Hojná kutya pro Malanku: tři recepty na rituální pokrm

Hojná kutya je hlavním pokrmem na stole o štědrém večeru.

Výživná štědrá kutya / depositphotos.com

Štědrá kuťja – je hlavním rituálním pokrmem na je naše země na Štědrý den. V období od Vánoc do Tří králů se připravují tři druhy kuťy: sytá, štědrá a hladová. Na Štědrý večer neboli svátek Vasila a Malanky a Starý Nový rok (v jeho předvečer) je zvykem připravovat štědrou – je zvykem připravovat štědrou – říká se jí tak proto, že se připravuje s mlékem, smetanou, máslem nebo sádlem (jako za starých časů).

Hojná kuťja – recept s pšenicí a mlékem

Potřebné:

  • 400 g pšenice;
  • 750 g mléka;
  • 70-80 g másla (máslo);
  • 50-60 g medu;
  • 50-60 g máku;
  • 200 g sušeného ovoce (nebo podle chuti).

Pšenici propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc odstát (pokud jsou kroupy mleté, nemusíte je namáčet). Vodu slijte (pokud byla namočená), zalijte mlékem a vařte 30-50 minut. Do horké kaše vložíme máslo, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout.

Mák namočíme do teplé vody, necháme 10-20 minut odstát, pak vodu opatrně slijeme a mák rozemeleme v hmoždíři nebo můžeme použít mlýnek na kávu (do podoby bílého makového „mléka“).

Sušené plody namočíme do teplé vody, kterou poté slijeme, a velké sušené plody nakrájíme. Všechny ingredience smíchejte. Pšeničná kutya je hotová.

Hojná kutya z perníku se smetanou

Potřebné:

  • 200 g perlovky (krupice);
  • 100-120 g máku;
  • 100-150 g vlašských ořechů;
  • 100-120 g sultánek;
  • 100 g meruněk;
  • 2-3 lžíce medu;
  • 70 g smetany (20 % tuku).

Perlovku propláchneme, zalijeme vodou v poměru 1:2. Vařte do polovaření (asi 25 minut). Do kaše vlijte smetanu, vařte dalších 30 minut. Necháme trochu vychladnout, vložíme med. Mák připravíme stejným způsobem jako v prvním receptu. Meruňky omyjeme a spolu s ořechy je nakrájíme nadrobno. Smíchejte perlovou krupici, mák, sušené ovoce a ořechy.

Hojná kutya z rýže s mandlemi

Potřebné:

  • 120 g rýže (dlouhozrnné);
  • 150 g mléka;
  • 70-80 g máku;
  • 100-120 g mandlí;
  • 50-60 g sultánek;
  • 50-60 g meruněk;
  • 2-3 lžíce medu.

Sušené ovoce zalijte horkou vodou, kroupy propláchněte a zalijte mlékem a vodou (v poměru 1:1). Vařte, dokud není hotová (asi 25 minut).

Připravte si mák (jako v prvním receptu). Mandle (pokud jsou syrové) opražte na suché pánvi a nasekejte nožem. Meruňky nakrájejte nadrobno. Smíchejte uvařenou rýži, mandle, sultánky, meruňky a nastrouhaný mák. Pokrm přelijte medem.

Kutya se tradičně pokládá na stůl vedle uzvar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: