Výběr, smažení a pečení krevet

Výběr, smažení a pečení krevet

Krevety jsou všestranným produktem. Mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií, takže mohou být skvělou svačinkou pro ty, kteří drží dietu. Navíc jsou téměř okamžitě hotové. A s trochou fantazie z nich můžete připravit chutný a zajímavý pokrm. Jak si vybrat krevety a co z nich můžete uvařit, vám prozradí následující článek šéfkuchař mořské restaurace Atlantica Alexej Jašajev..

Výběr, smažení a pečení krevetVýběr, smažení a pečení krevetVýběr, smažení a pečení krevet

Obsah článku:

  • Výběr krevet
  • Severský produkt
  • Pražení a pečení
  • Omáčky pro všechny chutě

Výběr krevet

Krevety, které se dnes prodávají v obchodech, lze rozdělit na dva hlavní druhy: krevety ze studených moří a krevety z teplých moří. Severské krevety, které se loví ve studených mořských vodách, jsou menší, ale podle mého názoru mají nejintenzivnější chuť a jsou bohaté na vitamíny a minerály, protože rostou ve volné přírodě. Po vylovení se zpracovávají, balí a zmrazují přímo na rybářských trawlerech. Při správném skladování tedy není o jejich kvalitě pochyb. Pokud jsou krevety růžové, byly předvařeny. Pokud je šedozelená, je čerstvě zmražená.

Teplovodní krevety jsou velké, ale podle mého názoru jsou chuťově horší než krevety severní. Bývají chovány na farmách nebo loveny v pobřežních vodách, kde rybáři často sami loví mořské plody. Při výběru dodavatele těchto krevet je tedy třeba být opatrný, nejedná se o stoprocentně stabilní produkt.

Na našich pultech se krevety nejčastěji objevují ve vařeném zmrazeném stavu.
Krevety jsou v našich obchodech nejčastěji k dostání v mražené vařené formě

V každém případě doporučuji nakupovat krevety od velkého důvěryhodného dodavatele, který neskrývá, kde a kdy byly uloveny a jak byly zpracovány, a sleduje kvalitu skladování a pravidla přepravy. Pak určitě získáte kvalitní produkt a nebudete zklamáni.

Vybírejte krevety v krunýři a s hlavou. Snáze tak posoudíte jejich kvalitu. Pokud se na hlavě již objevily černé skvrny, produkt se začíná kazit. A když se černé skvrny začnou přenášet i na maso krevet, nelze je již považovat za výrobek prvotřídní kvality.

Krevety se obvykle třídí podle velikosti. Když vidíte čísla 4060 nebo 90120, což znamená počet krevet na kilogram výrobku. Čím vyšší je toto číslo, tím menší je množství krevet v balení. Je to však otázka chuti, neřekl bych, že velké krevety jsou nutně chutnější než malé nebo naopak. Pro domácí přípravu krevet bych doporučil zvolit střední velikost: 50 kusů.70. Můžete je uvařit na pivo nebo je dát do salátu. Pro spotřebitele je to optimální velikost.

Severský výrobek

Pokud mluvíme o vařených mražených krevetách ulovených v severních mořích, nemusíte je vůbec vařit. Stačí je řádně rozmrazit: večer je z mrazáku přendejte do lednice a nechte je rozmrazit. Tímto způsobem ztratí minimální množství vlhkosti a zachovají si co nejvíce chuti. A navíc je můžete hned oloupat a sníst. Nebo je můžete dát například do salátu.

Pokud jste zvyklí krevety vařit, doporučuji s nimi naložit jemněji. Přiveďte vodu k varu, dejte do ní sůl, pepř, bobkový list. Přidejte citron nebo kopr – obecně to, co máte rádi. Vhoďte tam krevety a ihned vypněte oheň. Než prostřete stůl a přinesete nápoje, uplyne 15 minut.20 minut. Během této doby krevety dosáhnou teploty, vstřebají chutě koření a budou zcela uvařené.

Krevetové jarní závitky jsou jednoduchým a chutným pokrmem, když potřebujete rychlou svačinu. Všechny ingredience si připravte předem: krevety (ohřáté ve vroucí vodě nebo rozmražené), na plátky nakrájenou okurku, mladou cuketu, mrkev a jakoukoli další zeleninu, která se jí syrová. Na pánvi osmahněte sójové klíčky. Rýžový papír namočíme do vody a necháme ho tak dlouho, dokud nezměkne a nebude poddajný. Poté vymažte list rýžového papíru a položte na něj trochu každého druhu zeleniny, pár krevet, pokapejte sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a srolujte.

Smažení a pečení

Co se týče teplovodních krevet, jsou poměrně velké. Kvůli jejich impozantní velikosti se jim často říká královské. Takové krevety je třeba nejprve řádně očistit: odtrhnout hlavu, odstranit krunýř a nezapomenout odstranit černou žilnatinu řezem podél hřbetu. Poté je lze usmažit nebo upéct v troubě.

Krevety jsou velmi choulostivým a jemným produktem a podle toho by se s nimi mělo zacházet. Pokud je chcete smažit, vhoďte na pánev nejprve trochu česneku, počkejte, až se objeví vůně, a krevety rychle osmažte z obou stran. To zabere doslova pár minut. Pečení krevet v troubě zabere 4 minuty.5 minut. A pokud to přeženete, ztratí chuť.

Krevety by se měly smažit rychle (ne déle než 2 minuty), jinak ztratí svou chuť.
Krevety se musí smažit rychle (ne déle než 2 minuty), jinak ztratí svou chuť.

Královské krevety lze také snadno a rychle připravit v rajčatové omáčce. Stačí oloupané krevety osmažit na másle s česnekem, přidat přibližně stejný objem rajčat bez slupky a nasekanou petrželku a vše společně prohřát, ale nepřivádět k varu. Podávejte s čerstvou bagetou.

Klasický krevetový salát se připravuje s čerstvou rukolou, sladkými rajčaty a opečenými hříbky. Na zálivku smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici a citrusovou šťávu. Zeleninu smíchejte se zálivkou, navrch dejte krevety a posypte strouhaným parmazánem.

Omáčky pro všechny chutě

Severské krevety se nejlépe podávají s pikantní majonézou. Snadno si ji připravíte sami. Rozšlehejte žloutky s hořčicí a rostlinným olejem a přidejte do ní pikantní omáčku sriracha nebo například kimči. Pokud se vám nechce piplat s domácí majonézou, použijte majonézu koupenou v obchodě. Hlavní je vybrat takovou, která neobsahuje nic navíc. Já mám například ráda japonskou majonézu v tubách, kterou koupíte na všech tržištích. Její složení je nejpřirozenější.

Ke krevetám se skvěle hodí pikantní omáčka chimichurri.
Krevety se skvěle hodí k pálivé omáčce chimichurri

Omáčka chimichurri se velmi dobře hodí ke smaženým krevetám. Vyrábí se z rostlinného oleje, spousty různých bylinek (koriandr, petržel, celer) a zelené papriky. Pokud chcete pastovitější konzistenci, přidejte strouhané mandle nebo semínka. Krevety můžete do této omáčky jednoduše namočit – je vynikající.

Mnoho lidí má také rádo krevety s omáčkou tom yum. Vezměte pastu tom yam a zahřejte ji na pánvi s dvojitou smetanou, poté přidejte trochu (asi 1/10 celkového objemu) kondenzovaného mléka, které ještě lépe zvýrazní chuť této omáčky.

Podobně můžete z tom yamu nahradit wasabi a připravit tak omáčku v japonském stylu. Obě tyto omáčky se hodí ke smaženým nebo pečeným krevetám.

Pokud zjistíte chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #krevety**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: