlepšují erekci, prodlužují délku pohlavního styku.

Šípek podporuje růst dětí. Posiluje kosti a zuby, rozvíjí zrak, inteligenci a kognitivní funkce. Má mírný projímavý účinek, zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. A co je pro všechny rodiče nejdůležitější, činí dítě méně náchylné k nachlazení.

Něco málo pro hospodyňky

  1. Ve 100 g šípků je vitaminu C desetkrát více než v citronu.
  2. Šípky zůstávají užitečné i po usušení.
  3. Můžete jíst jak čerstvé, tak sušené plody – není v tom žádný rozdíl.

Je možné pít šípky pro těhotné ženy?

Během těhotenství je vhodné s opatrností zařadit plody „psí růže“ do jídelníčku. Zabraňují vzniku otoků a toxikózy, snižují riziko zánětlivých procesů. Přes všechny užitečné vlastnosti, které mají vliv na organismus matky a dítěte, jsou však stále alergenem. Proto se v tomto případě striktně doporučuje dodržovat pokyny lékaře.

Kontraindikace a škodlivost šípku pro organismus

Doporučuje se pít maximálně 100-150 ml šípkového odvaru denně.
Doporučuje se pít maximálně 100-150 ml šípkového odvaru denně (Shutterstock/FOTODOM)

Šípek se nedoporučuje lidem, v jejichž zdravotním záznamu je gastritida se zvýšenou sekreční aktivitou, vředová choroba, závažné problémy s játry a ledvinami, hypertenze. A také těm, kteří užívají antikoncepci a antipsychotika. Nejdůležitější kontraindikací je alergie.

Nadměrné užívání vyvolává příznaky jako nevolnost, průjem, pálení žáhy, problémy se spánkem, tvorbu ledvinových kamenů. Velké množství vitaminu C narušuje účinek některých léků.

Jak správně vařit a pít šípky

Čerstvé vyžadují více času než sušené. Čerstvé plody je třeba před spařením omýt, zbavit stopky a semen, která mohou dráždit sliznice. Sušené stačí opláchnout a na několik minut přelít vroucí vodou, aby změkly.

K vaření je lepší používat skleněné nádobí (kov způsobuje oxidaci). Na 350 ml vroucí vody vezměte 1 lžíci sušených bobulí nebo 2,5 lžíce čerstvých bobulí. První várka se vaří po dobu 1015 minut a do 20 minut30 minut. Chcete-li získat všechny užitečné vlastnosti přípravku, nechte ho v termosce louhovat přes noc.

Šípek můžete pít ráno pro povzbuzení a večer pro zahájení nočního boje s infekcemi. Nezapomeňte jej však pít teplý a po přecedění přes plátěné sítko nebo jiným dostupným způsobem.

Důležité! Celé plody neposkytují všechny vitaminy a odvar je díky nim méně bohatý na chuť, proto se doporučuje je před vařením stočit nebo rozšlehat.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #briar hips #přínosy a škody**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: