Hojná kutya je hlavním pokrmem na stole o štědrém večeru.
Výživná štědrá kutya / depositphotos.com
Štědrá kuťja – je hlavním rituálním pokrmem na je naše země na Štědrý den. V období od Vánoc do Tří králů se připravují tři druhy kuťy: sytá, štědrá a hladová. Na Štědrý večer neboli svátek Vasila a Malanky a Starý Nový rok (v jeho předvečer) je zvykem připravovat štědrou – je zvykem připravovat štědrou – říká se jí tak proto, že se připravuje s mlékem, smetanou, máslem nebo sádlem (jako za starých časů).
Hojná kuťja – recept s pšenicí a mlékem
Potřebné:
- 400 g pšenice;
- 750 g mléka;
- 70-80 g másla (máslo);
- 50-60 g medu;
- 50-60 g máku;
- 200 g sušeného ovoce (nebo podle chuti).
Pšenici propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc odstát (pokud jsou kroupy mleté, nemusíte je namáčet). Vodu slijte (pokud byla namočená), zalijte mlékem a vařte 30-50 minut. Do horké kaše vložíme máslo, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout.
Mák namočíme do teplé vody, necháme 10-20 minut odstát, pak vodu opatrně slijeme a mák rozemeleme v hmoždíři nebo můžeme použít mlýnek na kávu (do podoby bílého makového „mléka“).
Sušené plody namočíme do teplé vody, kterou poté slijeme, a velké sušené plody nakrájíme. Všechny ingredience smíchejte. Pšeničná kutya je hotová.
Hojná kutya z perníku se smetanou
Potřebné:
- 200 g perlovky (krupice);
- 100-120 g máku;
- 100-150 g vlašských ořechů;
- 100-120 g sultánek;
- 100 g meruněk;
- 2-3 lžíce medu;
- 70 g smetany (20 % tuku).
Perlovku propláchneme, zalijeme vodou v poměru 1:2. Vařte do polovaření (asi 25 minut). Do kaše vlijte smetanu, vařte dalších 30 minut. Necháme trochu vychladnout, vložíme med. Mák připravíme stejným způsobem jako v prvním receptu. Meruňky omyjeme a spolu s ořechy je nakrájíme nadrobno. Smíchejte perlovou krupici, mák, sušené ovoce a ořechy.
Hojná kutya z rýže s mandlemi
Potřebné:
- 120 g rýže (dlouhozrnné);
- 150 g mléka;
- 70-80 g máku;
- 100-120 g mandlí;
- 50-60 g sultánek;
- 50-60 g meruněk;
- 2-3 lžíce medu.
Sušené ovoce zalijte horkou vodou, kroupy propláchněte a zalijte mlékem a vodou (v poměru 1:1). Vařte, dokud není hotová (asi 25 minut).
Připravte si mák (jako v prvním receptu). Mandle (pokud jsou syrové) opražte na suché pánvi a nasekejte nožem. Meruňky nakrájejte nadrobno. Smíchejte uvařenou rýži, mandle, sultánky, meruňky a nastrouhaný mák. Pokrm přelijte medem.
Kutya se tradičně pokládá na stůl vedle uzvar.