Může se podávat jako samostatný předkrm nebo namazaný na krutonech a chlebu.
Jak uvařit forshmak – recept skutečný / foto depositphotos.com
Foršmak je součástí tradiční židovské kuchyně. Pokrm se připravuje z ryb, vajec, cibule a dochucuje se kořením. Nejčastěji se podává jako předkrm nebo se maže na chléb. V závislosti na regionu existují zvláštnosti přípravy. Podívejme se, jak se foršmak připravuje v našich reáliích.
Jak uvařit forshmak – oděský recept
Za zmínku stojí, že se podobá klasickému receptu na forshmak připravenému tímto způsobem, protože neobsahuje žádné specifické produkty a přísady. Pro přípravu si vezměte:
- 250 gramů sleďů;
- dvě vařená vejce;
- polovina jedné cibule;
- jedna lžička másla;
- půlka sladkokyselého jablka bez slupky.
Očistěte sledě od kostí. K tomu je jednodušší použít kleště na ryby a misku se studenou vodou, do které je vhodné kosti ponořit.
Oloupejte cibuli, jablko a vařená vejce. Poté všechny tyto ingredience přidejte do mixéru a rozšlehejte dohladka. V případě potřeby můžete použít mlýnek na maso se středním sítem.
Do hotové směsi přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
Vynikající ukrajinský foršmak – zajímavý recept
Nyní si můžete připravit složitější a neobvyklý foršmak – recept bude vyžadovat trochu více času a úsilí, ale všechny produkty jsou také dostupné a levné. Budete na něj potřebovat:
- 200 gramů sleďů;
- 60 gramů másla;
- jedno vejce;
- 60 gramů bílého chleba;
- 80 gramů mléka;
- 20 gramů cibule;
- 40 gramů kyselého jablka (Renet Simirenko nebo Granny Smith).
Máslo vyndejte z lednice předem. Cibuli nakrájejte nadrobno a zalijte ji vroucí vodou. Mezitím uvařte vejce a namočte chléb do mléka. Vodu z cibule slijte a dejte ji stranou.
Oloupejte vejce a jablka. Pokud je to nutné – připravte sledě, neměl by mít kosti.
Rybu a všechny ingredience kromě másla rozšleháme v mixéru na homogenní hmotu. Poté ji pomocí stěrky vmíchejte do vzniklé směsi. Ochutnejte a dochuťte kořením.
Dříve My vyprávěl, jak připravit další známý pokrm – domácí koláč Tři sklenice.