Těstoviny má rád snad každý: jsou cenově dostupné, vydatné a rychle připravitelné. Kromě toho je univerzální: je těžké vymyslet nepovedenou kombinaci s těstovinami. Ale jen tak je uvařit je příliš nudné: doporučujeme zapéct těstoviny v troubě s různými náplněmi podle našich originálních receptů.
Varianty přípravy nákypů s těstovinami se dělí na nesladké (převážná většina) a sladké. V každém případě je důležité pochopit hlavní zásadu: aby těstoviny v troubě nevyschly, měly by být kombinovány buď s velkým množstvím šťavnatých surovin, nebo být „pod pokličkou“ omáčky. Výběr receptů závisí pouze na vašich chuťových preferencích. Nabízíme osvědčené a jednoduché recepty, které zvládne zopakovat i méně zkušený kuchař.
Makaróny se sýrem v troubě
Tento pokrm, oblíbený ve Spojených státech a Kanadě, se nazývá mac-and-cheese. Je vynikající, ale také velmi kalorické. Pokud vás to druhé neděsí, uvařte si makarony se sýrem v troubě a vychutnejte si „comfort food“, což je označení pro jídlo, které ve vás vyvolává pocit útulnosti, uvolnění a nostalgie.
Makaróny se sýrem v troubě
40 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- těstoviny – 300 g
- mozzarella na pizzu – 200 g
- mléko – 600 ml
- máslo – 50 g
- mouka – 1 polévková lžíce.
- mletý muškátový oříšek – na špičku nože
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Připravte bešamelovou omáčku. V hrnci s těžkým dnem rozpusťte máslo a ponechte malé množství na vymazání formy. Přisypte mouku, rychle promíchejte a na mírném ohni za stálého míchání smažte asi 2 minuty, dokud nezezlátne.
- Odstavte hrnec z ohně, přilijte trochu teplého mléka a metličkou promíchejte, aby se v něm netvořily hrudky. Za stálého míchání přidejte zbývající mléko. Vraťte hrnec na střední teplotu a vařte asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Nastrouhejte sýr, asi třetinu si nechte na zapékání a zbytek přidejte do horké bešamelové omáčky. Promíchejte, aby se všechen sýr rozpustil.
- V hrnci svařte 2 litry vody, osolte. Do vroucí vody vhoďte těstoviny a vařte je podle návodu 3 minuty.
- Hlubokou zapékací mísu o objemu asi 1,5 litru vydatně vymažte máslem. Máslem vymazaný povrch lehce posypte solí a černým pepřem.
- Polouvařené těstoviny vyklopte do cedníku, poté je v hrnci smíchejte se sýrovou omáčkou a přendejte do formy. Posypte odloženým strouhaným sýrem. Pečte v troubě do zhnědnutí, asi 20 minut. Ihned podávejte.
Užitečná rada
Mléko v omáčce můžete zcela nebo částečně nahradit smetanou: bude tak chutnat lépe. A pokud nemáte mozzarellu, posypte těstoviny před zapékáním strouhaným tvrdým sýrem s výraznou pikantní chutí.
Těstovinový nákyp se sýrem v troubě
Úspěch tohoto pokrmu závisí na chuti sýrů, které použijete, takže se rozhodně vyplatí věnovat úsilí už ve fázi nákupu potravin. Jemná neutrální mozzarella plus čedar s lehkou kyselostí a pikantní tvrdý sýr (např. parmezán) vytvoří úžasnou kombinaci, kterou ocení i ti nejnáročnější gurmáni.
Těstovinový nákyp se sýrem v troubě (Gastronom Publishing House LLC)
1 hodina
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- penne – 300 g
- mléko – 700 ml
- rajčata – 400 g
- čedar – 180 g
- mozzarella na pizzu – 50 g
- zrající tvrdý sýr – 50 g
- pšeničný chléb – 2 plátky
- máslo – 50 g
- mouka – 50 g
- dijonská hořčice – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Sýr nastrouhejte najemno, každý zvlášť. Chléb lehce osušte na suché pánvi a nasekejte v mixéru na hrubou drobenku. Smíchejte 25 g čedaru, 15 g tvrdého sýra a strouhanku. Vmíchejte zbývající sýr. Rajčata nakrájejte na kolečka
- Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte je v sítu. Uchovávejte teplé.
- Na omáčku zahřejte mléko v hrnci nebo na pánvi. Ve velké pánvi s vysokými stěnami rozpusťte máslo. Za stálého míchání přidejte mouku. Zahřívejte 1 minutu. Odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte ve třech dávkách mléko. Přidejte přibližně 550 ml mléka. Míchejte do hladka a odstraňte případné hrudky. V případě potřeby protřete přes síto.
- Vraťte pánev na oheň. Omáčku zahřívejte, dokud nezhoustne a nezůstane hladká. Odstavte z ohně a smíchejte se zbývající sýrovou směsí a hořčicí. Přidejte 5 lžic mléka nebo trochu více, aby omáčka dosáhla požadované, mírně řídké konzistence. Dochuťte solí a pepřem.
- Smíchejte omáčku a těstoviny dohromady. Pokud je konzistence příliš hustá, zřeďte ji horkým mlékem.
- Vymažte ohnivzdornou formu máslem. Formu vysypeme sýrovou a chlebovou směsí. Do formy vložte těstoviny. Navrch rozložte rajčata. Pečte v troubě při 190 °C 12-15 minut.
- Zapněte gril a zapékejte nákyp dalších 5 minut. Nechte mírně vychladnout a podávejte.
Užitečná rada
V tomto receptu je důležité použít přesně dijonskou hořčici, která má jemnou nasládlou chuť.
Špagety v troubě
Velmi pěkný porcovaný nákyp, který se bude líbit dospělým i dětem. Co se týče špaget, vybírejte ty nejtenčí, tzv. capellini. Díky nim bude textura pokrmu jemnější.
Špagety v troubě (Gastronom Publishing House LLC/T.Shkondina)
1 hodina
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- špagety – 300 g
- velký lilek – 1 ks.
- konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě – 1 plechovka (400 g)
- Sýr Adygea – 200 g
- strouhaný tvrdý sýr – 30 g
- šalotka – 1 ks.
- loupané piniové oříšky – 30 g
- sušená rajčata – 4 ks.
- bazalka – 2 snítky
- cukr – 1 lžička.
- olivový olej – 5 polévkových lžic.
- sůl
- Lilek nakrájejte na tenké plátky a posypte solí. Nechte 15 minut odležet, poté opláchněte, vymačkejte a osmažte na 2 lžících oleje z obou stran. Osušte na papírových utěrkách.
- Listy bazalky nakrájejte na proužky. Šalotku nakrájejte a 3 minuty smažte na 2 lžících oleje. Přidejte rajčata, bazalku, cukr a špetku soli. Přikryjte a vařte na mírném ohni 20 minut. Rozmixujte v mixéru a nechte omáčku vychladnout.
- Opražte piniové oříšky na suché pánvi, dokud nezapáchají. Špagety uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Vyklopte je do cedníku, propláchněte pod tekoucí vodou a poté smíchejte s omáčkou a strouhaným sýrem.
- Sýr Adygea nakrájejte na tenké plátky. Sušená rajčata nakrájejte na malé kostičky. Formy o průměru 7-8 cm vymažte zbylým olejem.
- Na dno každé z nich opatrně vložte trochu sýra Adygea a třetinu špaget a zabalte je jako „hnízda“. Posypte piniovými oříšky, položte vrstvu sýra a několik sušených rajčat. Navrch naaranžujte několik plátků smaženého lilku.
- Navrstvěte třetinu špaget. Přidejte ořechy, sýr, rajčata a lilek. Zbylé špagety navrstvěte tak, aby zcela zakryly zbytek ingrediencí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
Užitečná rada
Před podáváním nechte nákypy mírně vychladnout a poté je vyklopte na talíře. Můžete ozdobit lístky bazalky.
Rohy pečené v troubě s květákem
Vynikající pokrm bez masa, po kterém však nikdo neodejde od stolu hladový. Místo květáku můžete použít brokolici: díky ní bude vzhled nákypu barevnější a lákavější.
Rohy pečené v troubě s květákem (Gastronomické nakladatelství LLC/E. a S. Morgunovi)
40 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- květák – 1 květákový lusk
- šišky – 300 g
- 9 % tučný tvaroh – 200 g
- Zakysaná smetana 20% tuku – 150 g
- vejce – 2 ks
- polotvrdý sýr – 150 g
- tvrdý sýr – 50 g
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Zelí rozdělte na růžičky. Vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte 3-4 minuty.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Vylijte je do cedníku a ponechte si asi 100-150 ml vývaru.
- Polotvrdý sýr nastrouhejte na středním struhadle, tvrdý sýr na jemném struhadle. Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce a polotvrdý sýr. Přidejte vývar z těstovin, zelí a těstoviny. Jemně promíchejte. Vložte do vymazané žáruvzdorné formy. Urovnejte.
- Pečeme v troubě při 180 °C 10 minut. Dvě minuty před dopečením posypeme tvrdým sýrem a zapneme režim „gril“.
Užitečný tip
Kastrol bude obzvláště aromatický, pokud do směsi vajec a tvarohu přidáte stroužek česneku prolisovaný lisem.
Zapečené cannelloni s krůtím masem
Italové často připravují těstoviny ve formě tlustých trubiček (cannelloni) s různými náplněmi, zejména masovými. Doporučujeme použít mleté krůtí maso: dosáhnete tak jemnější a lehčí chuti.
Zapečené cannelloni s krůtím masem (Gastronom Publishing House LLC)
45 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- cannelloni – 1 balení (500 g)
- krůtí mleté maso – 500 g
- velká cibule – 1 ks.
- česnek – 3 stroužky
- bazalka nebo petržel – 4-5 snítek
- rajčatová omáčka – 800 g
- mascarpone – 500 g
- strouhaná mozzarella na pizzu – 200 g
- olivový olej – 4 lžíce + na potření
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek rozmačkejte, oloupejte a nasekejte. Bazalku nasekejte najemno a rozdělte ji na dvě stejné části.
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vložte cibuli, osolte ji a za stálého míchání ji 5 minut smažte. Přidejte mleté maso a česnek. Zvyšte teplotu. Smažte a rozbíjejte hrudky mletého masa, dokud nezmění barvu. Dochuťte solí a pepřem. Pánev stáhněte z ohně.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Velkou hlubokou zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Rajčatovou omáčku smíchejte s polovinou nasekané bazalky a 150 ml studené vody.
- Přidejte mascarpone a zbývající bazalku k nádivce z krůtího masa a promíchejte. Vzniklou nádivkou naplňte cannelloni. Vložte cannelloni do připravené formy.
- Naplňte cannelloni rajčatovou směsí, zakryjte formu olejem potřenou fólií a vložte do středu trouby. Pečte 30 minut.
- Odstraňte fólii, posypte cannelloni strouhanou mozzarellou a vraťte do trouby, aby se sýr rozpustil, asi 5 minut. Cannelloni podávejte horké.
Užitečná rada
Místo rajčatové omáčky můžete použít konzervované rajčatové pyré (passata).
Kastrol s masem
Husté těstoviny, které mnozí znají již od dětství, jsou ideálním základem pro zapékaná jídla. My jsme se rozhodli udělat ho s mletým masem doplněným o restovanou zeleninu a dopadlo to velmi chutně. Co se týče tvrdého sýra, použijte jakýkoli sýr, který máte k dispozici, ale je žádoucí, aby měl výraznou pikantní chuť.
Kastrol s masem (Shutterstock/FOTODOM)
1 hodina
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- těstoviny – 400 g
- mleté maso – 500 g
- cibule – 1 ks.
- malá mrkev – 1 ks.
- snítky petržele – 4 ks.
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- česnek – 2 stroužky
- vejce – 1 ks.
- strouhaný sýr – 100 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středně silném struhadle. Cibuli a česnek nakrájejte velmi najemno. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Vložte cibuli a mrkev. Za stálého míchání smažte 6 minut….