Technolog poradil, jak skladovat novoroční saláty, aby nedošlo k otravě

Technolog radí, jak skladovat novoroční saláty, abyste se neotrávili

V Rusku si novoroční stůl bez salátů lze jen těžko představit. Při výběru variant pokrmů je třeba pamatovat na jejich trvanlivost. Více nám o tom řekne Elena Eršová, docentka katedry odborného a technologického vzdělávání na Ekonomické fakultě Státní pedagogické univerzity.

Elena Ershova se domnívá, že saláty na Silvestra by měly být připraveny v takovém objemu, aby se daly sníst na jedno posezení. Pokud taková potřeba nastane, měly by být uloženy v nádobách na potraviny s hermeticky uzavřenými víčky. Tímto způsobem se sníží přísun vzduchu a zpomalí se oxidační procesy.

„Nejkratší životnost mají saláty obsahující konzervovanou zeleninu nebo vařená vejce. Při standardní teplotě chladicí komory od +2 °C do +6 °C lze upravené pokrmy s omáčkami skladovat maximálně 6 hodin. Saláty s mořskými plody bez dresinku lze skladovat o něco déle – až 12 hodin. Saláty ze syrové zeleniny nebo ovoce, stejně jako saláty obsahující maso, drůbež a uzeniny, zůstanou čerstvé po stejnou dobu. Pokud do nich ihned nepřidáte dresink, vydrží v chladničce až 18 hodin. Saláty ze solené, nakládané a kyselé zeleniny vydrží nejdéle – až 36 hodin,“ říká Elena Eršová.

Podle ní přidávání omáček a různých dresinků na bázi majonézy výrazně zkracuje trvanlivost salátů. Důvodem je, že omáčky urychlují růst mikroorganismů, píše Life.ru.

Dresink ze zakysané smetany nebo jogurtu také nezajišťuje skladování pokrmu. Už po půl hodině v takovém salátu při pokojové teplotě začíná proces kysání, varuje technolog.

Milovníkům ovocných salátů Elena Eršová doporučuje používat pouze důkladně omyté a osušené suroviny. Tím se prodlouží trvanlivost pokrmu.

„Uložit saláty na dlouhou dobu umožňuje zmrazení, ale ne všechny druhy jsou pro tento způsob vhodné. Například pokrmy zalité majonézou po rozmrazení výrazně změní svou chuť a strukturu, pokud jsou příliš zchlazené. Řecké, čínské, saláty z bílého zelí nebo květáku, stejně jako saláty s přídavkem oleje, lze do mrazničky odložit,“ říká technolog.

Elena Eršová zdůrazňuje, že takové saláty lze skladovat až několik měsíců a po rozmrazení neztratí svou chuť.

Gastronome nedávno napsal, že Rusové jmenovali své oblíbené novoroční saláty.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #nový rok #novoroční saláty**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: