Co dělat s vařeným hovězím jazykem: 6 nápadů na slavnostní stůl a jeden na omáčku

Co dělat s vařeným hovězím jazykem: 6 nápadů na slavnostní stůl a jeden na omáčku

Maso z hovězího jazyka je tak křehké a chutné, že chcete znát co nejvíce variant jeho přípravy. Zvláště v předvečer novoročních svátků, kdy se vám hlava točí s výběrem pokrmů na novoroční stůl. Zde jsou inspirativní nápady, co a jak uvařit z hovězího jazyka pro různé jedlíky a pro jakýkoli stůl.

O čem je článek:Podávejte studenéPoužití v salátuUpečené nebo grilovanéPřipravte si dušené maso se zeleninouPoužití jako nádivka

Podávejte studené

Nejjednodušší Jazyk nakrájejte na tenké plátky a podávejte studený nebo mírně teplý s chutnou omáčkou. Jak správně uvařit hovězí jazyk je podrobně popsáno zde.

Nejběžnější koření na jazyk křenové, pikantní nebo smetanové. Často se také podává s různými druhy hořčice (pikantní, sladkou a s obilím). Na jazyk se velmi dobře hodí různé pikantní sladkokyselé omáčky. Hotová sladká chilli omáčka nebo čínská sladkokyselá omáčka. Na ty domácí se podívejte na našich webových stránkách, zde je velký výběr.

Použití v salátu

Po odstranění kůže zabalte jazyk do potravinářské fólie a dejte ho na několik hodin do lednice. Jazyk je poměrně tučný a při nízkých teplotách maso zhoustne. Díky tomu je řezání mnohem snazší. Jazyk se obvykle krájí na kostičky (například na olivy) nebo na proužky (do salátů, kde hraje hlavní roli). Po nakrájení nechte maso ohřát na pokojovou teplotu. Takto chutná mnohem lépe.

Jazykový salát
Salát z jazyka

V salátech, kde jazyk hraje hlavní roli, je lepší jej krájet na plátky nebo větší plátky.

Smažte ho jako steak

Uvařený jazyk nakrájejte přes vlákna na silné plátky (5-6 cm). Grilujte na grilovací pánvi s nepřilnavým povrchem. můžete to udělat i bez oleje, jazyk je dostatečně mastný. Nebo na běžné pánvi s minimálním množstvím oleje. Smažte pouze na vysokém ohni, dokud není z obou stran propečený.

K tomuto jazyku se skvěle hodí bramborová kaše a bílá omáčka. Omáčku připravte takto:

  • Na suché hluboké pánvi osmahněte za stálého míchání 3 lžíce mouky do béžové barvy;
  • přidejte 2 lžíce másla a smažte další 2 minuty;
  • sundejte pánev z ohně a přidejte 3 šálky vývaru z jazyka, zamíchejte, aby se nevytvořily hrudky, a vraťte na střední teplotu. Za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 7 minut;
  • Dochuťte černým nebo bílým pepřem z mlýnku a případně muškátovým oříškem.

Dříve bylo zvykem dávat do této omáčky sultánky. Pokud jste zastánci kombinace sladkého a slaného, sultánky předem trochu povařte ve vývaru. Na toto množství jich nepotřebujete více než 40-50 g.

Grilovaný hovězí jazyk
Grilovaný hovězí jazyk

Grilovaný hovězí jazyk syrové nebo vařené fantasticky chutné a jemné. Hlavně ho příliš nevysušte!

Gril nebo gril na dřevěné uhlí

Z mastného jazyka připraveného na uhlí se stane skvělý šťavnatý kebab. Nekrájejte ho však nadrobno. Jazyk nakrájejte příčně na plátky silné 45cm. A je dobré kousky obalit v něčem škrobnatém, například ve směsi majonézy a chilli omáčky nebo hořčice. nechte na něm vytvořit velmi tenkou vrstvu, která při pečení vytvoří pěknou kůrku a ochrání část šťávy v jazyku před vytékáním. Pečeme na středně silném uhlí nebo na grilu. Je to docela rychlé. Jazyk je připraven a váš úkol zahřejte a dodejte mu kouřovou vůni.

Udělejte dušenou zeleninu

Win-win dušený jazyk se sladkou paprikou, červenou cibulí a bramborami.

Dušená zelenina s hovězím jazykem
Dušená zelenina s hovězím jazykem

K dušenému hovězímu jazyku se hodí nejoblíbenější zelenina: brambory, paprika, hrášek.

Zeleninu lze oloupat, nahrubo nakrájet a během vaření jazyka zapéct v troubě do poloměkka. Pak jazyk oloupeme, nakrájíme na větší kusy, spojíme se zeleninou v hlubokém hrnci, podlijeme vývarem, přidáme trochu sladké mleté papriky nebo jiného oblíbeného koření a vše společně dusíme pod pokličkou asi 20 minut.

Další možnosti zeleniny:

  • sladká paprika + lilek
  • cukety/cukety + mražený zelený hrášek
  • Dýně nebo sladké brambory + zázvor + česnek.

Použití jako nádivka

Pokud máte rádi všechny druhy masa zabalené v těstíčku, jazyk skvělá volba. Bude to skvělé:

  • šawarma (uvařený oloupaný jazyk upečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dohněda, potřeme ho olejem a poté nakrájíme na tenké plátky a zabalíme do pita chleba se zeleninovým salátem a jogurtovou a rajčatovou omáčkou);
  • burrito (jazyk nakrájíme nadrobno, osmahneme, smícháme např. s pečenou sladkou paprikou, kukuřicí, pálivou omáčkou a bylinkami a zabalíme do tortilly jako do placky s přehnutými otevřenými okraji);

Burrito s jazykem a zeleninou
Burrito s jazykem a zeleninou

Burritos, tacos nebo shawarma s hovězím jazykem mají neobvyklou strukturu. A chuť se příjemně liší od obvyklých masových variant.

  • tacos (jazyk jemně nakrájíme, položíme na malé tortilly, posypeme nasekaným koriandrem a červenou cibulí, zalijeme pikantní rajčatovou omáčkou);
  • palačinky (jazyk protáhneme mlýnkem na maso, smícháme s nadrobno nakrájenou osmaženou cibulí a trochou vývaru, trochu podusíme a obalíme v tenkých palačinkách);
  • placičky (jazyk nakrájíme nožem nadrobno, smícháme s osmaženou cibulí a nasekanými vejci uvařenými natvrdo, z listového nebo těstového těsta uděláme placičky).

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vařit #jak vařit #porady #lifehacks #co vařit**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: