Reflux kyseliny, neboli gastroezofageální reflux neboli GERD, je poměrně častou patologií. Kyselina ze žaludku je vytlačována zpět do jícnu a způsobuje nepříjemné pocity. Některé potraviny, jako je káva, „limonády“ nebo džusy, příznaky zhoršují. Jiné je pomáhají zmírnit.
Gastroenterolog Mohammad A. Al-Haddad a odbornice na výživu Liz McMahonová a Caroline Wisková uvedli seznam nápojů, které je bezpečné pít při refluxu. Zmírňují nepříjemné pocity a obnovují trávení.
Při GERD se doporučuje vyloučit všechny dráždivé potraviny a nahradit je „šetrnějšími“ variantami. Mezi ně patří bylinné čaje na bázi lékořice, kořene althey, heřmánku. Mají protizánětlivé účinky a nezatěžují trávicí trakt. Je však lepší vyhnout se čaji s mátou, protože uvolňuje jícnový svěrač a zhoršuje příznaky.
Je povoleno pít obyčejnou vodu, nikoli „minerálku“, a kokosovou vodu, aby se neutralizovala zvýšená kyselost žaludku a předešlo se dehydrataci obecně. Tyto nápoje by se však měly pít pomalu a s mírou.
Mléko, pokud ho tělo snadno snáší, zmírní pálení žáhy, častého „společníka“ refluxu. V tomto případě je vhodné nízkotučné nebo odtučněné mléko. Nápoj však přinese pouze dočasnou úlevu, uzavřeli lékaři v rozhovoru pro Prevention.
Již dříve bylo uvedeno 5 potravin, které zvyšují úzkost.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. **]. ?