Těstoviny v troubě s různými náplněmi: 12 nejlepších receptů, které může každý zopakovat

Těstoviny v troubě s různými náplněmi: 12 nejlepších receptů, které zvládne zopakovat každý

Těstoviny má rád snad každý: jsou cenově dostupné, vydatné a rychle připravitelné. Kromě toho je univerzální: je těžké vymyslet nepovedenou kombinaci s těstovinami. Ale jen tak je uvařit je příliš nudné: doporučujeme zapéct těstoviny v troubě s různými náplněmi podle našich originálních receptů.

Varianty přípravy nákypů s těstovinami se dělí na nesladké (převážná většina) a sladké. V každém případě je důležité pochopit hlavní zásadu: aby těstoviny v troubě nevyschly, měly by být kombinovány buď s velkým množstvím šťavnatých surovin, nebo být „pod pokličkou“ omáčky. Výběr receptů závisí pouze na vašich chuťových preferencích. Nabízíme osvědčené a jednoduché recepty, které zvládne zopakovat i méně zkušený kuchař.

Makaróny se sýrem v troubě

Tento pokrm, oblíbený ve Spojených státech a Kanadě, se nazývá mac-and-cheese. Je vynikající, ale také velmi kalorické. Pokud vás to druhé neděsí, uvařte si makarony se sýrem v troubě a vychutnejte si „comfort food“, což je označení pro jídlo, které ve vás vyvolává pocit útulnosti, uvolnění a nostalgie.

Makaróny se sýrem v troubě
Makaróny se sýrem v troubě

40 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • těstoviny – 300 g
  • mozzarella na pizzu – 200 g
  • mléko – 600 ml
  • máslo – 50 g
  • mouka – 1 polévková lžíce.
  • mletý muškátový oříšek – na špičku nože
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Připravte bešamelovou omáčku. V hrnci s těžkým dnem rozpusťte máslo a ponechte malé množství na vymazání formy. Přisypte mouku, rychle promíchejte a na mírném ohni za stálého míchání smažte asi 2 minuty, dokud nezezlátne.
  2. Odstavte hrnec z ohně, přilijte trochu teplého mléka a metličkou promíchejte, aby se v něm netvořily hrudky. Za stálého míchání přidejte zbývající mléko. Vraťte hrnec na střední teplotu a vařte asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Nastrouhejte sýr, asi třetinu si nechte na zapékání a zbytek přidejte do horké bešamelové omáčky. Promíchejte, aby se všechen sýr rozpustil.
  4. V hrnci svařte 2 litry vody, osolte. Do vroucí vody vhoďte těstoviny a vařte je podle návodu 3 minuty.
  5. Hlubokou zapékací mísu o objemu asi 1,5 litru vydatně vymažte máslem. Máslem vymazaný povrch lehce posypte solí a černým pepřem.
  6. Polouvařené těstoviny vyklopte do cedníku, poté je v hrnci smíchejte se sýrovou omáčkou a přendejte do formy. Posypte odloženým strouhaným sýrem. Pečte v troubě do zhnědnutí, asi 20 minut. Ihned podávejte.

Užitečná rada

Mléko v omáčce můžete zcela nebo částečně nahradit smetanou: bude tak chutnat lépe. A pokud nemáte mozzarellu, posypte těstoviny před zapékáním strouhaným tvrdým sýrem s výraznou pikantní chutí.

Těstovinový nákyp se sýrem v troubě

Úspěch tohoto pokrmu závisí na chuti sýrů, které použijete, takže se rozhodně vyplatí věnovat úsilí už ve fázi nákupu potravin. Jemná neutrální mozzarella plus čedar s lehkou kyselostí a pikantní tvrdý sýr (např. parmezán) vytvoří úžasnou kombinaci, kterou ocení i ti nejnáročnější gurmáni.

Těstovinový nákyp se sýrem v troubě
Těstovinový nákyp se sýrem v troubě (Gastronom Publishing House LLC)

1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • penne – 300 g
  • mléko – 700 ml
  • rajčata – 400 g
  • čedar – 180 g
  • mozzarella na pizzu – 50 g
  • zrající tvrdý sýr – 50 g
  • pšeničný chléb – 2 plátky
  • máslo – 50 g
  • mouka – 50 g
  • dijonská hořčice – 1 lžička.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Sýr nastrouhejte najemno, každý zvlášť. Chléb lehce osušte na suché pánvi a nasekejte v mixéru na hrubou drobenku. Smíchejte 25 g čedaru, 15 g tvrdého sýra a strouhanku. Vmíchejte zbývající sýr. Rajčata nakrájejte na kolečka
  2. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte je v sítu. Uchovávejte teplé.
  3. Na omáčku zahřejte mléko v hrnci nebo na pánvi. Ve velké pánvi s vysokými stěnami rozpusťte máslo. Za stálého míchání přidejte mouku. Zahřívejte 1 minutu. Odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte ve třech dávkách mléko. Přidejte přibližně 550 ml mléka. Míchejte do hladka a odstraňte případné hrudky. V případě potřeby protřete přes síto.
  4. Vraťte pánev na oheň. Omáčku zahřívejte, dokud nezhoustne a nezůstane hladká. Odstavte z ohně a smíchejte se zbývající sýrovou směsí a hořčicí. Přidejte 5 lžic mléka nebo trochu více, aby omáčka dosáhla požadované, mírně řídké konzistence. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Smíchejte omáčku a těstoviny dohromady. Pokud je konzistence příliš hustá, zřeďte ji horkým mlékem.
  6. Vymažte ohnivzdornou formu máslem. Formu vysypeme sýrovou a chlebovou směsí. Do formy vložte těstoviny. Navrch rozložte rajčata. Pečte v troubě při 190 °C 12-15 minut.
  7. Zapněte gril a zapékejte nákyp dalších 5 minut. Nechte mírně vychladnout a podávejte.

Užitečná rada

V tomto receptu je důležité použít přesně dijonskou hořčici, která má jemnou nasládlou chuť.

Špagety v troubě

Velmi pěkný porcovaný nákyp, který se bude líbit dospělým i dětem. Co se týče špaget, vybírejte ty nejtenčí, tzv. capellini. Díky nim bude textura pokrmu jemnější.

Špagety v troubě
Špagety v troubě (Gastronom Publishing House LLC/T.Shkondina)

1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • špagety – 300 g
  • velký lilek – 1 ks.
  • konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě – 1 plechovka (400 g)
  • Sýr Adygea – 200 g
  • strouhaný tvrdý sýr – 30 g
  • šalotka – 1 ks.
  • loupané piniové oříšky – 30 g
  • sušená rajčata – 4 ks.
  • bazalka – 2 snítky
  • cukr – 1 lžička.
  • olivový olej – 5 polévkových lžic.
  • sůl
  1. Lilek nakrájejte na tenké plátky a posypte solí. Nechte 15 minut odležet, poté opláchněte, vymačkejte a osmažte na 2 lžících oleje z obou stran. Osušte na papírových utěrkách.
  2. Listy bazalky nakrájejte na proužky. Šalotku nakrájejte a 3 minuty smažte na 2 lžících oleje. Přidejte rajčata, bazalku, cukr a špetku soli. Přikryjte a vařte na mírném ohni 20 minut. Rozmixujte v mixéru a nechte omáčku vychladnout.
  3. Opražte piniové oříšky na suché pánvi, dokud nezapáchají. Špagety uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Vyklopte je do cedníku, propláchněte pod tekoucí vodou a poté smíchejte s omáčkou a strouhaným sýrem.
  4. Sýr Adygea nakrájejte na tenké plátky. Sušená rajčata nakrájejte na malé kostičky. Formy o průměru 7-8 cm vymažte zbylým olejem.
  5. Na dno každé z nich opatrně vložte trochu sýra Adygea a třetinu špaget a zabalte je jako „hnízda“. Posypte piniovými oříšky, položte vrstvu sýra a několik sušených rajčat. Navrch naaranžujte několik plátků smaženého lilku.
  6. Navrstvěte třetinu špaget. Přidejte ořechy, sýr, rajčata a lilek. Zbylé špagety navrstvěte tak, aby zcela zakryly zbytek ingrediencí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.

Užitečná rada

Před podáváním nechte nákypy mírně vychladnout a poté je vyklopte na talíře. Můžete ozdobit lístky bazalky.

Rohy pečené v troubě s květákem

Vynikající pokrm bez masa, po kterém však nikdo neodejde od stolu hladový. Místo květáku můžete použít brokolici: díky ní bude vzhled nákypu barevnější a lákavější.

Rohy pečené v troubě s květákem
Rohy pečené v troubě s květákem (Gastronomické nakladatelství LLC/E. a S. Morgunovi)

40 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • květák – 1 květákový lusk
  • šišky – 300 g
  • 9 % tučný tvaroh – 200 g
  • Zakysaná smetana 20% tuku – 150 g
  • vejce – 2 ks
  • polotvrdý sýr – 150 g
  • tvrdý sýr – 50 g
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Zelí rozdělte na růžičky. Vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte 3-4 minuty.
  2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Vylijte je do cedníku a ponechte si asi 100-150 ml vývaru.
  3. Polotvrdý sýr nastrouhejte na středním struhadle, tvrdý sýr na jemném struhadle. Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce a polotvrdý sýr. Přidejte vývar z těstovin, zelí a těstoviny. Jemně promíchejte. Vložte do vymazané žáruvzdorné formy. Urovnejte.
  4. Pečeme v troubě při 180 °C 10 minut. Dvě minuty před dopečením posypeme tvrdým sýrem a zapneme režim „gril“.

Užitečný tip

Kastrol bude obzvláště aromatický, pokud do směsi vajec a tvarohu přidáte stroužek česneku prolisovaný lisem.

Zapečené cannelloni s krůtím masem

Italové často připravují těstoviny ve formě tlustých trubiček (cannelloni) s různými náplněmi, zejména masovými. Doporučujeme použít mleté krůtí maso: dosáhnete tak jemnější a lehčí chuti.

Zapečené cannelloni s krůtím masem
Zapečené cannelloni s krůtím masem (Gastronom Publishing House LLC)

45 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • cannelloni – 1 balení (500 g)
  • krůtí mleté maso – 500 g
  • velká cibule – 1 ks.
  • česnek – 3 stroužky
  • bazalka nebo petržel – 4-5 snítek
  • rajčatová omáčka – 800 g
  • mascarpone – 500 g
  • strouhaná mozzarella na pizzu – 200 g
  • olivový olej – 4 lžíce + na potření
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek rozmačkejte, oloupejte a nasekejte. Bazalku nasekejte najemno a rozdělte ji na dvě stejné části.
  2. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vložte cibuli, osolte ji a za stálého míchání ji 5 minut smažte. Přidejte mleté maso a česnek. Zvyšte teplotu. Smažte a rozbíjejte hrudky mletého masa, dokud nezmění barvu. Dochuťte solí a pepřem. Pánev stáhněte z ohně.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Velkou hlubokou zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Rajčatovou omáčku smíchejte s polovinou nasekané bazalky a 150 ml studené vody.
  4. Přidejte mascarpone a zbývající bazalku k nádivce z krůtího masa a promíchejte. Vzniklou nádivkou naplňte cannelloni. Vložte cannelloni do připravené formy.
  5. Naplňte cannelloni rajčatovou směsí, zakryjte formu olejem potřenou fólií a vložte do středu trouby. Pečte 30 minut.
  6. Odstraňte fólii, posypte cannelloni strouhanou mozzarellou a vraťte do trouby, aby se sýr rozpustil, asi 5 minut. Cannelloni podávejte horké.

Užitečná rada

Místo rajčatové omáčky můžete použít konzervované rajčatové pyré (passata).

Kastrol s masem

Husté těstoviny, které mnozí znají již od dětství, jsou ideálním základem pro zapékaná jídla. My jsme se rozhodli udělat ho s mletým masem doplněným o restovanou zeleninu a dopadlo to velmi chutně. Co se týče tvrdého sýra, použijte jakýkoli sýr, který máte k dispozici, ale je žádoucí, aby měl výraznou pikantní chuť.

Kastrol s masem
Kastrol s masem (Shutterstock/FOTODOM)

1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • těstoviny – 400 g
  • mleté maso – 500 g
  • cibule – 1 ks.
  • malá mrkev – 1 ks.
  • snítky petržele – 4 ks.
  • rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
  • česnek – 2 stroužky
  • vejce – 1 ks.
  • strouhaný sýr – 100 g
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středně silném struhadle. Cibuli a česnek nakrájejte velmi najemno. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte.
  2. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Vložte cibuli a mrkev. Za stálého míchání smažte 6 minut….

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: