Kutya a uzvar jsou hlavní rituální pokrmy připravované v předvečer svátku Zjevení Páně.
Hladová kutě – recepty / depositphotos.com
V předvečer svátku Tří králů neboli Zjevení Páně slaví věřící předvečer Tří králů, lidověji nazývaný druhý svatý večer a Hladová kuťja – na počest hlavního pokrmu na svátečním stole. Proč se kutya tak jmenuje a jak tento pokrm připravit – autentický ukrajinský recept a jeho moderní interpretace v materiálu.
Co je to Hladová kutya
Hladová kutya je druh rituálního pokrmu, který se připravuje třikrát během svatých dnů. Bohatá a štědrá kutya se připravuje na Štědrý den, respektive na svátek Melanky, a hladová kutya se připravuje v předvečer Tří králů. Odtud vlastně pochází lidový název svátku.
Hladová kuťa 2025 se podle nového církevního kalendáře slaví 5. ledna, podle starého 18. ledna.
Hladová kutya dostala název hladová z nějakého důvodu – v tento den věřící dodržují přísný půst, proto se tradiční pokrm připravuje chudý, bez přidání oleje a různých druhů sladkostí.
Hladová kutya – autentický recept
V původním ukrajinském receptu se hladová kuťa skládá pouze z pšenice a medu.
Složení: 1:
- 1 šálek (na 250 ml) pšenice;
- 4 šálky vody (poměr vody a obilí je 4:1);
- špetka soli;
- 5 lžic medu nebo podle chuti.
Pšenice by měla být předem namočená, asi přes noc – pak se rychleji uvaří. Pak vodu slijte, znovu ji zalijte a vařte ji na mírném ohni, dokud není hotová.
Již dříve jsme vám prozradili, jak správně vařit kutya – hlavní tajemství pokrmu.
Do uvařeného obilí přidejte med a promíchejte. Při podávání se kutya doplní několika lžícemi uzvar.
Hladová kutya podle moderního receptu – z kuskusu
V dnešní době se kutya nevyrábí jen z pšenice – používá se rýže, perlička, proso, ječmen, bulgur a dokonce i kuskus. Do hotové kaše se dává nejen med, ale i mák, ořechy, sultánky a další sušené ovoce. Hlavní zásadou je, aby všechny ingredience byly libové, bez mléka a másla.
Kuskus je krupice, ale z tvrdé pšenice, tedy v podstatě ze stejné pšenice, ale jemné. Jednou z výhod kuskusu je, že se nemusí vařit, stačí ho spařit vroucí vodou.
Složení: Kuskus je vyroben z kukuřičného škrobu:
- 100 g kuskusu;
- 100 g vody;
- 1 polévková lžíce máku;
- 1 polévková lžíce medu;
- 2 lžíce sultánek;
- ořechy nebo směs ořechů – podle potřeby.
Mák rozdrťte v hmoždíři nebo rozemelte v mixéru. Sultánky omyjeme, smícháme s kuskusem a zalijeme vařící vodou (poměr krupice a vody – 1:1). Přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut odstát. Do kuskusu se sultánkami přidáme mák a med a promícháme. V případě potřeby posypeme nasekanými ořechy.
Nezapomeňte na stůl vedle kutya položit uzvar: kutya je hostitelka a uzvar je hostitel.