20 potravin, které musíte mít doma, pokud držíte půst

20 potravin, které musíte mít doma, pokud držíte půst

Jaké produkty byste si měli koupit, aby váš postní stůl nebyl jednotvárný? Vybrali jsme pro vás 20 zajímavých možností.

V tomto seznamu nejsou ryby – ti, kdo dodržují přísná pravidla půstu, by ryby jíst neměli. Nejsou zde ani mořské plody: ačkoli neexistuje jejich oficiální zákaz, je věcí osobní volby, zda mořské plody jíst, či nikoli. Kromě toho nemluvíme o lahůdkách a vzácných produktech: podstatou pravoslavného půstu je zdrženlivost, a to v každém smyslu.

1. Cizrna a fazole mungo

Luštěniny v postní době jsou tak akorát. Například je čas zvládnout kaši a cizrnu. Z cizrny lze připravit falafel, hummus a polévku, z mungo fazolí zase indický dal. Cizrnu je třeba před vařením namočit na čtyři hodiny a poté dvě hodiny vařit. Podobně – u celých fazolí mungo: je lepší nechat je ve vodě celou noc a pak vařit hodinu a půl. Loupanou fazoli mungo není třeba před vařením namáčet – a její vaření netrvá dlouho, pouze 20-30 minut.

Co se týče ostatních luštěnin, můžete experimentovat s nebanálními druhy fazolí a čočky: při vaření se chovají velmi odlišně. Pokud nechcete zkoušet nic nového, velmi vhodné jsou také gruzínské lobio a italské těstoviny s luštěninami.

Cizrna a pečená sladká paprika

2. olivový olej

Olivový olej využijete do salátů, na zálivky těstovin, rýže, kuskusu. Dobrá by byla jednoduchá snídaně jako u Řeků: nalijte olivový olej do misky a namočte do něj libový chléb. Můžete opepřit a okořenit podle chuti.

Olivový olej a olivy

3. Kuskus

Jeden ze základních pokrmů maghrebské kuchyně. Kuskus ve skutečnosti není obilovina, ale druh těstovin (mimochodem, existuje italská obdoba kuskusu – „fregola sarda“). Kuskus se vyrábí z krupice a vody, bez vajec. Moderní průmyslově vyráběný kuskus se vaří v páře a suší se a je velmi snadné ho uvařit. Stačí ho 5 minut vařit ve vroucí vodě.

Kuskus

4. zelenina z čínského trhu

Pokud je ve vašem městě čínská nebo vietnamská tržnice (známe jednu v Moskvě, poblíž stanice metra „Lublino“), s největší pravděpodobností tam najdete zajímavou zeleninu – brambory taro chlupaté, zeleninové banány – platany, batáty, jamy a mnoho dalších věcí. Všechny tyto produkty jsou ty nejjednodušší, nejobyčejnější, vůbec ne lahůdky, něco jako naše brambory. Tak byste s nimi měli zacházet. A stejně byste je měli i vařit – oloupat je a pak je buď uvařit, nebo upéct, nebo usmažit. Je tu několik nuancí: slupka zeleninových banánů by se měla odříznout nožem (nejde tak snadno dolů jako u sladkých banánů) a uvařené taro by se mělo před podáváním uchovávat ve studené vodě, jinak přebytečný škrob zbarví hlízy do tajemné, ale nepříliš chutné fialové barvy.

Batatas

5. Ořechy

Ořechy, stejně jako fazole, jsou velmi výživné potraviny a v tomto ohledu úspěšně nahrazují maso. Jednotlivě nebo ve směsi je lze použít do salátů a teplých pokrmů. Z vlašských ořechů můžete připravit satsivi (např. lilek) a z kešu ořechů libové kari.

Vlašské ořechy

6. Rostlinný olej

Kromě olivového oleje, slunečnicového oleje a některých rafinovaných olejů na smažení můžete zvládnout i další možnosti.

Tmavý dýňový olej se obvykle prodává v zelených nebo hnědých skleněných lahvích. Buďte opatrní: na světle a na otevřeném vzduchu se okamžitě kazí, takže jakmile láhev otevřete, zastrčte ji do salátu – rychle olej uzavřete a uložte na tmavé místo. Nejlepší dýňový olej pochází ze Štýrska v Rakousku, kde se vyrábí ze semen určité odrůdy dýně. V ruských obchodech často najdete dýňový olej ze Slovinska: je o něco levnější, protože není tak známý, ale vyrábí se stejnou technologií, ze stejných semen a chutná stejně dobře.

Velmi užitečný je olej z hroznových jader. Nenechte se vyděsit nápisem „rafinovaný“ na lahvi: je vždy rafinovaný, protože v nezpracované podobě má velmi hořkou chuť. V důsledku toho nemá žádnou vůni, chuť není výrazná, ale je velmi jemná a rafinovaná. Pokud tedy chcete skutečně ocenit chuť tohoto oleje, měli byste ho vyzkoušet jednoduše s chlebem nebo s bylinkami víceméně neutrální chuti.

Do salátů by se velmi dobře hodil olej lněný, sezamový a olej z vlašských ořechů.

Velmi levné (ve srovnání se všemi předchozími) jsou oleje od firmy Sarepta – hořčičný a zázvorový. Jejich chuť je stejně jasná jako u slunečnicového oleje; jsou docela vhodné k zálivce teplých pokrmů, jako jsou brambory a pohanka.

Slunečnicový olej

7. Čínský sezamový olej

Je čínský – můžete ho koupit v obchodě s orientálními potravinami nebo na čínském trhu. Na rozdíl od evropského sezamového oleje má tmavou barvu a velmi pikantní chuť. Nemůžete ho používat na zálivky pokrmů – neucítíte z něj nic jiného než chuť přepáleného sezamu. Dvě nebo tři kapky tohoto oleje přidané spolu se sójovou omáčkou do hotového pokrmu mu však dodají onu snadno rozpoznatelnou chuť, kterou je čínská kuchyně nezaměnitelně definována. To umožní zpestřit pokrmy ze zeleniny a luštěnin.

Sezamový olej

8. Náhražky mléka

Náhrady mléka, jako je kokosové mléko, sójové mléko, mandlové mléko, ovesné mléko, rýžové mléko, lze použít do kávy a koktejlů. Z kokosového a mandlového mléka lze připravit orientální polévku, ze sójového mléka zeleninové pyré nebo omáčku na těstoviny.

Mandlové mléko

9. Lilek

Jasná chuť lilku na chudém stole bude to pravé. V mnoha pokrmech lilek úspěšně nahrazuje maso: v pilafech, plněných paprikách a saturejce.

Lilek se zeleninou

10. Sušená rajčata

Rajčata sušená na slunci jsou nepostradatelnou ingrediencí středomořské kuchyně. Používají se k přípravě hlavních jídel a salátů, připravují se z nich různé omáčky a omáčky. V Itálii a Řecku se sušená rajčata přidávají do těsta při pečení bílého chleba a do náplní koláčů. Hotová sušená rajčata jsou poměrně drahá, ale lze je připravit v běžné troubě.

Sušená rajčata

11. Houby

V tomto ročním období se budou hodit mražené houby, nakládané houby, sušené houby plus čerstvé houby a hlíva ústřičná. Z hub můžete připravit pilaf a paellu, postní koláče a rassolnik, smažené brambory a pohanku, plněné zelí a zrazy. V mnoha pokrmech jsou dobrou náhradou masa.

Houby v olejové marinádě

12. Sójové výrobky

Sójové výrobky jsou v postní době obzvláště oblíbené – jsou vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Důležité je vybírat si takové, které obsahují méně aromatických látek a glutamát sodný.

Sója sama o sobě je prakticky bez chuti, takže ji lze vydávat za téměř jakýkoli výrobek. Mezi sójové výrobky patří sójové mléko, kefír, smetana a zakysaná smetana; tofu, čerstvé nebo sušené; pasta miso (o ní více níže); sójová omáčka (dodává se v různých stupních slanosti, můžete si najít vhodnou variantu).

Sójový sýr (tvaroh) tofu

13. Rýžový papír

To, čemu se v Evropě a Americe říká „spring roll“ a ve Vietnamu „nam“, se vyrábí z rýžového papíru. Prodává se v podobě tvrdých listů. Aby byly měkké, je třeba je jeden po druhém ponořit na několik sekund do vody o pokojové teplotě. Pak můžete list rozprostřít na rovnou plochu, rozložit náplň (houby, zeleninu, bylinky) a srolovat do ruličky. Tyto závitky lze podávat buď studené, nebo rychle usmažené.

Jarní závitky

14. Sladké papriky

Bez výrazné chuti sladkých (sladkých) paprik to v postní době nejde, stejně jako bez lilku. Papriky lze použít do dušených pokrmů a salátů, ale také do různých plněných pokrmů, a to jak na obalení, tak jako náplň.

Plněné sladké papriky

15. Mořské řasy

Máme na mysli jak mořské řasy, tak sušené řasy nori. Můžete z nich připravit závitky; méně nápadné (pro nás), ale stejně zajímavé je použít je k přípravě polévky nebo těstovin.

Nori

16. Avokádo

Z avokáda se připravuje jemná mexická omáčka guacamole, která je poměrně vydatná a výživná, a proto ji v postní době vřele doporučujeme. Existuje mnoho receptů na guacamole – s cibulí, sladkou paprikou, rajčaty, bylinkami, česnekem, olivovým olejem. Základ je ale vždy stejný – rozmačkaná avokádová dužina se solí a limetkovou nebo citronovou šťávou. Při výběru avokáda byste měli dbát především na jeho měkkost. Dužinu dobrého, ne „dubového“ avokáda lze po rozkrojení plodu vyjmout lžičkou.

Avokádové smoothie

17. Herkules

Z Herkula lze připravit skvělou ovesnou kaši k snídani. Přes noc ji zalijete vroucí vodou, ráno osolíte, podle chuti ji zalijete olivovým olejem a okořeníte bylinkami.

Herkules (ovesné vločky)

18. Miso pasta

Miso je hustá pasta z fermentovaných sójových bobů, do které se přidává trochu soli a vody. Light miso je lehčí a sladší, není příliš slané a používá se k výrobě salátových zálivek, omáček a přidává se do různých zeleninových pokrmů. Tmavé miso (například červené) je základem polévky miso. Tato polévka je velmi vhodná při půstu: je to v podstatě chudá polévka, ale je velmi kalorická a bohatá na chuť.

Miso pasta

19. Hroznové listy

Hroznové listy jsou potřebné k výrobě dolmy – plněné rýží a houbami nebo zeleninou. V dnešní době si můžete koupit buď konzervované listy (v Rusku se začaly vyrábět), nebo na trhu najdete doma naložené listy.

Hroznové listy

20. Dýně

Můžete ji péct; dusit se zeleninou, kaštany nebo houbami; připravovat různé manty-vareniky s dýňovou nádivkou; hodí se do postního pilafu a na těstoviny.

Dýňové pyré

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #produkty #svatý půst #půst #půstní menu #nákupní seznam #sváteční jídla**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: