Hladová kutya za 15 minut: bez namáčení a vaření

Kutya a uzvar jsou hlavní rituální pokrmy připravované v předvečer svátku Zjevení Páně.

Hladová kutě – recepty / depositphotos.com

V předvečer svátku Tří králů neboli Zjevení Páně slaví věřící předvečer Tří králů, lidověji nazývaný druhý svatý večer a Hladová kuťja – na počest hlavního pokrmu na svátečním stole. Proč se kutya tak jmenuje a jak tento pokrm připravit – autentický ukrajinský recept a jeho moderní interpretace v materiálu.

Co je to Hladová kutya

Hladová kutya je druh rituálního pokrmu, který se připravuje třikrát během svatých dnů. Bohatá a štědrá kutya se připravuje na Štědrý den, respektive na svátek Melanky, a hladová kutya se připravuje v předvečer Tří králů. Odtud vlastně pochází lidový název svátku.

Hladová kuťa 2025 se podle nového církevního kalendáře slaví 5. ledna, podle starého 18. ledna.

Hladová kutya dostala název hladová z nějakého důvodu – v tento den věřící dodržují přísný půst, proto se tradiční pokrm připravuje chudý, bez přidání oleje a různých druhů sladkostí.

Hladová kutya – autentický recept

V původním ukrajinském receptu se hladová kuťa skládá pouze z pšenice a medu.

Složení: 1:

  • 1 šálek (na 250 ml) pšenice;
  • 4 šálky vody (poměr vody a obilí je 4:1);
  • špetka soli;
  • 5 lžic medu nebo podle chuti.

Pšenice by měla být předem namočená, asi přes noc – pak se rychleji uvaří. Pak vodu slijte, znovu ji zalijte a vařte ji na mírném ohni, dokud není hotová.

Již dříve jsme vám prozradili, jak správně vařit kutya – hlavní tajemství pokrmu.

Do uvařeného obilí přidejte med a promíchejte. Při podávání se kutya doplní několika lžícemi uzvar.

Hladová kutya podle moderního receptu – z kuskusu

V dnešní době se kutya nevyrábí jen z pšenice – používá se rýže, perlička, proso, ječmen, bulgur a dokonce i kuskus. Do hotové kaše se dává nejen med, ale i mák, ořechy, sultánky a další sušené ovoce. Hlavní zásadou je, aby všechny ingredience byly libové, bez mléka a másla.

Kuskus je krupice, ale z tvrdé pšenice, tedy v podstatě ze stejné pšenice, ale jemné. Jednou z výhod kuskusu je, že se nemusí vařit, stačí ho spařit vroucí vodou.

Složení: Kuskus je vyroben z kukuřičného škrobu:

  • 100 g kuskusu;
  • 100 g vody;
  • 1 polévková lžíce máku;
  • 1 polévková lžíce medu;
  • 2 lžíce sultánek;
  • ořechy nebo směs ořechů – podle potřeby.

Mák rozdrťte v hmoždíři nebo rozemelte v mixéru. Sultánky omyjeme, smícháme s kuskusem a zalijeme vařící vodou (poměr krupice a vody – 1:1). Přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut odstát. Do kuskusu se sultánkami přidáme mák a med a promícháme. V případě potřeby posypeme nasekanými ořechy.

Nezapomeňte na stůl vedle kutya položit uzvar: kutya je hostitelka a uzvar je hostitel.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: